2 sieci...

Wiatm!Posiadam internet z telewizji kablowej TVK ( modem kablowy USB, prywatne ip), jestem równieź w sieci LAN razem z kumplami ( 3 kompy połączone przez switch – oni posiadaja swoje łącze internetowe NEO +) I teraz mam kilka pytań. Ja jestem równiez w sieci lan z innymi uźytkownikami netu z TVK ( chociaź łączymy sie miedzy soba z prędkościa netu – zaleźy co kto ma 128 czy 256 kbps mimo tego ze szybkośc tego połączenia wynosi 12 Mb/s. Admin powiedział ze abysmy mogli sie łączyć z taką prędkościa wewnątrz sieci to potrzebuje ok stu tysięcy złotych a TVK na to nie stać ), nie wiem co on musiałby kupic za tą kase zeby to chodziło?? Ale główne pytanie mam inne. Jeśli ja coś udostepnie to te zasoby sa widoczne i w sieci TVK i w naszym LAN–ie tak?? Jak zrobić zeby były widoczne tylko w sieci LAN – bez ustawiania praw dostepu?? Czy wystarczy mymyslec jakąs nazwe grupy roboczej której nie ma w sieci TVK?? I jeszcze jedno, kumpel powiedział ze ostatnio zobaczył w swoim otoczeniu siesiowym jakieś inne kompy ( mysle ze to są te z TVK – bo skąd??) udostepnione przeze mnie, od razu mówie źe ja nie mam udostepnionego połączenia internetowego a on łączy sie z netem przez NEO +. Jak ktos by mógł mi odpowiedzieć na powyźsze pytania to byłbym wdzięczny. Jak cos jest nie jasne to pytać – bede wyjaśniał. Z góry dzieki

Odpowiedzi: 4

Dzięki za odpowiedz EL NINO
wojtt
Dodano
17.11.2005 22:11:23
Nigdy nie sprawdzalem czy widac po wylaczeniu udostepniania plikow, ale ta "widocznosc" to stan normalny. Moge Cie jednak zapewnic, ze pomimo tego iz widzial, nie mogl nic z tym zrobic, nie mogl na nie wejsc.
EL NINO
Dodano
17.11.2005 20:51:54
Dzieki EL NINO za podpowiedz! A czy wiesz moźe równieź dlaczego mój kumpel widziale te inne kompy w otoczeniu sieciowym?? Czy jak wyącze udostepnianie... w polączeniu z kablowka to czy równieź spowoduje to ze te komputery nie bedą widoczne u niego w połączenu sieciowym?? Czy jest to spowodowane zupełnie czym innym??
wojtt
Dodano
17.11.2005 12:16:00
wojtt:
Jak zrobić zeby były widoczne tylko w sieci LAN
We wlasciwosciach polaczenia z kablowka wylaczyc udostepnianie plikow i drukarek.
EL NINO
Dodano
17.11.2005 00:39:43
wojtt
Dodano:
16.11.2005 16:21:44
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1