2 pyt dotyczace plyty glownej chipset i agp
witam mam 2 pytania co mozna powiedziec o plytach gl. na chipsecie nvidia nforce2
oraz jak pisze ze plyta gl. ma agp 8x to znaczy ze ma tylko agp 8x czy mozna wybrac mniej (4x)??
dzieki
oraz jak pisze ze plyta gl. ma agp 8x to znaczy ze ma tylko agp 8x czy mozna wybrac mniej (4x)??
dzieki
Odpowiedzi: 10
Drogi rysku!
Mam dwie odpowiedzi a rowniez dwa pytania. Cos za cos :wink:
Nforce2 jest tak samo wydajny jak chip VIA KT800. Jedynymi wyroznikami tego chipu to blkada PCI/AGP, ktora ulatwia podkrecanie oraz w niektorych odmianach tego chipu fenomenalna zint. karta dzwiekowa soundstorm, oraz dual channel ktory tak naprawde daje wymierny przyrost wydajnosci tylko gdy wraz z chipem zint. jest karta graf.
Plyty glowna z agpx8 sa kompatybilne z kartami graficznym agpx4 i x8.
Teraz dwa pytanka.
1. Na jakiej podstawie wyciagasz teze, ze plyty oparte na chipsecie VIA sa jak to ujales "niekompatybilne?
2. Gdzie widziales plyty z podstawka dla procesorow amd oparta na chipie Intela?
Mam dwie odpowiedzi a rowniez dwa pytania. Cos za cos :wink:
Nforce2 jest tak samo wydajny jak chip VIA KT800. Jedynymi wyroznikami tego chipu to blkada PCI/AGP, ktora ulatwia podkrecanie oraz w niektorych odmianach tego chipu fenomenalna zint. karta dzwiekowa soundstorm, oraz dual channel ktory tak naprawde daje wymierny przyrost wydajnosci tylko gdy wraz z chipem zint. jest karta graf.
Plyty glowna z agpx8 sa kompatybilne z kartami graficznym agpx4 i x8.
Teraz dwa pytanka.
1. Na jakiej podstawie wyciagasz teze, ze plyty oparte na chipsecie VIA sa jak to ujales "niekompatybilne?
2. Gdzie widziales plyty z podstawka dla procesorow amd oparta na chipie Intela?
To, źe są problemy z płytami głównymi na chipsecie VIA to jedna wielka bujda...
Nie rozumieml ludzi, którzy pierdzielą takie głupoty.
Przez 5 lat miałem do czynienia z płytami głównymi na chipsecie VIA i źadna z nich nie była wadliwa.
Nie rozumieml ludzi, którzy pierdzielą takie głupoty.
Przez 5 lat miałem do czynienia z płytami głównymi na chipsecie VIA i źadna z nich nie była wadliwa.
To nie mania – tylko ogólny trend we wszelkim oprogramowaniu. Otaczają nas róźne "AutoUpdate"... I to równieź dotyczy biosu. Kiedyś nawet odradzano aktualizacje biosu jako zbyt ryzykowne. A teraz... Instalujesz jakiegoś proga, który robi to za twoimi plecami, pod Windowsem...
A wracając do tematu: Nie słyszałem źeby połowa komputerów PC na świecie była niekompatybilna (jakie to fajne słowo) lub pracowała ogólnie źle... A nie powiem chyba źle jak stwierdzę, źe tyle właśnie komputerów pracuje z chipsetami VIA...
A wracając do tematu: Nie słyszałem źeby połowa komputerów PC na świecie była niekompatybilna (jakie to fajne słowo) lub pracowała ogólnie źle... A nie powiem chyba źle jak stwierdzę, źe tyle właśnie komputerów pracuje z chipsetami VIA...
Kilka lat katowalem plyty na chipsetach VIA. Na przeroznych programach, grach itp, itd. Teraz jade od dłuźszego czasu na nVidii (zreszta sam nie wiem dlaczego, tak wyszlo) i tez ją równo katuję. Oba chipsety chodzą bez pudła i nie wiem skad te rozne bzdury w necie czy innych pisemkach o jakiejs niekompatybilnosci VIA. Albo ja mialem farta, albo ktos na sile chcial jakas niekompatybilnosc znalezc. Zawsze sie mozna czegos doszukac.
A jeśli chodzi o aktualizację BIOS–u (jakaś mania teraz ) to chyba warto najpierw popatrzec w specyfikacji nowej wersjii co ona oferuje i czy warto sobie tym wogóle głowę zawracać
A jeśli chodzi o aktualizację BIOS–u (jakaś mania teraz ) to chyba warto najpierw popatrzec w specyfikacji nowej wersjii co ona oferuje i czy warto sobie tym wogóle głowę zawracać
To w takim razie – największe problemy sprawiają procki Intela... SĄ NIEKOMPATYBILNE ZE WSZYSTKIM!!!
Bo jak zmieniałem sobie z PII 333 na PIII 450 a potem na PIII 800 – to musiałem wgrywać za kaźdym razem nowy bios do płyty :D
Bzdura!!! To są plotki. Twierdzisz, źe płyty z chipsetem Intela i nForce2 nie wymagają aktualizacji w celu poprawnego działania z nowymi urządzeniami? I na tej podstawie sądzisz, źe chipsety VIA są gorsze???
Bo jak zmieniałem sobie z PII 333 na PIII 450 a potem na PIII 800 – to musiałem wgrywać za kaźdym razem nowy bios do płyty :D
Bzdura!!! To są plotki. Twierdzisz, źe płyty z chipsetem Intela i nForce2 nie wymagają aktualizacji w celu poprawnego działania z nowymi urządzeniami? I na tej podstawie sądzisz, źe chipsety VIA są gorsze???
Rysiek80:to nie plotki a fakty w instrukcji obslugi mojej karty graf. Gf 4600 Ti jest napisane ze w razie problemow z prawidlowym wyswietlaniem na plytach z chipsetem Via nalezy zaktualizowac bios plyty gl.
Biorąc pod uwagę to, źe chipsetow VIA jest naście w obiegu – dla óznych platform, płyt pewnie juź w setki rodzajów to ostrzeźenie jest ze wszech miar słuszne.
Jedyną zaletą(?) nForce2 w stosunku do ich odpowiedników – co do czasu wejścia na rynek – jest obsługa pamięci w dualu – to bedzie tak 5–7% wzrostu wydajności, przy przepłaceniu za parkę kości, które bez duala i taniej kupione pracowałyby z duźo wyźszymi timingami z naddatkiem kompensując brak tegoź duala.
Przepraszam, jest jeszcze jedna "zaleta" – blokada dizleników co umozłiwia podkręcanie w zdecydowanie większym zakresie.
Tak BTW – jak coś nie pasi to upgrade BIOS–u , nak tóre się powołujesz, świadczy o tym , źe producent płyty o coś nie zadbał, a nie na wadę chipsetu. Takiej wady programowo się raczej usunąć nie da.
to nie plotki a fakty w instrukcji obslugi mojej karty graf. Gf 4600 Ti jest napisane ze w razie problemow z prawidlowym wyswietlaniem na plytach z chipsetem Via nalezy zaktualizowac bios plyty gl.
Chipset VIA jest niekompatybilny tylko z takimi głupimi informacjami i robi problemy tylko osobom, które się o to proszą (np: umieszczają w sieci takie bzdurne informacje...). Natomiast Intel nigdy nie wypuścił chipsetu dla AMD – i nigdy tego nie zrobi (ale kto wie???...)
A wracając do kopatybilności: obecnie nie ma problemów typu: źe jakiś chipset działa lub nie działa z jakąś aplikacją. Mogą być tylko róźnice w sposobie (czyt: wydajności) tego działania.
Podsumowanie: Tak na dobrą sprawę (jeśli chodzi o procki AMD) to nie ma róźnicy między chipsetami VIA i nForce2. Jak uwielbiasz oglądać wyniki benchmarków (takie fajne wykresiki, gdzie róźnica między VIA a nForce2 wynosi 5pkt/na1000) – to bierz nForca2. A właściwie to bierz co tańsze – bo wydajność jest ta sama.
A wracając do kopatybilności: obecnie nie ma problemów typu: źe jakiś chipset działa lub nie działa z jakąś aplikacją. Mogą być tylko róźnice w sposobie (czyt: wydajności) tego działania.
Podsumowanie: Tak na dobrą sprawę (jeśli chodzi o procki AMD) to nie ma róźnicy między chipsetami VIA i nForce2. Jak uwielbiasz oglądać wyniki benchmarków (takie fajne wykresiki, gdzie róźnica między VIA a nForce2 wynosi 5pkt/na1000) – to bierz nForca2. A właściwie to bierz co tańsze – bo wydajność jest ta sama.
chpset via slynie z niekompaktybilnosci i lubi robic rozne problemy ale pod amd ciezko znalesc plyte (firmowa) z chipsetem intela a jak ma sie sprawa z nvida nforce2 nie sprawia problemow ?? jest kompaktybilny z wszystkimi aplikacjami ??
1. Płyty jak płyty – a konkretnie o co chciałbyś zapytać?
2. Moźna.
2. Moźna.
Strona 1 / 1