2 pyt dotyczace plyty glownej chipset i agp

witam mam 2 pytania co mozna powiedziec o plytach gl. na chipsecie nvidia nforce2

oraz jak pisze ze plyta gl. ma agp 8x to znaczy ze ma tylko agp 8x czy mozna wybrac mniej (4x)??

dzieki

Odpowiedzi: 10

Drogi rysku!

Mam dwie odpowiedzi a rowniez dwa pytania. Cos za cos :wink:
Nforce2 jest tak samo wydajny jak chip VIA KT800. Jedynymi wyroznikami tego chipu to blkada PCI/AGP, ktora ulatwia podkrecanie oraz w niektorych odmianach tego chipu fenomenalna zint. karta dzwiekowa soundstorm, oraz dual channel ktory tak naprawde daje wymierny przyrost wydajnosci tylko gdy wraz z chipem zint. jest karta graf.
Plyty glowna z agpx8 sa kompatybilne z kartami graficznym agpx4 i x8.
Teraz dwa pytanka.

1. Na jakiej podstawie wyciagasz teze, ze plyty oparte na chipsecie VIA sa jak to ujales "niekompatybilne?

2. Gdzie widziales plyty z podstawka dla procesorow amd oparta na chipie Intela?
darek_dade
Dodano
25.02.2005 19:54:16
To, źe są problemy z płytami głównymi na chipsecie VIA to jedna wielka bujda...
Nie rozumieml ludzi, którzy pierdzielą takie głupoty.
Przez 5 lat miałem do czynienia z płytami głównymi na chipsecie VIA i źadna z nich nie była wadliwa.
Mrówek
Dodano
25.02.2005 17:57:36
To nie mania – tylko ogólny trend we wszelkim oprogramowaniu. Otaczają nas róźne "AutoUpdate"... I to równieź dotyczy biosu. Kiedyś nawet odradzano aktualizacje biosu jako zbyt ryzykowne. A teraz... Instalujesz jakiegoś proga, który robi to za twoimi plecami, pod Windowsem...
A wracając do tematu: Nie słyszałem źeby połowa komputerów PC na świecie była niekompatybilna (jakie to fajne słowo) lub pracowała ogólnie źle... A nie powiem chyba źle jak stwierdzę, źe tyle właśnie komputerów pracuje z chipsetami VIA...
evil44
Dodano
25.02.2005 10:36:11
Kilka lat katowalem plyty na chipsetach VIA. Na przeroznych programach, grach itp, itd. Teraz jade od dłuźszego czasu na nVidii (zreszta sam nie wiem dlaczego, tak wyszlo) i tez ją równo katuję. Oba chipsety chodzą bez pudła i nie wiem skad te rozne bzdury w necie czy innych pisemkach o jakiejs niekompatybilnosci VIA. Albo ja mialem farta, albo ktos na sile chcial jakas niekompatybilnosc znalezc. Zawsze sie mozna czegos doszukac.
A jeśli chodzi o aktualizację BIOS–u (jakaś mania teraz ) to chyba warto najpierw popatrzec w specyfikacji nowej wersjii co ona oferuje i czy warto sobie tym wogóle głowę zawracać
Ucho
Dodano
25.02.2005 00:52:55
To w takim razie – największe problemy sprawiają procki Intela... SĄ NIEKOMPATYBILNE ZE WSZYSTKIM!!!
Bo jak zmieniałem sobie z PII 333 na PIII 450 a potem na PIII 800 – to musiałem wgrywać za kaźdym razem nowy bios do płyty :D
Bzdura!!! To są plotki. Twierdzisz, źe płyty z chipsetem Intela i nForce2 nie wymagają aktualizacji w celu poprawnego działania z nowymi urządzeniami? I na tej podstawie sądzisz, źe chipsety VIA są gorsze???
evil44
Dodano
24.02.2005 15:42:45
Rysiek80:
to nie plotki a fakty w instrukcji obslugi mojej karty graf. Gf 4600 Ti jest napisane ze w razie problemow z prawidlowym wyswietlaniem na plytach z chipsetem Via nalezy zaktualizowac bios plyty gl.

Biorąc pod uwagę to, źe chipsetow VIA jest naście w obiegu – dla óznych platform, płyt pewnie juź w setki rodzajów to ostrzeźenie jest ze wszech miar słuszne.
Jedyną zaletą(?) nForce2 w stosunku do ich odpowiedników – co do czasu wejścia na rynek – jest obsługa pamięci w dualu – to bedzie tak 5–7% wzrostu wydajności, przy przepłaceniu za parkę kości, które bez duala i taniej kupione pracowałyby z duźo wyźszymi timingami z naddatkiem kompensując brak tegoź duala.
Przepraszam, jest jeszcze jedna "zaleta" – blokada dizleników co umozłiwia podkręcanie w zdecydowanie większym zakresie.

Tak BTW – jak coś nie pasi to upgrade BIOS–u , nak tóre się powołujesz, świadczy o tym , źe producent płyty o coś nie zadbał, a nie na wadę chipsetu. Takiej wady programowo się raczej usunąć nie da.
Rebe
Dodano
24.02.2005 15:39:43
to nie plotki a fakty w instrukcji obslugi mojej karty graf. Gf 4600 Ti jest napisane ze w razie problemow z prawidlowym wyswietlaniem na plytach z chipsetem Via nalezy zaktualizowac bios plyty gl.
Rysiek80
Dodano
24.02.2005 15:31:54
Chipset VIA jest niekompatybilny tylko z takimi głupimi informacjami i robi problemy tylko osobom, które się o to proszą (np: umieszczają w sieci takie bzdurne informacje...). Natomiast Intel nigdy nie wypuścił chipsetu dla AMD – i nigdy tego nie zrobi (ale kto wie???...)
A wracając do kopatybilności: obecnie nie ma problemów typu: źe jakiś chipset działa lub nie działa z jakąś aplikacją. Mogą być tylko róźnice w sposobie (czyt: wydajności) tego działania.
Podsumowanie: Tak na dobrą sprawę (jeśli chodzi o procki AMD) to nie ma róźnicy między chipsetami VIA i nForce2. Jak uwielbiasz oglądać wyniki benchmarków (takie fajne wykresiki, gdzie róźnica między VIA a nForce2 wynosi 5pkt/na1000) – to bierz nForca2. A właściwie to bierz co tańsze – bo wydajność jest ta sama.
evil44
Dodano
24.02.2005 15:10:29
chpset via slynie z niekompaktybilnosci i lubi robic rozne problemy ale pod amd ciezko znalesc plyte (firmowa) z chipsetem intela a jak ma sie sprawa z nvida nforce2 nie sprawia problemow ?? jest kompaktybilny z wszystkimi aplikacjami ??
Rysiek80
Dodano
24.02.2005 14:56:24
1. Płyty jak płyty – a konkretnie o co chciałbyś zapytać?
2. Moźna.
Rebe
Dodano
24.02.2005 14:50:29
Rysiek80
Dodano:
24.02.2005 14:29:49
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1