2 połączenia
Witam!
Mam problem, mam 2 karty sieciowe i 2 połączenia sieciowe, na jednym mam ip przypisane przez dhcp a na drugim mam automatyczny adres prywatny, i jak resetuje kompa, albo po jakims czasie [prawdopodobnie jak dzierźawa wygaśnie] przełącza mi z pierwszego połączenia na drugie, a później na odwrót, i moje pytanie jest następujące: jak zrobić źeby mi nie przełączało połączeń ?
Mam problem, mam 2 karty sieciowe i 2 połączenia sieciowe, na jednym mam ip przypisane przez dhcp a na drugim mam automatyczny adres prywatny, i jak resetuje kompa, albo po jakims czasie [prawdopodobnie jak dzierźawa wygaśnie] przełącza mi z pierwszego połączenia na drugie, a później na odwrót, i moje pytanie jest następujące: jak zrobić źeby mi nie przełączało połączeń ?
Odpowiedzi: 8
Chodzi o to ze chce sie dołączyc do lanu do którego jest dołączone połaczenie pierwsze, bo jak robie tak jak pisze to mi robi lan na ipkach 192.168.0.x i nie widze userów z sieci na ipkach 10.130.2.xxx
Tego polaczenia z ktorego masz LAN i jednoczesnie internet, nie ruszaj. Ono ma dostawac ustawienia z serwera DHCP. Powinienes zmienic tylko i wylacznie ustawienia karty do polaczenia z Twoim drugim komputerem. No przeciez to tam pisze.
Jesli nie jest tak jak mysle, to w koncu wytlumacz co z czym jest polaczone. Nikt tu nie ma zdolnosci telepatycznych.
Jesli nie jest tak jak mysle, to w koncu wytlumacz co z czym jest polaczone. Nikt tu nie ma zdolnosci telepatycznych.
OK, wszystko jest dobrze tylko źe ja jestem juz w sieci lokalnej i chce doczepic kompa, wiec jak wpisze 192.168.0.1 to mi wykrywa na lanie ten ip i nie widze innych ludzi którzy maja ip 10.130.2.xxx, ale jak ręcznie wpisze 10.130.2.232 to mi lan wogóle nie działa, da sie jakos to zrobic abym jedno ip mial na lanie jak i to na net ?
VaRdi, niepotrzebny Ci Wingate. Wystarczy ze dobrze skonfigurujesz siec miedzy tymi komputerami. Przede wszystkim adres na karcie do drugiego komputera musisz ustawic recznie. Teraz masz automat a ze na pierwszej karcie nie jest zalaczony ICS, to ustawia Ci sie adres APIPA. W ten sposob nic nie osiagniesz. W dziale Sieci (gdzie zaraz przeniose ten temat), znalazlbys jak powinno byc wszystko usawione. Przy sobocie podam Ci linka bezposredniego – http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Ustaw, pozalaczaj jak opisane i bedzie OK.
Ustaw, pozalaczaj jak opisane i bedzie OK.
EL NINO:Npisalbys chociaz co to za polaczenie ? Jakie masz IP na jednym i drugim ? Ze na jednym z DHCP to juz wiem, ale na drugim tez automat ? Po co Wingate, itd, itd.
Nie kaz mi sie ciagnac za jezyk.
Obra wytłumacze wszysciutko:
Mam 2 karty sieciowe i 2 połaczenia [to z internetem ma ip: 10.130.2.231, a to drugie jest automatyczne [169.xxx.xxx.xxx]], chcę źeby na drugim kompie teź była sieć więc rozwiązaniem jest mostek sieciowy, ale on tak działa ze internet mi zanika co chwile i zmienia ip do tego, dlatego pomyślałem ze rozwiazaniem bedzie wingate który wszystko pieknie zrobi, ale jak mam włączone dwa połączenia to gdy zresetuje komputer czy minie jakis czas na komputerze z internetem uzyskuje ip drugiej karty sieciowej czyli automatyczne i po jakims czasie lub zresetowania kompa wraca ip z dhcp, wiec jak zrobic zeby mi nie zamieniało połączen co jakis czas.
Npisalbys chociaz co to za polaczenie ? Jakie masz IP na jednym i drugim ? Ze na jednym z DHCP to juz wiem, ale na drugim tez automat ? Po co Wingate, itd, itd.
EL NINO:No ale co Ci przelacza z jednego na drugi ? Dlaczego masz dwa polaczenia ? Bo w tej chwili to mozna jedynie nad takim postem siasc i poplakac.
http://rtfm.bsdzine.org/#precyzja
No mam 2 połączenia bo sobie wingate chce zainstalowac i podzielic połaczenie internetowe na 2 kompy, a nie chce mostka sieciowego robić, a przełącza mi z jednego ip na drugi i wtedy mi internet nie działa, a chce zeby cały czas sie trzymało połączenie lokalne 1.
No ale co Ci przelacza z jednego na drugi ? Dlaczego masz dwa polaczenia ? Bo w tej chwili to mozna jedynie nad takim postem siasc i poplakac.
Strona 1 / 1