2 kompy w sieci. xp i me. Problem
Mam problem. MAm dwa kompy podlaczane do jednego hub`a :) . Jeden ma xp , a dugi me. Wszyskto jest ok. tylko gdy z me wchodze do kompa z xp to pisze ze Blind jest niedostepny (tak nazwalem kompa z xp) ––> i dalej wyjasnia ze moze nazwa jest nie tak lub udzial. Prosze o pomoc. :wink:
Odpowiedzi: 4
ale problem masz ze nie widza sie lokalnie
wiec przetestuj jak napisalem wczesniej
jak nie masz nic wpisane to jak sie maja widziec ?
wypnij net i sprawdz:
1 komp IP: 192.168.1.10
2 komp IP: 192.168.1.11
brama: 192.168.1.0
maska: 255.255.255.0
grupa robocza: test
wiec przetestuj jak napisalem wczesniej
jak nie masz nic wpisane to jak sie maja widziec ?
wypnij net i sprawdz:
1 komp IP: 192.168.1.10
2 komp IP: 192.168.1.11
brama: 192.168.1.0
maska: 255.255.255.0
grupa robocza: test
Ip mam przydzielane od prowajedera netu. Nie mam nic wpisane.
zakladam ze sa poprawnie skonfigurowane tzn. mam glownie na mysli IP, brame i grupe robocza. Jesli tak proponuje szukac usterki nastepujaco:
1. jesli masz internet czy oba go widza
2. czy dziala ping lokalny tzn. pingujesz komputer przy ktorym pracujesz (samego siebie)
3. wypozyczyc kabel tzw. skrosowany (ma zamienione zyly) i polaczyc je bez huba zeby wyeliminowac jego jako potencjalny problem (tak na marginesie po co uzywasz huba?)
4. Jesli te wszystkie testy wypadna pozytywnie to zostaje albo sprawdzenie systemu u kolegi (podlaczeni sie do komputera kolegi) a finalnie niestety reinstalacja
2. czy dziala ping lokalny tzn. pingujesz komputer przy ktorym pracujesz (samego siebie)
3. wypozyczyc kabel tzw. skrosowany (ma zamienione zyly) i polaczyc je bez huba zeby wyeliminowac jego jako potencjalny problem (tak na marginesie po co uzywasz huba?)
4. Jesli te wszystkie testy wypadna pozytywnie to zostaje albo sprawdzenie systemu u kolegi (podlaczeni sie do komputera kolegi) a finalnie niestety reinstalacja
zakladam ze sa poprawnie skonfigurowane tzn. mam glownie na mysli IP, brame i grupe robocza. Jesli tak proponuje szukac usterki nastepujaco:
Strona 1 / 1