2 komputery w domu, rozne transfery
witam
zauwazylem ostatnio ze (mam astera w domu na 2 kompach) mam rozne transfery na tych kompach mimo sciagania z tego samego zrodla, np sciagajac mks_online na jednym transfer mam 3–12 kb/s a na drugim 112–120 kb/s czym moga byc spowodowane takie roznice?
zauwazylem ostatnio ze (mam astera w domu na 2 kompach) mam rozne transfery na tych kompach mimo sciagania z tego samego zrodla, np sciagajac mks_online na jednym transfer mam 3–12 kb/s a na drugim 112–120 kb/s czym moga byc spowodowane takie roznice?
Odpowiedzi: 13
hmmm, trafsfery mam skrajnie rozne na np.: http://skaner.mks.com.pl/,
co do konfiguracji to
A: athlon 64 2800, 1gb ramu, winxp 2002 + sp2
B: k6 500mhz, 300 ramu, winxp 2002 +sp1
Z zabezpieczeni to nie mam firewalli, anty wirusowego uzywam ezAntivirus
no i tych zabezpieczen s sp2 (nie wiem czy cos daja ale nie sa wylączone).
co do konfiguracji to
A: athlon 64 2800, 1gb ramu, winxp 2002 + sp2
B: k6 500mhz, 300 ramu, winxp 2002 +sp1
Z zabezpieczeni to nie mam firewalli, anty wirusowego uzywam ezAntivirus
no i tych zabezpieczen s sp2 (nie wiem czy cos daja ale nie sa wylączone).
I jeszcze teraz skojarzylem po poscie EL.
Podaj konfiguracje sprzetowa i programowa, bo moze faktycznie jeden komputer to nowa maszyna a drugi zabytek klasy 0.
Podaj konfiguracje sprzetowa i programowa, bo moze faktycznie jeden komputer to nowa maszyna a drugi zabytek klasy 0.
To moze byc rowniez kwestia roznic np. oprogramowania antywirusowego na tych komputerach – jesli oczywiscie sa na nich te roznice. Firewalle ?
Czyli z tego co piszesz predkosc z komputera A do B jest zblizona jak z B do A.
Teraz pozostaje znalezc strone z ktorej jeden sciaga szybciej a drugi wolniej (najlepiej jak ja bedziesz mial podaj tu adres).
Teraz pozostaje znalezc strone z ktorej jeden sciaga szybciej a drugi wolniej (najlepiej jak ja bedziesz mial podaj tu adres).
Dzieki wielkie za wyczerpujaca odpowiedz:D, teraz juz kompy "widza sie". No ale co dalej? Przegrywalem jakis wiekszy plik z jednego na drugi i z powrotem, wyglada na to ze czas jest taki sam.
Poniewaz ustalenie przyczyny nie bedzie trywialne proponuje abys zaczal od podstaw tzn. doprowadzil do tego aby komputery zobaczyly sie nawzajem. Opisow takiego polaczenia jest wiele w sieci. Bardzo precyzyjny dal El Nino (http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=19904).
Czym rozni sie router od huba?
Upraszczajac zagadnienie to jest tak:
aby komputer byl widziany w sieci musi posiadac unikalny adres (IP) ty otrzymales go od dostawcy internetu (Aster). Adres taki zwany adresem publicznym (widzianym przez inne komputery i urzadzenia w sieci) moze byc przydzielony tylko jednemu komputerowi. Zatem u Ciebie jest on przydzielony do routera, ktory dokonuje odpowiednich operacji tak aby odpoweidnie pakiety trafialy do odpowiedniego komputera (jesli ty ze swojego komputera wysylasz zadanie podania strony onet.pl to powinna sie ona wyswietlic u ciebie a nie u siostry itd.).
Aby to poprawnie funkcjonowalo komputery posiadaja takze unikalne adresy IP (tzw. prywatne najczesciej 192.168.xxx.xxx).
Hub natomiast to taki lacznik czyli urzadzenie za pomoca ktorego mozna spiac iles tam komputerow.
Reasumujac router pozwala na dostep do internetu a hub jest lacznikiem. Najczesciej i pewnie tak jest u ciebie oba urzadzenia sa w jednej "skrzynce".
schematycznie:
Czym rozni sie router od huba?
Upraszczajac zagadnienie to jest tak:
aby komputer byl widziany w sieci musi posiadac unikalny adres (IP) ty otrzymales go od dostawcy internetu (Aster). Adres taki zwany adresem publicznym (widzianym przez inne komputery i urzadzenia w sieci) moze byc przydzielony tylko jednemu komputerowi. Zatem u Ciebie jest on przydzielony do routera, ktory dokonuje odpowiednich operacji tak aby odpoweidnie pakiety trafialy do odpowiedniego komputera (jesli ty ze swojego komputera wysylasz zadanie podania strony onet.pl to powinna sie ona wyswietlic u ciebie a nie u siostry itd.).
Aby to poprawnie funkcjonowalo komputery posiadaja takze unikalne adresy IP (tzw. prywatne najczesciej 192.168.xxx.xxx).
Hub natomiast to taki lacznik czyli urzadzenie za pomoca ktorego mozna spiac iles tam komputerow.
Reasumujac router pozwala na dostep do internetu a hub jest lacznikiem. Najczesciej i pewnie tak jest u ciebie oba urzadzenia sa w jednej "skrzynce".
schematycznie:
komputer twoj
192.168.1.10
–––––––> hub ––> router 84.21.190.0–––> internet
komputer siostry
192.168.1.11
Ip mam w obu prywatne, reszta gniazd jest wolnych. Sprawdzalem transfer przy 2 komputerach wlaczonych. Odpalalem jakies sciaganie, sprawdzalem transfer przerywalem sciaganie i lecialem do 2 komputera gdzie robilem to samo (zrodlo oczywiscie to samo) no i wychodzilo zawsze roznie. Znaczy sie na jednym szybko na drugim wolno. Dziwne w tym jest to ze sa zrodla z ktorych transfer jest taki sam na obu komputerach (noramalny, kolo 120kb/s wiec chyba nie jest to wina kabla czy czegos w tym stylu). A, i jeszcze sprawdzielm czy cos zmieni wylaczenie 2 komputera (tego z szybszym tansferem) ale nic sie nie zmienilo.
konkretne kompy maja konkretne transfery? czy np. pierwszy wlaczony albo pierwszy na hubie? mozliwe ze kablówa jest zabezpieczona przed dzieleniem.
Dziwne ze sie "nie widza". IP masz publiczne czy prywatne ? Probowales zamieniac miejscami kable w gniazdach tego huba ? Moze ktores gniazdo jest walniete ? Reszta gniazd jest wolnych ? Moze kabel nie do konca sprawny ?
Komputery sie nie "widza", wlasciwie to nigdy sie nie widzialem, jeden jest moj 2 siostry wiec rzadko z nigo korzystalem. Dopiero ostanio zauwazylem te roznice. Co do podlaczenia, nie wiem czym sie rozni hub od routera, ale na obudowie jest napis "hub 8/tpo"
Jestes pewny ze to hub a nie router ? Nie mam pojecia jak to jest w Aster ale kablowki z reguly nie pozwalaja na podzial lacza.
Zawsze tak miales ze jeden komputer mial szybki net a drugi wolny ?
A jak jest przy np. kopiowaniu plikow miedzy komputerami ?
Zawsze tak miales ze jeden komputer mial szybki net a drugi wolny ?
A jak jest przy np. kopiowaniu plikow miedzy komputerami ?
Lacze dziele za pomoca huba (3com) na 8 portow, dostalem go od kablowki. WIecej nie potrafie powiedziec na jego temat bo sie kompletnei w tym temacie nie orientuje. Podlaczony jestem pod port 6 i 7.
Przyczyn moze byc masa. Zaczalbym od tego: za pomoca czego dzielisz lacze ?
Strona 1 / 1