2 HDD i 2 systemy WinXP – jak zrobic do tego menu startowe ?

Witam.

Panowie. Mam taki problem. Na swoim kompie mam postawionego XP prof. Dostałem z firmy desktopa na którym teź jest postawiony XP prof. Nie mam gdzie go postawić – miejsca brak, więc pomyślałem, źe wyjme z niego HDD i podłacze do swojego kompa, ale musze dzień w dzień korzystać z obu systemów – firmowy jest tak skonfigurowany źe mam tylko dostęp do bazy jako user wiec nie mam praw administratora itd. No a swój komp uzywam na codzień.

1. Macie pomysł jak zrobić takie MENU startowe bym mógł sobie odpalić albo swójego XP albo firmowego?

2. No i czy uda mi sie wystartować XPkiem zainstalowanym na innym kompie w swoim prywatnym komputerze?

Odpowiedzi: 6

Tak mam :
pomoc i obsługa techniczna i wpisanie bootcfg oraz zapoznanie się z tym co tam będzie napisane.
Do teog przydatne bedą równieź polecenia fixboot i ew. fixmbr – wszystko w pomocy.
Na Twoim miejscu jednak bym tego nie robił – zostaje problem aktywacji, który wystapić moze dla tego firmowego systemu – a jeźeli to OEM to i złamania licencji.

Prościej moźe by było połączyć te komputery w sieć i logować się z Twojego na ten drugi – na Twoje konto. Tylko nie wiem – nie mam pojęcia o sieciach – czy bez uprawnień do tego drugiego da się to zrobić, czy potrzebny będzie na 5 minut Administrator – choćby po to by odpowiednie usługi powłączać np.

PS.
Przyjdzie EL NINO – poczyta – parsknie smiechem i ..pewnie coś wymysli :wink:
Rebe
Dodano
09.01.2005 15:20:02
Rebe !!

... a masz na to konkretny pomysł ? na stworzenie takiego menu ?
jakiś przepis ... ?
xmax
Dodano
09.01.2005 15:09:14
odnosnie pyt.2 – kurde a w czym jest problem, źe niechce zabootowac ? bo juz tak próbowałem no i rzeczywiście nie idzie – ale moźe jest jakiś trick na to
xmax
Dodano
09.01.2005 15:06:59
Odpowiedź na pytanie 2 prowadzi do tej na pytanie pierwsze.
System moze się nawet podniesie i doinstaluje oc mu trzeba, ale juz w takim wypadku będzie zaśmiecony, bo po powrocie do źródła znowu będzie przeinstalowywany sprze i tak w koło Macieju.
Do teog dochodzi kwestia aktywacji tego "nowego" XP.
W konsekwencji jeźlei się nie podniesie to na pierwsze pytanie odpowiedź brzmi nie, jezlei zas wstanie to pewnie wystarczy z konsoli jaki bootcfg /add zrobić i tyle.
Rebe
Dodano
09.01.2005 15:05:34
A nie wystarczy podpiąc twojego dysku na master ?
maq123
Dodano
09.01.2005 14:55:52
znam odpowiedź tylko na 2 pytanie.
2. Nie
robootb
Dodano
09.01.2005 14:53:45
xmax
Dodano:
09.01.2005 14:50:18
Komentarzy: