2 biosy

mam dysk kumpla 80 gb wdjb sata i wyglada na to ze on ma wlasny bios ten pierwszy niewykrywa dysku (mowie o standardowym) nastepnie wyskakuje auto wyszukiwanie z 2 biosa tam dostaje sie przyciskiem tab i tam widac jako master moj dysk. NIc by mi to nie przeszkadzalo tylko niemoge zaistalowac windowsa bo on go nie widzi dysku :D idze cos zrobic zeby dysk byl widziany przez standardowy bios jedynie primery master to cd rom nastepnie 3 nieznaleziono i + 2 od 2 biosa gdzie jeden znich to moj dysk zagmatwane to z deka.pomocy a jedynie moge zaistalowac win 98 reszta typu milenium xp nie widza dysku i przerywaja instalcje pomocy :(

Odpowiedzi: 2

Dragon218:
mam dysk kumpla 80 gb wdjb sata i wyglada na to ze on ma wlasny bios ten pierwszy niewykrywa dysku (mowie o standardowym) nastepnie wyskakuje auto wyszukiwanie z 2 biosa tam dostaje sie przyciskiem tab i tam widac jako master moj dysk.

Albo czegoś nie wiem, albo mylisz pojęcia z tymi biosami dysku. Nie rozumiem pierwszej częsci postu.
Co do instalacji systemu na tym dysku. Że XP sterowniki do SATA potrzebuje to juź REbe napisał.
Ale Ty piszesz źe 98 idzie , a Me nie i to mnie zastanawia co na tym dysku jest , źe jest aki efekt. Jakieś pozostałości z Linuksa, czy co, a zresztą za mało napisałeś danych by coś wyrokować.
Seeker
Dodano
28.03.2006 16:20:39
Pewnie prościej by było gdybyś podał model płyty głównej, a tak to zostaje tylko wskazania by w manualu do niej sprawdizć jak ma być BIOS dla dysków SATA ustawiony oraz byś w trakcie instalacji systemu podał – monit o wciśniecie F6 – dyskietkę ze sterownikami dla kontrolera SATA.
Rebe
Dodano
28.03.2006 15:31:33
Dragon218
Dodano:
28.03.2006 15:16:48
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1