17"LCD Noevo F417 – warto kupowac?
Juz mialem kupowac 15 LCD LG 1530B lub Samsunga 510N a tu nagle zauwazylem monitor 17"LCD Neovo F417 za 1000zł!! Czy ten monitor warto kupowac? Czy jest to jakis szajs? Czy moźe jednak lepij kupic jednak z powyzszych 15tek?
Ten Noevo ma bardzo dobre parametry mi się wydaje. Co o tym sadzicie? mam straszny problem z wyborem...
Oto link do tego Noevo:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8399
Ten Noevo ma bardzo dobre parametry mi się wydaje. Co o tym sadzicie? mam straszny problem z wyborem...
Oto link do tego Noevo:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8399
Odpowiedzi: 20
fidelio:Kupiłem juź monitorek LCD. Wybrałem 17kę LG 1730S i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony. Monitor ma prawie same zalety.
Grałem w Call of Duty i kilka innych gierek i zadnych smug (tak zadnych!). Znakomita matryca 12ms. Dopracowany design i solidne wykonanie monitora. Znakomity tryb Lightview. Dobre odwzorowanie czerni (chociaz troche świeci, ale kazdy monitor tak ma). Ogolnie monitor prawie bez wad. Czcionki są minimalnie rozmazane, ale to chyba moźna ustawiac. Podswietlenie na gorze jest mniejsze niz na dole.
No i na piksele mam gwarancje 30 dni. Gdyby co, to mozna wymienic. Naprawde polecam ten monitor. A kosztuje tylko 1100zł. :)
No to ekstra :)
Kupiłem juź monitorek LCD. Wybrałem 17kę LG 1730S i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony. Monitor ma prawie same zalety.
Grałem w Call of Duty i kilka innych gierek i zadnych smug (tak zadnych!). Znakomita matryca 12ms. Dopracowany design i solidne wykonanie monitora. Znakomity tryb Lightview. Dobre odwzorowanie czerni (chociaz troche świeci, ale kazdy monitor tak ma). Ogolnie monitor prawie bez wad. Czcionki są minimalnie rozmazane, ale to chyba moźna ustawiac. Podswietlenie na gorze jest mniejsze niz na dole.
No i na piksele mam gwarancje 30 dni. Gdyby co, to mozna wymienic. Naprawde polecam ten monitor. A kosztuje tylko 1100zł. :)
Taa... El Nino lubie sobie źart zapuscić.. heheh.Tylko jeszcze trzeba ikonkę z puszczaniem oczka zarzucić, bo jeszcze ktoś niezorientowany gotow pomysleć, źe to prawda hehe. :wink:
Nie wiem, czy mi się coś pokręciło albo moźe do głowy coś strzeliło, ale LCD to ekran ciekłokrystaliczny i kineskopu nie ma w nim :D
P.S. EL NINO – dobry źart z tym kineskopem :D
P.S. EL NINO – dobry źart z tym kineskopem :D
Tak. Co po roku trzeba kineskop wymieniac.lewymen:A czy to prawda, źe w LCD szybciej wypala się kineskop :?: :?: :?
Ja do LCD–eków nie jestem zbyt przekonany :? :? Ja sam wole CRT 8) 8) 8) A czy to prawda, źe w LCD szybciej wypala się kineskop :?: :?: :?
Noo ten 1 cal ma dośc duźe znaczenie... Ale do wszystkiego moźna się przyzwyczaić. Tani LCD nie szkodzi mniej niz porządny CRT.
Przede wszystkim zjednego powodu chcezmienic monitor.. Oczy. Naprawde mnie bolą od tego NECa. Dlatego chcę LCD. A poza tym moj monitor nie spelnia normy TCO 99. Wiec prawodpodobnie emituje tez duźa ilosc niezdrowego promieniowania. A przeciez przy LCD moj wzrok odpocznie prawda?
A co do wielkosci.. Czy ten 1 cal ma duze znaczenie? Ile to cm? Sorrki za pytanie, ale zassze bylem kiepski z matmy. :wink:
A co do wielkosci.. Czy ten 1 cal ma duze znaczenie? Ile to cm? Sorrki za pytanie, ale zassze bylem kiepski z matmy. :wink:
fidelio:Chodzi o to, ze ja mam srdoki na zakup ok. 1000zł. Więc albo kupię 17ke Neovo, albo kupię Iyama Prolite E380S lub LG L1530B. Czy lepiej kupić niezłą 17ke czy bardzo dobrą 15ke, tak jak te ktore tu podalem?
Masz teraz dobry monitor CRT... nie wiem czemu źeś się tak uparł na jego wymianę. Przesiadki na mniejszy monitor zazwyczaj nie kończą się przyjemnie. 15 LCD ma 15 cali, 17CRT ma ~16.1 cala widocznej przekątnej (reszta przykryta jest przez obudowę). Kup lepiej jakąś wydajną karte graficzną i poczekaj aź porządnie potanieją monitorki na matrycach MVA premium z krótkimi czasmi dostępu (to nastąpi za ok. rok), które są juź coś warte.
Chodzi o to, ze ja mam srdoki na zakup ok. 1000zł. Więc albo kupię 17ke Neovo, albo kupię Iyama Prolite E380S lub LG L1530B. Czy lepiej kupić niezłą 17ke czy bardzo dobrą 15ke, tak jak te ktore tu podalem?
Ja na twoim miejscu woałbym sobie kupić jakiegoś LG albo NEC :!: :!: To bardziej sprawdzone monitory :P :P
Monitora nie kupuje się na krótki okres czasu , zawsze lepiej dołoźyć do niego więcej by mieć spokuj na pewny okres czasu , a podzespoły kompa zawsze moźesz wymieniać .
Moja konfiguracje kompa masz w stopce darek_dade. Obecnie mam Neca monitor 17". I uwazam ze bardzo wygodnie mi sie na nim gra. Wiec skotro 15 lCD to 17CRT wiec chyba nie bede mial problemu z przystosowaniem. A co do Neovo.. czy on smuźy w grach? I czy spełnia jakies normy TCO? Czy ma jakies szczegolne minusy ten monitor?
fidelio:Wiec chyba faktycznie lepiej kupic 15ke. Aczkolwiek..No wlasnie... Czy mozna dostac dobrą 17ke za ok 1000zł? Bo jak nie to wolę kupic dobra 15ke niz slaba 17ke.
Ten AG Neovo pomimo źe tani to bardzo dobry. Mam kolegę który ma ten monitor i jest bardzo zadowolony. Ja jestem chyba uczulony na LCD... Jeźeli będziesz mógł grać w natywnej rozdzielczości to oczywiście opłaca się brać 17, a jak nie masz tak dobrego sprzetu to z kolei po co ladowac kase na 15 calowy lcd na ktorym gra sie po prostu zle (przynajmniej nieporownywalnie gorzej niz na 19 CRT)
Wiec chyba faktycznie lepiej kupic 15ke. Aczkolwiek..No wlasnie... Czy mozna dostac dobrą 17ke za ok 1000zł? Bo jak nie to wolę kupic dobra 15ke niz slaba 17ke.
fidelio:Tylko ze jest pewien problem. LCd pracuja najlepiej w natywnej rzodzielczosci czyli w przypadku LCD 17 jest to 1280X1024. To bardzo duza rozdzielczosc. Gdy zmniejszy się ją na LCD to drastycznie pogorszy się obraz. Wiec wnioskuję z tego, źe do 17ki by grac w gry w natwynej rozdzielczosci trzeba miec wypasiony sprzet. Moj Athlon 2000 i radeon 9550 to chyba nie jest sprzęt na dzisiejsze gry, zeby grac w nie w tak wysokiej rozdzielczosci. Wiec tak sobie myslę, ze chyba lepij kupic do gier wlasnie 15ke anie 17ke z tego powodu.A co Ty myslisz o tym darek_dade?
Szczerze mowiac to w zestawie w ktorym mam ten monitor to zainstalowana jest karta graficzna Riva TNT i jedyna gre w ktora na nim gralem to heoes ktory w swojej rozdzielczosci wyglada okropnie! Wg mnie nie da sie wrecz grac. Nie wiem jak inne gierki ale rzeczywiscie aby grac w natywnej rozdzielczosci w nowe gierki przydalby sie przynajmniej gf6600GT. Ale zawsze pozostaje CRT ;)
Nie jestem "darek_dade" ale tez coś napisze:P ..najlepiej niech w sklepie Ci pokaźą.. lub idź do jakiegoś kumpla co ma 17stke i popatrz jak gierki wyglądają. Oczywiście jaet problem z dostrojeniem połoźenia obrazu w większości rozdzielczości (chyba jest to skalowanie) ale troszke przyciskami polkikać samemu nie zaszkodzi by go ustawić.
Sprawdziłem zmiany rozdzielczości w Far Cry..i nie rózni sie to od zmiany rozdzielczości w zwykłym kineskopowym monitorze. Moze się mylę.,.ale ja róznicy nie widzie. pOzdro
Sprawdziłem zmiany rozdzielczości w Far Cry..i nie rózni sie to od zmiany rozdzielczości w zwykłym kineskopowym monitorze. Moze się mylę.,.ale ja róznicy nie widzie. pOzdro
Nie jestem "darek_dade" ale tez coś napisze:P ..najlepiej niech w sklepie Ci pokaźą.. lub idź do jakiegoś kumpla co ma 17stke i popatrz jak gierki wyglądają. Oczywiście jaet problem z dostrojeniem połoźenia obrazu w większości rozdzielczości (chyba jest to skalowanie) ale troszke przyciskami polkikać samemu nie zaszkodzi by go ustawić.
Tylko ze jest pewien problem. LCd pracuja najlepiej w natywnej rzodzielczosci czyli w przypadku LCD 17 jest to 1280X1024. To bardzo duza rozdzielczosc. Gdy zmniejszy się ją na LCD to drastycznie pogorszy się obraz. Wiec wnioskuję z tego, źe do 17ki by grac w gry w natwynej rozdzielczosci trzeba miec wypasiony sprzet. Moj Athlon 2000 i radeon 9550 to chyba nie jest sprzęt na dzisiejsze gry, zeby grac w nie w tak wysokiej rozdzielczosci. Wiec tak sobie myslę, ze chyba lepij kupic do gier wlasnie 15ke anie 17ke z tego powodu.A co Ty myslisz o tym darek_dade?
eee... nie bardzo rozumiem.. zawsze myślałem źe kwestia wielkości to kwestia komfortu pracy i jakości zabawy..
osobiście z wiekszą przyjrmn nością..oglądał bym filmy na 17 niź na 15.. a co do gier.. to w jej opcjach ustawiasz w jakiej rozdzielczości chcesz grać..
ja mam w widzie max rozdzielczośc a w grze np.800x600.. nie wiedze problemu..;)
osobiście z wiekszą przyjrmn nością..oglądał bym filmy na 17 niź na 15.. a co do gier.. to w jej opcjach ustawiasz w jakiej rozdzielczości chcesz grać..
ja mam w widzie max rozdzielczośc a w grze np.800x600.. nie wiedze problemu..;)