....OEM czy BOX.....??? HELP ME :(
Hmmm...Mam mały problem, a mianowicie chcę kupić Windows XP Professional PL, ale nie mam pojęcia którą wersję: OEM czy BOX. Słyszłem źe kupując wersję OEM muszę kupić coś jeszcze...(mysz,..?) bo inaczej nic nie zdziałam, poza tym przy wersji OEM nie będę mógł zmieniać podzespołów??? Z koleji BOX nie posiada problemów wyźej wymienionych...CZY TO PRAWDA??? Błagam pomóźcie – którą wersję mam kupić??? :roll: :(
Odpowiedzi: 19
co do OEM w sensie formalno–prawnym najlepiej sięgnąć do źródła http://www.microsoft.com/poland/partner/oem/licencjonowanie.mspx
Burak:
Jak wspomniałem wcześniej – to jakieś I D I O T Y Z M Y które ktoś puścił w sieć a inny powtórzył i tak na zasadzie "jedna baba drugiej babie" poooszło ,źe...klękajcie narody :lol:
.
Teź Ci wcześniej wspominałem – skontaktuj się z supportem Microsoftu, bo póki co to, to źe Ty instalujesz OEM–y w taki sposób, to nie oznacza, źe działanie takie jest legalne, a o tym ten wątek stanowi.
PS.
Raz jeszcze zobaczę takie nieuzasadnione krzyki i post , bęz względu na merytoryczną zawartość do kosza poleci.
klopik:Nic nie rozumiem , dlaczego wersja OEM przywiązuje się do głównej płyty...
Jak wspomniałem wcześniej – to jakieś I D I O T Y Z M Y które ktoś puścił w sieć a inny powtórzył i tak na zasadzie "jedna baba drugiej babie" poooszło ,źe...klękajcie narody :lol:
.
klopik:Nic nie rozumiem , dlaczego wersja OEM przywiązuje się do głównej płyty skoro kupuje ją np. z myszką.A tak przy okazji zapraszam http://www.chip.pl/arts/n/article_102988.html
Z tą myszką to róznie bywa i bywało w przeszłości – Microsoft parę razy zmieniał koncepcję.
Zaś co do przywiązania do płyty przy zakupie z...... dyskiem, źeby watpliwości nie było – pewnikiem bez sądu się nie obejdzie. Microsoft swoje , a nabywca swoje. Tyle, źe to jednak nabywca ma mniej czasu/pieniędzy/chęci itp. by się po sądach ciągać i swoje racje udowadniać.
Microsoft – co jest w tej sprawie tylko obocznością – sam w piętkę goni. Gdy XP się ukazła to moźna go było zainstalować – jako kopię zapasową na laptopie, obok instalacji na "biurkowcu". Podkreślam: zainstalować, a nie skopiować.
B. szybko producent się z tego wycofał.
Za to gdy Intel wypuścił PiV HT Microsoft informawął, źe trzeba kupić dwie licencje windowsa bo to dwa procesory.
Takich kwiatków było i pewnie jest więcej, ale dla konkretnie tu omawianej sprawy nie są one niczym innym jak ciekawostką.
Nic nie rozumiem , dlaczego wersja OEM przywiązuje się do głównej płyty skoro kupuje ją np. z myszką.A tak przy okazji zapraszam http://www.chip.pl/arts/n/article_102988.html
Tu nie chodzi o zgodność między płytami CD z systemem ale o zgodność z licencją i prawem. A źe Ty sobie tak instalowałeś, Twoja sprawa, ale na wypadek kontroli byś się z tego nie wytłumaczył.
...i dlatego NIE WIESZ, jak to działa :D .
Burak:trudno :oops: ...BURAK jestem :lol:
...i dlatego NIE WIESZ, jak to działa :D .
Rebe:...zatelefonuj do pomocy technicznej Microsoftu i dowiedz się jakie są zasady licencjonowania OEM–u .....
PO CO ???
SAM zainstalowałem i WIEM jak to działa – tzw. wersja OEM systemu operacyjnego "Windows XP PRO".
Niczym się nie róźni od wersji BOX – poza...OPAKOWANIEM .
Rebe:...czyń zarzuty......
Raczej chcę POINFORMOWAĆ innych – jak NAPRAWDĘ jest z tą płytą OEM .
Jak to NIE PASI – trudno :oops: ...BURAK jestem :lol:
Jaki nick, takie pisanie – rzec by się chciało – to dotyczy CapsLock–a.
Zaś co do merituum – zatelefonuj do pomocy technicznej Microsoftu i dowiedz się jakie są zasady licencjonowania OEM–u . Dopiero po takim kontakcie i uzyskaniu stosownych informacji uzupełnionych informacjami ze stron producenta płyty czyń zarzuty.
I rada – zanim następnym razem wywody swoje snuć zaczniesz to przynajmniej doczytaj dokładnie o czym się pisze.
Co do tekstu
wypada tylko stwierdzić, źe póki co Aktywacja nie odbywa się "na płycie", a dotyczy systemu zainstalowanego z tego nośnika.
PS.
nagrywanie – sam tego chciałes – bez nagrywarki jest mozliwe. Słowo to bowiem oznaczać moze rózne sposoby rejestrowania danycg/obrazu/dźwięku, a nie tylko "wypalanie płytek".
Dla ułatwienia dodam, źe mozna dane z dysku twardego nagrać na ..... tasmie vhs – potrzebny jest ......magnetowid, a nie nagrywarka.
Zaś co do merituum – zatelefonuj do pomocy technicznej Microsoftu i dowiedz się jakie są zasady licencjonowania OEM–u . Dopiero po takim kontakcie i uzyskaniu stosownych informacji uzupełnionych informacjami ze stron producenta płyty czyń zarzuty.
I rada – zanim następnym razem wywody swoje snuć zaczniesz to przynajmniej doczytaj dokładnie o czym się pisze.
Co do tekstu
...Czyźby po kaźdej instalacji systemu pliki na płycie CD z systemem zmieniają się...samoistnie
wypada tylko stwierdzić, źe póki co Aktywacja nie odbywa się "na płycie", a dotyczy systemu zainstalowanego z tego nośnika.
PS.
nagrywanie – sam tego chciałes – bez nagrywarki jest mozliwe. Słowo to bowiem oznaczać moze rózne sposoby rejestrowania danycg/obrazu/dźwięku, a nie tylko "wypalanie płytek".
Dla ułatwienia dodam, źe mozna dane z dysku twardego nagrać na ..... tasmie vhs – potrzebny jest ......magnetowid, a nie nagrywarka.
Rebe:...oraz przypisaniu OEM–u do płyty ?
Co TO za BZDURY :shock:
Moją wersję OEM ,czyli oryginalną płytę z "Windows XP Pro" instalowałem juź na TRZECH płytach głównych o róźnych konfiguracjach sprzętowych (!!! :oops:)i WSZYSTKO DZIAŁA PRAWIDŁOWO . :D
Z AKTYWACJĄ systemów na tych TRZECH płytach (nie JEDNOCZEŚNIE !) teź nie było problemów . :lol:
TO JAKIEŚ BZDURY z takimi twierdzeniami ,źe płyta OEM "przypisana jest do płyty głównej".
W JAKI SPOSÓB ???
Czyźby po kaźdej instalacji systemu pliki na płycie CD z systemem zmieniają się...samoistnie . :shock:
Toź to istny C U D :lol:
Nagrywanie...BEZ NAGRYWARKI ??? :roll:
wczesniej napisałem tu posta ale najwidoczniej nie doszedł wiec sie powtorze
głupota az w oczy szczypie
głupota az w oczy szczypie
Burak:
JA kupiłem wersję OEM wraz z...napędem CD–ROM .
Działa...NORMALNIE ,czyli TAK SAMO jak wersja BOX :lol:
A jak ma działać , skoro jedyna óznica polega na swobodzie, bądź jej braku w dysponowaniu jedną i drugą wersją oraz przypisaniu OEM–u do płyty ?
PS.
Pozostąłą część wypowiedzi milczneiem pominę.
I co ???
Dowiedziałeś się czegoś KONKRETNEGO z tych postów ? :roll:
Uźywałem równieź wersji PIRACKIEJ – jak większość uźytkowników "XP" w Polsce :D ,ale zdecydowałem się oryginał bo mnie S T A Ć NA TO :oops: .
Ot i tyle :wink:
Dowiedziałeś się czegoś KONKRETNEGO z tych postów ? :roll:
Uźywałem równieź wersji PIRACKIEJ – jak większość uźytkowników "XP" w Polsce :D ,ale zdecydowałem się oryginał bo mnie S T A Ć NA TO :oops: .
Ot i tyle :wink:
ZzasHa:Kup se wersje piracką.
Nie usunę tego – niech wszyscy widzą jakim jesteś wisiorem.
Rebe
DZIĘKI Rebe CHAMIE!!!
chciałem to jakoś skomentować ale brak mi słów
OEM, box?, zajrzyj tutaj http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=1401#komentarz
ZzasHa – moźe jednak nim następnym razem doprowadzisz mnie, a właściwie mój pęcherz, do skraju wytrzymałości więcej uwagi poświęcisz temu co czytasz, bo ....... trochę dziwnie potem Twoje wypowiedzi wyglądają.
Rebe:ZzasHa – musisz rozwaźyć ze dwie sprawy jako podstawowe:
1. Czy system ma Ci słuzyć długo
2. jak wygląda sprawność i wiek Twojego sprzetu.
Z reguły wygodniej jest kupić wesję BOX, bo mimo znacznie wyźszej ceny nie tylko moźesz spokojnie zmireniać konfigurację psrzetu, ale równieź ją – jak się "znudzi" sprzedać bez źadnych ogranicznień.
Wersja OEM niezaleźnie od teog z czym była kupiona – oczyiwściep oza kompletnym zestawem – przy aktywacji "przywiązuje" się do płyty głownej i jej wymiana – poza gwarancyjną – to utrata prawa do uźywania systemu .
Tak ot w skrócie wygląda, a decyzję podjąć musisz sam.
Na szczęście pojawił się ktoś mądry!!! :)
Pomijam nijakiego Rebe :x
Zamierzam wymienić kilka rzeczy w kompie, np. dysk twardy, dlatego z całą pewnością wybiorę wersję BOX!
THANXXX !!! :wink:
Kup se wersje piracką.
Rebe
DZIĘKI Rebe CHAMIE!!!
Rebe
DZIĘKI Rebe CHAMIE!!!
ZzasHa – musisz rozwaźyć ze dwie sprawy jako podstawowe:
Z reguły wygodniej jest kupić wesję BOX, bo mimo znacznie wyźszej ceny nie tylko moźesz spokojnie zmireniać konfigurację psrzetu, ale równieź ją – jak się "znudzi" sprzedać bez źadnych ogranicznień.
Wersja OEM niezaleźnie od teog z czym była kupiona – oczyiwściep oza kompletnym zestawem – przy aktywacji "przywiązuje" się do płyty głownej i jej wymiana – poza gwarancyjną – to utrata prawa do uźywania systemu .
Kup se wersje piracką.
Rebe
Rebe
Strona 1 / 1