Zwis przy starcie po klonowaniu WinXP na dysk SATA

Do klonowania używałem dwóch programów: darmowy-linuksowy Partimage oraz Symantec Ghost w jedynej słusznej wersji dosowej. Problem występuje w obu przypadkach, a więc nie jest winien program.

Klonowałem system ze staroświeckiego dysku IDE/PATA na SATA. Partycje - źródłowa i docelowa - są identycznego rozmiaru - 2047 MB.

System nie wstaje z SATA. Wiesza się po załadowaniu sterowników (używam /sos w boot.ini), widzę niebieski ekran, na nim mały napis Windows i mogę ruszać myszką.

Jakieś pomysły jak zmusić WinXP do startu z SATA po klonowaniu? 

Odpowiedzi: 1

Sterowniki do kontrolera SATA zainstalowane były ?? Awaryjny nie wstaje ?? Może literki dysków sie pozmieniały ??
Żółty
Dodano
02.12.2006 00:29:26
  • BeteNoire 02.12.2006 10:53:38

Zainstalowałem sterowniki SATA z dyskietki dołączonej do płyty głównej przed klonowaniem systemu. Awaryjnego nie próbowałem. Co do literek dysków to C zmienia się na G przy klonowaniu bezpośrednim czyli partycja do partycji. Chcąc uniknąć zmiany literek klonowałem najpierw do obrazu, usuwałem partycję na PATA i odtwarzałem obraz na SATA. I to jest ten przypadek gdy system się wiesza.

• bor 03.12.2006 12:30:54

Miałem to samo . W moim przypadku windows ładował się do chwili gdy próbowałem podłączyć stary dysk (na którym był poprzednio system) . Ten stary dysk formatowałem kilka razy . Uszkodzenie windowsa na nowym dysku było stałe . Od nowa wgrywałem obraz . Pomogła dopiero instalacja linuksa na starym dysku (którą później usunąłem) . Mimo formatu w bootsektorach na dysku pozostaje jakaś informacja . Moż zamiast takiej karkołomniej sztuczki można użyć do starego dysku programu mhdd , który kasuje na dysku wszystko (podobno).

BeteNoire
Dodano:
01.12.2006 22:37:23
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1