Zwariowane partycje :(

Witam.
Zaczne moźe od konfiguracji sprzętowej źeby potem bez sensu nie nabijać postów.
1.Płyta główna Gigabyte K8NF–9 nForce 4
2.HDD 80GB na SATA (4 partycje)–dysk 1
3.HDD 60GB na zwykłej magistrali (1 partycja)–dysk 0
4.Windows XP SP2.

A chodzi o to źe:
–dwa róźne dyski są widziane przez instalatora XP jako dwa róźne dyski z tym, źe system gubi się co do prawdłowego przypisania dyskom partycji.System widzi dysk 80GB na SATA jako dysk 1 natomiast 60GB jako dysk 0.Przypisuje literę C dyskowi 80GB (1 partycja) ale z literą D juź idzie w kosmos i przypisuje ją dyskowi 0 czyli 1 partycji 60GB.Resztę z dysku 1 przesuwa czyli:2 partycja dysku 1 ma literę E,3–F,4–G.Co jest nie tak źe w taki sposób są widziane dyski.Na moje loginym ciądiem partycji jest:dysk 1 partycja C,D,E,F i po nich dysk 0 z partycją G.W czym jest problem?Kto to rozgryzie?Za pomoc dzięki. :wink: Pozdro.

Odpowiedzi: 9

moohomor:
Powtarzam wszystkie partycje mam ustawione jako podstawowe na dysku 1
Doprawdy ? To ja na Twoim obrazku mazakiem przy partycjach E, F i G dopisalem: "Logical" ?
EL NINO
Dodano
05.01.2006 21:49:10
Rozumie bo kretynem nie jestem tylko źe wszystkie partycje mam ustawone jako podstawowe.A co do popeliny to chyba rozumiesz źe jak człowiek sobie wszysko poukłada to trudno jest to rozwalać i składać od nowa.A moźe jednak nie rozumiesz?Sądząc po liczbie postów nie mam nic do powiedzenia w stosunku do Ciebie.Jesteś lepszy ode mnie pod kaźdym względem.Dlatego taki szaraczek jak ja idzie na forum i pytam bo kto pyta nie błądzi.Ty natomiast piszesz po swojemu jakbyś nigdy nie raczkował.W porządku.Powtarzam wszystkie partycje mam ustawione jako podstawowe na dysku 1.O popelinie juź nie pisze i moźesz zamknąć temat bo ile moźna kłaść debilowi :oops: do głowy jak nie rozumie.Sam będe sobie radził jakoś.Moźe Ty teź tak miałeś kiedyś?Pozdrawiam El Ninio El Adminie.
moohomor
Dodano
05.01.2006 21:29:12
Jak to "glupio" ? Rozumiesz co napisalem wyzej ?

Natomiast to, czy obawiasz sie o "popeline", nie powinno chyba nikogo obchodzic. Nie sadzisz ? Skoro sie obawiasz, zostaw w spokoju.
EL NINO
Dodano
05.01.2006 21:16:07
Z całym szcunkiem Panowie.Wszysko się zgadza ale chodzi o to źe okna widzą 2 dyski w tym dysk 1 z partycją prymary oraz dysk 0 z partycją prymary.Pozostałe partycje dysku 1 są logicznymi.Ja mam poinstalowane pare źeczy na innych partycjach więc nie uśmiech mi się zmiana lier dysków bo będzie popelina.Przy instalacji windy systam sam sobie ustalił kolejnoś partycji (bardzo głupio zresztą).Dołączam screen.
moohomor
Dodano
05.01.2006 20:53:27
moohomor:
Chodzi mi o to źe chciałbym sobie zainstalować inny system na czystej partycji G i chciałby aby to był dysk ten 60 gigowy.Okna widzą go jako partycja D.
Wyjmij drugi dysk, ustaw sobie wszystkie trzy partycje pierwszego dysku jako podstawowe i dopiero wtedy wloz drugi dysk.
Zawsze kurna partycje podstawowe dyskow widziane sa jako pierwsze w kolejnosci. Obojetnie ile bedzie dyskow.
Bedziesz mial cztery dyski zrobione "normalnie" (czyli podstawowa i ligiczne w rozszerzonych), wtedy kazda pierwsza, podstawowa partycja kolejnego dysku bedzie widziana kolejno jako C, D, E, F i dopiero nastepne z pierwszego, nastepne z drugiego, itd...
EL NINO
Dodano
05.01.2006 20:39:21
No dobrze poukrywać partycje czyli w moim przypadku E,F i G (dysk 1)jak rozumiem i jak ten system zainstalować spod windy czy wystartować boot z płyty?To pierwsze pytanie.Drugie natomiast cisnie mi się na usta (tu bez wava się obędzie–napisze) czy po zainstalowaniu drugiego systemu odkryć partycje?Czy to nie będzie zbyt twardy orzech dla okien?:wink: Pozdro.

Dołącze screen jak to wygląda.
moohomor
Dodano
05.01.2006 19:56:26
moohomor:
Jak to obejść? powiedz mi Rebe. :wink: Pozdro.

Nie powie – chyba źe spakowanego jakiego *wava Ci wyśle , co najwyźej napisać moźe :lol: .
Ale do rzeczy – moźesz poukrywać partycje i zostawić tylko tą na której chcesz inny sytem instalować . Spokojnie się nadaje do tego tani Paragon Hard disk Manager i zawarty w nim Partition Manager – jak to zrobić dość dokładnie opisano w pomocy tego programu.
Seeker
Dodano
05.01.2006 19:33:45
Że mogę zmienić litery po oknami to ja wiem i tak teź uczyniłem pewnego razu.To akurat nie jest problem.Chodzi mi o to źe chciałbym sobie zainstalować inny system na czystej partycji G i chciałby aby to był dysk ten 60 gigowy.Okna widzą go jako partycja D.Partition 8 formatuje mi ten dysk i jest ok.Zaczynam instalacje innego systemu pod XP na ową partycje D(60GB) i po pewnym czasie wyskakuje mi komunikat źe nie moźna określić dysku.Jak startuje instalator z płyty to okazyje się źe drugi system widzi moją partycje D(60GB) jako partycje z literą G i zaczyna się sprawdzanie spójności danych i na tym koniec.Taki wałek.Jak to obejść? powiedz mi Rebe. :wink: Pozdro.
moohomor
Dodano
05.01.2006 16:03:52
Przypisz litery partycji – poza systemową – z poziomu zarządzania dyskami ręcznie. Tak jak sobie chcesz je mieć.
Systemy mają to do siebie, źe lubią litery ustawiać w kolejności dysków fizycznych, ale w wypadku w2k/XP juź isę z tym całkiem spokojnie "walczy" w sposób podany powyźej.
Rebe
Dodano
05.01.2006 15:48:42
moohomor
Dodano:
05.01.2006 15:26:07
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1