zrzucanie pamięci fizycznej/ disk boot failure/ błąd przeglądarek
Witam przeszukałem chyba ze 100 różnych tematów i różne forum, ale jakoś nie moge do konca znaleźć odpowiedzi
Otóż na początku miałem taki problem z firefoxem, że wykasował mi zakładki i nie mogłem nowych dodawać, stworzyłem nowy profil, ale coraz czesciej powstawał błąd firefoxa i nastepowało zrzucanie pamięci fizycznej (na niebieskim tle) i od razu komp sie restartował, pojawiał sie komuniakt DISK BOOT FAILURE i czasem dopiero za 7-8 razem urachamiałem kompa, (wtedy rzęźił mi wiatraczek od grafiki) wymieniłem wiatraczek, reinstalka systemu i wszystko było ok 4 tygodnie, dzisiaj znowu pojawił mi się błąd ff i zrzucanie pamięci fizycznej, zainstalowałem opere, mysląc ze to błąd ff, ale po godzinie pojawiło sie znowu to samo... w dziennku był taki błąd
Aplikacja powodująca błąd opera.exe, wersja 9.2.8585.0, moduł powodujący błąd ntdll.dll, wersja 5.1.2600.2180, adres błędu 0x00011f6c.(podobnie było z firefoxem)
sprawdziłem pamieć programem memtest i 0 błędów, sprawdziłem też napięcia i wyszło że nie mieszczą sie w granicach (przekraczają normy o 0,1 - 0,6 V i są na czerwono podswietlone), na duzej ilości postów jest napisane że to MOŻE być przyczyna zasilacza, ale nikt nigdzie nie napisał czy wymiana pomogła... chciałem sie zapytać czy na pewno to jest zasilacz, czy jednak to jest coś innego??
w ustawieniach zmieniłem debugowanie pamięci na BRAK, ale zrzucanie pamieci nadal wystepuje nie tylko w czasie pracy przeglądarki (opery, ff) ale tez np podczas uruchamiania programów (gier i winampa)
mój komp to AMD Athlon 1,67 GHz, XP, 512 RAM, GeForce 4 Ti
Odpowiedzi: 2
cinas86:
Otóż na początku miałem taki problem z firefoxem, że wykasował mi zakładki i nie mogłem nowych dodawać, stworzyłem nowy profil, ale coraz czesciej powstawał błąd firefoxa i nastepowało zrzucanie pamięci fizycznej (na niebieskim tle)
Zrzuty pamieci zwyke sa wykonywane w przypadku uszkodzen dysku twardego,
pamieci RAM komputera lub karty graficznej. Uruchom komputer z
plyty CD, uruchom konsole odzyskiwania systemu i sprawdz dysk komenda
"chkdsk" lub ew. "chkdsk LiteraDysku /p /r". Komenda z przelacznikami
zaznaczy zle sektory dysku, aby system ich nie uzywal. Mozna takze przy
uruchomionym systemie kliknac prawym klawiszem myszy na litere dysku,
wyswietlic wlasciwosci i na zakladce "Narzedzia" wybrac opcje sprawdzania
bledow. Na stronie http://oca.microsoft.com/en/windiag.asp znajdziesz
narzedzie do testowania pamieci. Dobrym programem do tego celu jest tez
MemTest.
Jezeli nastapil maly zrzut pamieci, przeczytaj art. 315263
(http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Bpl%3B315263&x=12&y=13).
Poza tym gdzie sprawdzasz napięcia? Bo to, że wskazania są złe to może być przekłamanie czujnika. Najlepiej sprawdzić miernikiem.
Co na tych niebieskich ekranach pisze (nr błędu, parametry, jakiś plik wskazany jako powodujący błąd)?
A i ten test memtestem jak długo przeprowadzałeś? Zostaw komputer na kilka godzin z memtestem.
I na koniec dysk twardy, nie słychać z niego jakiegoś stukania? Nie przejawia spadku wydajności? Pojawiają się uszkodzone pliki? Taśma sygnałowa dobrze siedzi w złączach? Można spróbować podmiany taśmy.
Od kiedy to się dzieje? Może problem powstał razem z instalacją jakiegoś programu, sterownika?
-
<p>napiecia sprawdzałem takim programem: Hardware sensors monitor 4.2.5.1,</p><p>tu jest ten problem ze nie widze co pisze na tym niebieskim ekranie bo za szybko znika (dosłownie po 1 sekundzie) i tylko zdążyłem przeczytać na dole ze trwa zrzucanie pamieci fizycznej i od razu restart...</p><p>memtestem sprawdzałem jakies 30 min, wiec jutro zostawie kompa na te kilka godzin tak jak mówisz (o ile to zrzucanie pamieci mi tego skanowania nie przerwie)</p><p> <br>na początku (te 4 tyg temu) dysk twardy strasznie świrował, były takie stukania i odgłosy jakby chciał sie rozkręcić a nie mógł i wystepował Disk boot failure, wtedy wymieniłem wiatraczek od karty graficznej (który pracował bardzo głośno i nierówno) i powtykałem taśme dokładnie w złącza, teraz z dyskiem chyba wszystko w porządku, nie świruje i nie zauważyłem spadku wydajności i co najwazniejsze nie pojawia mi sie Disk Boot Failure</p><p>co do tego kiedy to sie zaczeło, to można powiedzieć ni z gruszki ni z pietruszki... uruchomiłem sobie ff (jak codzien) pobuszowałem w sieci i wystąpił błąd ff z tymi zakładkami i od tego sie zaczeło, jezeli chodzi o programy/ sterowniki to nic nie instalowałem od 2 tygodni<br> </p>
-
Zaglądnij do przyklejonego tematu FAQ, cześć dotycząca wywoływania bsod. Zrób tak jak pisze tam Bobi - bsod jak wystąpi to nie zniknie, będziesz mógł zobaczyć co tam pisze.
<p>Więc tak, sprawdziłem wszystkie dyski w poszukiwaniu błędów z zaznaczonym automatycznym naprawianiem, błąd nadal wystepuje zawsze jak włącze NFS no i czasami jak przeglądam neta (zainstaluje jeszcze jakąs inną gre i zobacze jak będzie), dzieki wam udało mi sie zapisac ten błąd co wyskakuje w zrzucie pamięci:</p><p> na poczatku pisze ze jest błąd: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL </p><p>potem dane techniczne: STOP: 0x000000D1 (0x00D000, 0x00000002, 0x00000000, 0x746EEE03), czy to coś wyjaśnia?<br></p><p>MemTest uruchomiłem na noc, ale rano miałem czarny ekran i komp nie odpowiadał (to samo było jak włączyłem test o 9 rano i wróciłem z zajęć ok 13 </p>
<P>Nazwy pliku na ekranie nine było ?? Skorzystaj z przyklejonego postu z instrukcją używania debugera i ssprawdź czy on nie wyrzuci nazwy problematycznego sterownka.</P>
<p><b>1.</b> <br>Pewien nie jestem ale jeżeli byłaby nazwa jakiegoś pliku to bym to zapisał, a co do debugera: </p><p>"Okienko główne programu prezentuje sie <a href="http://img364.imageshack.us/img364/8941/main1ia.gif" target="_blank">następująco</a>.<br>Przechodzimy do:<br> </p><ul><i>File – Open Crash Dump</i> lub skrótem klawiszowym <i>CTRL + D</i></ul><p><br>Pojawia sie okienko, w którym mysimy wskazać plik *.dmp.<br>Najcęsciej znajdują sie one w <b>%windir%\minidump\</b><br>Wybieramy plik (np.: Mini082205–01.dmp) najlepiej źeby data odpowiadała BSOD'owi.<br>Na pytanie:"</p><p> nie rozumiem tego "Najcęsciej znajdują sie one w <b>%windir%\minidump\" </b>jak robie file - open crash dump to pojawia mi sie folder tam gdzie<br>zainstalowałem ten program (rózne foldery) i nie wiem gdzie są te pliki .dmp</p><p><b> 2.</b><br>zainstalowałem gre chronicles of riddick (przeszedłem ją miesiąc temu bez problemów) gra odpaliła, ale po zmianie rozdzielczości z 640x480 na 800x600 nastąpił zrzut pamięci oto szczegóły (tym razem był podany jakiś plik)</p><p>prawdopodobną przyczyną jest plik <b>SYMTDI.SYS</b></p><p>STOP: 0x000000D3 (0xF69EFC34, 0X00000002, 0X00000001, 0X804DC353)<br></p><p>po uruchomieniu kompa wyskoczył komunikat ze system odzyskał sprawność po pow błędzie : to szczegóły:<br> BCCode : 100000d3 BCP1 : F69EFC34 BCP2 : 00000002 BCP3 : 00000001<br>BCP4 : 804DC353 OSVer : 5_1_2600 SP : 2_0 Product : 256_1 </p><p><br> </p>
<P>%windir% wskazuje na katalog z systemem. Czyli jak masz Windowsa zainstalowanego na dysku c w katalou Windows to %windir% =C:\Windows a %windir%\minidump to jest C:\Windows\minidump Jak masz system gdzieś indziej zainstalowany to musisz sobie podstawić odpowiedni katalog pod %windir%</P> <P> </P> <P>SYMTDI.SYS wskazuje na jakieś oprogramowanie Symanteca - jak masz to odinstaluj, usuń resztki narzędziem ze strony Symanteca i ... czekaj czy to to czy dalej błędy będą wyskakiwały</P> <P> </P>
<p>po debugowaniu <b>1 błedu </b>wyszło takie coś:</p><p>Use !analyze -v to get detailed debugging information.<br><br>BugCheck 100000D3, {f69efc34, 2, 1, 804dc353}<br><br>ANALYSIS: Kernel with unknown size. Will force reload symbols with known size.<br>ANALYSIS: Force reload command: .reload /f ntoskrnl.exe=FFFFFFFF804D7000,213F80,42250FF9<br>***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.<br><br>***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.<br><br><b>Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+5353 )<br></b><br>Followup: MachineOwner</p><p> </p><p>po debugowaniu 2 :</p><p>Use !analyze -v to get detailed debugging information.<br><br>BugCheck 1000000A, {1c, 2, 1, 8053b885}<br><br>ANALYSIS: Kernel with unknown size. Will force reload symbols with known size.<br>ANALYSIS: Force reload command: .reload /f ntoskrnl.exe=FFFFFFFF804D7000,213F80,42250FF9<br>***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.<br><br>***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.<br><br>*** WARNING: Unable to verify timestamp for SYMEVENT.SYS<br>*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for SYMEVENT.SYS<br><b>Probably caused by : SYMEVENT.SYS ( SYMEVENT+12175 )</b><br><br>Followup: MachineOwner<br>--------- </p><p> oki już sie biore za odinstalowywanie Nortona (to tylko mam symanteca), dam znać poźniej jakie są rezultaty<br> </p>
po odinstalowaniu nortona (ale poprzez panel sterowania, a nie stronke symanteca - nie mogłem tam niczego znaleźć do odinstalowywania programów) narazie wszystko gra, teraz normlanie odpaliłem riddicka i nic sie nie dzieje jak zmieniam rozdzielczość :D wiec wstępnie wielkie DZIĘKI za pomoc, tylko mam jeszcze takie pytanie co z antywirem? mam sobie kupić inny/ nowy czy ponownie zainstalować nortona 2006, ale np wyłączyć aktualizacje?<br>