Znowu problem z dyskiem Sata
Mam płytę główną MSI K7N2 Delta ILSR z SATA. Kupiłem dysk Barracuda 120Gb, Sata. Nie mogę zainstalować XP Prof. Objaw – po wczytaniu sterowników raid, system przechodzi do okna "instaluj lub napraw lub wyjdź". Po wciśnięciu Enter system mówi, źe nie mam źadnych dysków twardych i kończy instalację. Dysk jest zainstalowany na Serial1, kontroler działa prawidłowo, tzn. po wejściu do jego ustawień pokazuje RAID 1+0 pojemność dysku i źe funkcjonuje. Moźe zrobiłem nie taką tablicę (Array)? Przy próbie instalacji np. MIllenium, dysk jest widoczny do momentu sprawdzenia zainstalowanych składników. Potem juź tylko komunikat na białym tle SUWIN.exe Zamknij. Co wy na to? Nadmieniam, źe przy instalacji XP wciskam F6, dyskietka ze sterownikiem seriala jest w stacji, nawet system coś czyta z niej. Na tym się kończy. Pomóźcie !!!
Odpowiedzi: 2
Jezeli chodzi o instalacje XP/2000 na SATA to na dyskietce ze sterami powinien obowiazkowo pojawic sie plik oemsetup.txt. Na plytach ASUS'a np na CD ze sterami jest tak ze zgrywa sie zawartosc calego katalogu DriverDisk w ktorym taki plik sie znajduje. Jezeli dyskietka jest OK to nie trzeba nawet klikac F6 – system podczas ladowania sam ja zauwazy i zaladuje stery. W systemach typu 98/ME nie mialem problemow (dysk widac normalnie jak zwykle ATA). Ale moze jest cos nie tak z samym dyskiem :(
Miałem podobny problem z Raidem musisz mieć sterowniki do swojego kontrolera rozpakowane na dyskietce dokładnie nie pamiętam ale tam powinien być plik z rozszerzeniem bodajźe .cpl instalator powinien napisać ci o jaki plik chodzi bo instalator nie wykrywa do instalacji plików .inf :?
Strona 1 / 1