Zniknęły mi wszystkie ikony z pulpitu i pasek z Menu Start
Witam, jestem tu pierwszy raz i proszę o pomoc. Jak w temacie napisałam, wczoraj po włączeniu kompa ukazał się ekran z pustą tapetą i nic poza tym (źadnych ikon oraz brak paska Menu Start). Probowałam uruchomic komp w trybie awaryjnym, probowałam przywrócic do ostatniej dobrej konfiguracji, ale nic nie poskutkowało. Po kliknięciu Alt+Ctrl+Del w "aplikacjach" nic oczywiście nie ma (nic sie nie łąduje ani z autostartu, ani antywirus no w ogole nic), natomiast w procesach się pojawia:
alg.exe
svchost.exe
kpf4ss.exe
spoolsv.exe
svchost.exe
svchost.exe
svchost.exe
svchost.exe
svchost.exe
kpf4gui.exe
lsass.exe
services.exe
winlogon.exe
csrss.exe
kpf4gui.exe
smss.exe
taskmgr.exe
System
Proces bezczynności systemu
Kiedy daje "nowe zadanie (uruchom...)" i wpisze tam explorer to otwiera mi sie okno i tam moge uruchomic dowolny program, polaczyc sie z internetem itd.
Czy to jakis wirus czy blad w WinXP? Prosze o pomoc... Mam nadzieje ze nie trzeba bedzie przeinstalowywac systemu...
alg.exe
svchost.exe
kpf4ss.exe
spoolsv.exe
svchost.exe
svchost.exe
svchost.exe
svchost.exe
svchost.exe
kpf4gui.exe
lsass.exe
services.exe
winlogon.exe
csrss.exe
kpf4gui.exe
smss.exe
taskmgr.exe
System
Proces bezczynności systemu
Kiedy daje "nowe zadanie (uruchom...)" i wpisze tam explorer to otwiera mi sie okno i tam moge uruchomic dowolny program, polaczyc sie z internetem itd.
Czy to jakis wirus czy blad w WinXP? Prosze o pomoc... Mam nadzieje ze nie trzeba bedzie przeinstalowywac systemu...
Odpowiedzi: 2
sprawdz czy na dysku nie ma syfu:
skaner MKS On Line
Spybot Search & Destroy
CWShredder
Ad–aware SE Personal
HijackThis
start=>> uruchom regsvr32 /i shell32
skaner MKS On Line
Spybot Search & Destroy
CWShredder
Ad–aware SE Personal
HijackThis
start=>> uruchom regsvr32 /i shell32
Dzieki za odzew. Na razie jednak nie pomoglo :(
Odpalilam ten scannow, zrestartowałam kompa, a tu dalej to samo. Przywracania systemu niestety nie mam załączonego, tak więc ta scieźka postepowania tez odpadła.
Co do podmiany pliku przy wykorzystaniu konsoli odzyskiwania, to szczerz mowiac nie wiem jak sie za to zabrac. Wrzuciłam plytke z instalką WinXP, ale tam nie czegos takiego jak "napraw". Zreszta przy innych opcjach jak kombinowalam to wyskakiwal błąd ze wersja na kompie jest nowsza niz ta na plycie (pewnie chodzi o serwis packi, aktualizacje?) i nic sie nie dalo zrobic...
A moze to nie o to chodzilo? Prosze o rade...
Moze faktycznie latwiej i szybciej bedzie przeinstalowac system??? Windowsa mam na dysku C a programy na D (w wiekszosci).
Odpalilam ten scannow, zrestartowałam kompa, a tu dalej to samo. Przywracania systemu niestety nie mam załączonego, tak więc ta scieźka postepowania tez odpadła.
Co do podmiany pliku przy wykorzystaniu konsoli odzyskiwania, to szczerz mowiac nie wiem jak sie za to zabrac. Wrzuciłam plytke z instalką WinXP, ale tam nie czegos takiego jak "napraw". Zreszta przy innych opcjach jak kombinowalam to wyskakiwal błąd ze wersja na kompie jest nowsza niz ta na plycie (pewnie chodzi o serwis packi, aktualizacje?) i nic sie nie dalo zrobic...
A moze to nie o to chodzilo? Prosze o rade...
Moze faktycznie latwiej i szybciej bedzie przeinstalowac system??? Windowsa mam na dysku C a programy na D (w wiekszosci).
Strona 1 / 1