zniknął mi dźwięk
Witam. Mam dziwny problem z komputerem, Wczoraj, ponieważ wreszcie dobrze [po różnych konfiguracjach] działał mi komputer postanowiłem utworzyć punkt przywracania systemu. Odłączyłem wszystkie działające urządzenia, niestety miałem podłączone słuchawki do skype [choć nie wiem czy to było przyczyną późniejszych problemów]. Po zresetowaniu się komputera i ponownym uruchomieniu całkowicie zniknął mi dźwięk w głośnikach. W słuchawkach dżwięk pozostał. Dociskałem przewody w komputerze i we wzmacniaczu, zainstalowałem na nowy sterownik Sound Blaster, niestety nic to nie dało. Podejrzewałem też że przewód łączący komputer ze wzmiacniaczem coś nie łączy, ale kiedy wcześniej włączę głośniki a potem komputer to słychać charakterystyczne "puknięcie". Cofanie punktu przywracania też nic nie pomogło. Oczywiście sprawdzałem też ustawienia głośności w panelu sterowania, ale tam jest wszystko ok. Także cały czas nie mam żadych dźwięków przez głośniki.
Czy ktoś pomógłby rozwiązać mój problem?
Odpowiedzi: 1
Jak masz podlaczone sluchawki do wejscia w glosniczkach, to poprostu je odlacz (sluchawki) i powinna grac muzyka:)
W karcie dzwiekowej sa zazwyczaj 3 wejscia(1-mikrofon, 2-wyjscie na glosniki (czasami jest kilka wejsc do surround) i 3-line in do np. odtwarzacza mp3. Dlatego mozesz miec podlaczone TYLKO sluchawki, albo TYLKO glosniki. Jak chcesz miec podlaczone TO i TO to musisz miec rozgaleziacz z minijack na 2 minijack (ok 3zl w sklepie elektronicznym). Wtykasz rozgaleziacz taki z tylu karty dzwiekowej i do niego sluchawki i glosniki :)
PS. sprawdz czy sa glosniki podlaczone do kompa;-)
No więc w moim sprzęcie tak nie było, tzn. przed tą awarią mogłem mieć jednocześnie dźwięk w głośnikach i słuchawkach. I nie używałem do tego żadnego rozgałęziacza. Teraz nawet gdy słuchawki nie są podłączone to wciąż nie mam żadnego dźwięku w głośnikach. Głośniki tak jak wcześniej pisałem, mam dobrze podłączone do komputera [słychać w nich sam moment włączania komputera - charakterystyczny "trzask"]. Podejrzewam że błąd jest gdzieś w systemie [windows XP]. Ale gdzie?
Zobacz w menedzerze urzadzen - kontrolery dzwieku , wideo i gry czy wszystko jest OK
<P>W menadźerze urządzeń też niby wszystko jest ok, wyświetlają mi się komunikaty - "to urządzenie działa poprawnie". Kombinuję już baardzo różnie lecz dźwięku wciąż nie mam. </P>
<P>Zobacz w programie do karty muzycznej czy masz aktywne 2 czy 4 głosniki [ czy oba wyjscia sa</P> <P>aktywne ]</P>
<P>W menadżeże urządzeń usuń Sound Blastera i zainstaluj ponownie oprogramowanie !!</P> <P> </P> <P>Jaki Sound Blaster ?? Bede wiedział jakie masz oprogramowanie do skonfigurowania </P>
<P class=MsoNormal>Dzięki za kolejne porady. Nie wiem jak zrobić to, co napisał lub napisała „mysz 1”. Gdzie szukać tego programu do karty muzycznej, gdzie muszę wejść? Czy to chodzi o sterownik? <SPAN> </SPAN><SPAN>Mój Sound Blaster to Creative. </SPAN>Próbowałem już kilkakrotnie wgrać na nowo ten sterownik, niestety również bez powodzenia</P>
<P>Obok zegara zobacz czy nie masz ikony Creative z suwakami do regulacji.</P> <P>jesli masz wybierz narzedzia</P>
<P>Wiem że Creative Sound Blaster ale jeszcze model . Na pasku zadań obok zegara . Potrzymaj na chwile kursor i patrz na te ikonki na pasku zadan. </P>
Nie mam żadnego wskaźnika obok zegara nawet jak przytrzymam myszą. Nazwa mojego sterownika to Sound Blaster Creative Audigy Live! [to napis na cd] a w menadżerze urządzeń Creative SB Live! Series {WDM}. Nie wiem czy o to chodziło ale innej nazwy nie potrafię podać
Jeszcze znalazłem takie dane: Creative Technology Ltd. Wersja pliku 5. 0. 0. 2001
<P>Usun sterowniki ;</P> <P>1) dodaj usun program [ audio drivery ]</P> <P>2) w kontrolerze dzwieku [ odinstaluj Creative xxxxxxxx audio device ]</P> <P>3) podłącz głosniki i słuchawki</P> <P>4) po rest. zainstaluj sterowniki audio</P>
Ludzie, wielkie dzięki!! Zwłaszcza dla mysz 1. Ostatnia podpowiedź zadziałała. Sorry, że tak długo nie odpisywałem, ale rozumiecie - wakacje i wyjazdy. Jak myślicie, czy teraz,jeśli znowu będę chciał utworzyć punkt przywracania [oczywiście po odłączeniu wszystkich urządzeń] nic złego nie wydarzy mi się z dźwiękiem?