Zniknął Edytor rejestru :/ brak pliku regedit.exe
No właśnie.. sam nie wiem kiedy to sie stało, przed sekundą chciałem wejść do rejestru a tu sie okazuje ze komenda "regedit" nie dziala, pojawia sie komunikat:
SYSTEM WINDOWS NIE MOŻE ODNALEŹĆ PLIKU "REGEDIT". UPEWNIJ SIĘ ŻE WPISANA NAZWA JEST POPRAWNA ITD. ITD. Ma ktoś pomysł jaka moźe być tego przyczyna ?? Wielkie dzięki za pomoc...
SYSTEM WINDOWS NIE MOŻE ODNALEŹĆ PLIKU "REGEDIT". UPEWNIJ SIĘ ŻE WPISANA NAZWA JEST POPRAWNA ITD. ITD. Ma ktoś pomysł jaka moźe być tego przyczyna ?? Wielkie dzięki za pomoc...
Odpowiedzi: 4
Zeby miesc skrot do edytora rejestru w Panelu Sterowania, musial bys dodac cos takiego:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{D14ED2E1–C75B–443c–BD7C–FC03B2F08C19}]
@="Edytor rejestru"
"InfoTip"="Edytor rejestru"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{D14ED2E1–C75B–443c–BD7C–FC03B2F08C19}\DefaultIcon]
@="%SystemRoot%\\\\System32\\\\regedt32.exe,0"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{D14ED2E1–C75B–443c–BD7C–FC03B2F08C19}\Shell]
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{D14ED2E1–C75B–443c–BD7C–FC03B2F08C19}\Shell\Open]
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{D14ED2E1–C75B–443c–BD7C–FC03B2F08C19}\Shell\Open\command]
@="regedt32.exe"
[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{D14ED2E1–C75B–443c–BD7C–FC03B2F08C19}\ShellFolder]
"Attributes"=dword:00000030
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ControlPanel\NameSpace\{D14ED2E1–C75B–443c–BD7C–FC03B2F08C19}]
@="Edytor rejestru"
No to mi się coś pokręciło, ok, dzięki za pomoc.. PzD
ŚwIeRsZcZ:
A więc tak.. pliku regedit.exe nie ma, wziąłem z plyty instalacyjnej skopiowalem plik REGEDIT.EXE (z folderu I386) i wkleilem go do katalowgo Windows.
O widzisz – a ja wymyślałem cuda na kiju z expandem – a wystarczyło skopiować ;)
ŚwIeRsZcZ:
Wszystko jest ok, wpisując komende regedit otwiera sie rejestr jednak mam takie jedno pytanie, z tego co pamietam to w NARZĘDZIACH ADMINISTRACYJNYCH (PANEL STEROWANIA) była ikona EDYTOR REJESTRU, w tej chwili jej nie mam , jak to naprawić ?? :?
Ja jej nie mam. I nie przypomnam sobie, aby takowa ikona była.
Aha – przeleć się po systemie jakimś antywirusem, Ad–Awarem, Spybotem i sprawdź sobie loga HijackThis (instrukcja do niego w dziale Bezpieczeństwo). Bo regedit.exe sam z siebie raczej nie znika i prawdopodobne jest, źe coś Ci się przyplątało.
A więc tak.. pliku regedit.exe nie ma, wziąłem z plyty instalacyjnej skopiowalem plik REGEDIT.EXE (z folderu I386) i wkleilem go do katalowgo Windows. Wszystko jest ok, wpisując komende regedit otwiera sie rejestr jednak mam takie jedno pytanie, z tego co pamietam to w NARZĘDZIACH ADMINISTRACYJNYCH (PANEL STEROWANIA) była ikona EDYTOR REJESTRU, w tej chwili jej nie mam , jak to naprawić ?? :?
Strona 1 / 1