Znikanie wolnego miejsca na dysku

[b]Weszłam na defragmentację dysków i jakież moje zdziwienie gdyż na dysku z zainstalowanym systemem co chwilka zmienia się pojemność, jakby coś pożerało wolne miejsce, puchło... #-o :-k Przeczytałam na forum taką poradę, cyt:[/b] "[u]Znikanie wolnego miejsca na dysku[/u] [i]Najczęstsze powody: – Włączona ochrona kosza przez Nortona (Norton Protected Recycle Bin) zwolnić pliki spod prawoklika – empty – Punkty przywracania systemu – wyłączyć i później ewentualnie włączyć przywracanie systemu, spowoduje to zwolnienie miejsca zajmowanego przez przywracanie ale należy się liczyć z tym iż w razie awarii systemu juz z nich nie skorzystamy. Katalog z punktami przywracania znajdziemy w X:\System Volume Information gdzie X to litera danego dysku. – Rozrastający się plik logu programu BootVis. Zatrzymanie tracking'u – Działalność wirusa dopisującego do każdego pliku swój kod (np. infekujący pliki wykonywalne) powodując tym samym zwiększenie ich objętości Cóż poradzić, skanowanie antywirusowe to podstawa (najlepiej podczas rozruchu) Wiele stajni produkujących soft AV wydaje narzędzia usuwające konkretne zagrożenia. Pozwala to na unikniecie usuwania zainfekowanych plików. – Zapełniony Temp oraz tempy internetowe, cookies... – opróżnić doszczętnie – Hibernacja i plik wymiany Odpowiednio hiberfile.sys i pagefile.sys również zajmują sporo miejsca na dysku Wyłączenie hibernacji Panel sterowania - Ekran - Wygaszacz ekranu – Zasilanie - Hibernacja - Włącz hibernacje (odznaczyć) Wyłącznie pliku wymiany, pliku stronicowania, pamięci wirtualnej, SWAPA – jak kto woli Panel sterowania – System – Zaawansowane - Wydajność: Ustawienia - Zaawansowane - Pamięć wirtualna: Zmień Tutaj możemy całkowicie wyłączyć (bez pliku stronicowania), ograniczyć rozmiar (rozmiar niestandardowy) bądź pozwolić systemowi samodzielnie ustawić początkowy rozmiar pliku wymiany na 150% wielkości posiadanej pamięci RAM, maksymalny to 300% (rozmiar kontrolowany przez system)"[/i] [b] - Więc proszę o ścisłość z włączoną ochroną kosza (mam Pandę)??? - Co do punktów przywracania do usunęłam wszystkie. - Co to znaczy... [i]– Rozrastający się plik logu programu BootVis. Zatrzymanie tracking'u[/i] ??? Proszę o szersze potraktowanie tematu gdyż inaczej sobie nie poradzę, a nie chcę grzebać bez konkretnej wiedzy i jeszcze bardziej napiórkać] (*,) ??? [/b]

Odpowiedzi: 0

margo
Dodano:
03.08.2007 13:38:50
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0