znikajacy komputer w otoczeniu sieciowym
witam jestem nowy na forum ale znam juz troche windy.
problerm jaki posiadam i nie radze sobie z nim to:
znikanie komputraz z otoczenia sieciowego.
dzieje sie tak na wiekszosci zainstalowanych kompach. po wlaczeniu kompa widac go w sieci a po chwili poprostu znika. znajduje sie po przez opcje wyszukaj i bez problemu mozna sie na niego wbic. z tym ze uciazliwe jest to znikanie, poniewaz nie kazdy jest na tyle bystry i ma czas na wyszukiwanie komputera w sieci.
jesli znacie rozwiazanie to pomozcie
problerm jaki posiadam i nie radze sobie z nim to:
znikanie komputraz z otoczenia sieciowego.
dzieje sie tak na wiekszosci zainstalowanych kompach. po wlaczeniu kompa widac go w sieci a po chwili poprostu znika. znajduje sie po przez opcje wyszukaj i bez problemu mozna sie na niego wbic. z tym ze uciazliwe jest to znikanie, poniewaz nie kazdy jest na tyle bystry i ma czas na wyszukiwanie komputera w sieci.
jesli znacie rozwiazanie to pomozcie
Odpowiedzi: 16
EL NINO:
P.S. Ikonki przestawiaj paleczkami :P .
Próbowałem. Ślizgają się pierdykane po ekranie :P
Moze gdybys se pierdyknal zolta tapete to byloby lepiej ? :mrgreen:Żółty:
I nic się nie poprawiało :P
P.S. Ikonki przestawiaj paleczkami :P .
EL NINO:
Moze cos za mao poprzestawiales ? :mrgreen:
No nie wiem ... Ikonkę otoczenia sieciowego przestawiałem chyba w kaźde miejsce na pulpicie. I nic się nie poprawiało :P
Moze cos za mao poprzestawiales ? :mrgreen:Żółty:
Jakiś czas temu konfigurowałem sieć na zaledwie trzech komputerach...
EL NINO:
Szczerze powiedziawszy, jesli po wylaczeniu na XPkach i w2k uslugi Przegladarka wszystko chodzi poprawnie, nie ma sensu wylaczac tego na starszych systemach. One dadza sobie rade. Klopoty z reguly powstaja na styku stary system – nowy system.
Od reguły zawsze są odstępstwa :P
Jakiś czas temu konfigurowałem sieć na zaledwie trzech komputerach (kaźdy z Windowsem 98 SE) i na jednym za pierona nie chciało działać otoczenie sieciowe – ruszyło dopiero jak dwóm wyłączyłem Master Browsera a jednemu (dzielącemu internet) wymusiłem.
Szczerze powiedziawszy, jesli po wylaczeniu na XPkach i w2k uslugi Przegladarka wszystko chodzi poprawnie, nie ma sensu wylaczac tego na starszych systemach. One dadza sobie rade. Klopoty z reguly powstaja na styku stary system – nowy system.Żółty:
Na Windows 9x/Me to wyłącz Nadrzędną przeglądarkę komputera we właściwościach Udostępniania plików i drukarek.
dobra dzis wieczorkiem bede to robil to na jutro zobaczymy co sie bedzie dzialo
dzieki
dzieki
n0x:
mam tutaj okolo 60 komputerow
Na XP/2000 tylko to powyłączaj im usługę Przeglądarka komputera. Na Windows 9x/Me to wyłącz Nadrzędną przeglądarkę komputera we właściwościach Udostępniania plików i drukarek.
Oczywiście na jednym komputerze (najdłuźej włączonym) pozostawiasz włączoną oraz wprowadzasz wpis podany poprzez EL NINO oraz w tym samym kluczu wpis MaintainServerList (REG_SZ) o wartości yes.
dokladnie tak.
na kazdym wylazylem to ustawiajac opcje null lub no
tylko na komputerze wlaczonym nonstop jest wlaczona ta opcja
na kazdym wylazylem to ustawiajac opcje null lub no
tylko na komputerze wlaczonym nonstop jest wlaczona ta opcja
n0x:
poprawiam sie
niestety nie zadzialalo
nadal znikaja poniektore komputery w otoczeniu:(
A jak zrobiłeś ?? Wymusiłeś Przeglądarkę główną na jednym komputerze a na pozostałych wyłączyłeś te "chęci" ??
poprawiam sie
niestety nie zadzialalo
niestety nie zadzialalo
dzieki wielkie
zadzialalo.
zadzialalo.
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=104682#104682n0x:
gdzie sie ustawia ta opcje w tych systemach ??
Co ma ping do braku kompa w otoczeniu ?kamaa:
czy podczas podania komendy ping (ping www.wp.pl) nie ma zadnego błędu??
czy podczas podania komendy ping (ping www.wp.pl) nie ma zadnego błędu??
jest to siec w mojej firmie.
mam tu koklo 40 komputerow z roznymi systemami. najstarszy system to win98se i on jest najdlozej wlaczony bo ma udostepniona drukarke. wiec on mogl by byc ta glowna przegladarka. pozostale systemy to 2k i xp.
mam tu koklo 40 komputerow z roznymi systemami. najstarszy system to win98se i on jest najdlozej wlaczony bo ma udostepniona drukarke. wiec on mogl by byc ta glowna przegladarka. pozostale systemy to 2k i xp.
Kazdy komputer po wlaczeniu "wymusza" wybory nowej glownej przegladarki (master browser), a to (wybory) moze powodowac znikniecie z otoczenia. Po jakims czasie powinien sie pojawic.n0x:
po wlaczeniu kompa widac go w sieci a po chwili poprostu znika.
Mozna komputerowi wylaczyc "chec bycia" glowna przegladarka, mozna mu wylaczyc w ogole usluge "Przegladarka komputera".
Co to za siec ? Jakas prywatna ? Moze pozostawic ta usluge jedynie na komputerze ktory jest najczesciej i najdluzej wlaczony ? Moze pozostawic wylacznie na jakims starszym systemie (np. w98 ), jesl taki jest ?
Czasami takie klopoty sprawiaja rowniez firewalle, lub nie do konca poprawnie skonfigurowana siec.
Strona 1 / 1