znikajacy komputer w otoczeniu sieciowym

witam jestem nowy na forum ale znam juz troche windy.
problerm jaki posiadam i nie radze sobie z nim to:

znikanie komputraz z otoczenia sieciowego.
dzieje sie tak na wiekszosci zainstalowanych kompach. po wlaczeniu kompa widac go w sieci a po chwili poprostu znika. znajduje sie po przez opcje wyszukaj i bez problemu mozna sie na niego wbic. z tym ze uciazliwe jest to znikanie, poniewaz nie kazdy jest na tyle bystry i ma czas na wyszukiwanie komputera w sieci.

jesli znacie rozwiazanie to pomozcie

Odpowiedzi: 16

EL NINO:
P.S. Ikonki przestawiaj paleczkami :P .

Próbowałem. Ślizgają się pierdykane po ekranie :P
Żółty
Dodano
03.02.2006 11:12:25
Żółty:
I nic się nie poprawiało :P
Moze gdybys se pierdyknal zolta tapete to byloby lepiej ? :mrgreen:

P.S. Ikonki przestawiaj paleczkami :P .
EL NINO
Dodano
03.02.2006 10:42:59
EL NINO:
Moze cos za mao poprzestawiales ? :mrgreen:

No nie wiem ... Ikonkę otoczenia sieciowego przestawiałem chyba w kaźde miejsce na pulpicie. I nic się nie poprawiało :P
Żółty
Dodano
03.02.2006 10:01:47
Żółty:
Jakiś czas temu konfigurowałem sieć na zaledwie trzech komputerach...
Moze cos za mao poprzestawiales ? :mrgreen:
EL NINO
Dodano
03.02.2006 08:57:34
EL NINO:
Szczerze powiedziawszy, jesli po wylaczeniu na XPkach i w2k uslugi Przegladarka wszystko chodzi poprawnie, nie ma sensu wylaczac tego na starszych systemach. One dadza sobie rade. Klopoty z reguly powstaja na styku stary system – nowy system.

Od reguły zawsze są odstępstwa :P
Jakiś czas temu konfigurowałem sieć na zaledwie trzech komputerach (kaźdy z Windowsem 98 SE) i na jednym za pierona nie chciało działać otoczenie sieciowe – ruszyło dopiero jak dwóm wyłączyłem Master Browsera a jednemu (dzielącemu internet) wymusiłem.
Żółty
Dodano
02.02.2006 21:40:47
Żółty:
Na Windows 9x/Me to wyłącz Nadrzędną przeglądarkę komputera we właściwościach Udostępniania plików i drukarek.
Szczerze powiedziawszy, jesli po wylaczeniu na XPkach i w2k uslugi Przegladarka wszystko chodzi poprawnie, nie ma sensu wylaczac tego na starszych systemach. One dadza sobie rade. Klopoty z reguly powstaja na styku stary system – nowy system.
EL NINO
Dodano
02.02.2006 19:28:32
dobra dzis wieczorkiem bede to robil to na jutro zobaczymy co sie bedzie dzialo

dzieki
n0x
Dodano
02.02.2006 17:48:45
n0x:

mam tutaj okolo 60 komputerow

Na XP/2000 tylko to powyłączaj im usługę Przeglądarka komputera. Na Windows 9x/Me to wyłącz Nadrzędną przeglądarkę komputera we właściwościach Udostępniania plików i drukarek.

Oczywiście na jednym komputerze (najdłuźej włączonym) pozostawiasz włączoną oraz wprowadzasz wpis podany poprzez EL NINO oraz w tym samym kluczu wpis MaintainServerList (REG_SZ) o wartości yes.
Żółty
Dodano
02.02.2006 16:38:08
dokladnie tak.

mam tutaj okolo 60 komputerow
na kazdym wylazylem to ustawiajac opcje null lub no

tylko na komputerze wlaczonym nonstop jest wlaczona ta opcja
n0x
Dodano
02.02.2006 14:29:13
n0x:
poprawiam sie
niestety nie zadzialalo
nadal znikaja poniektore komputery w otoczeniu:(

A jak zrobiłeś ?? Wymusiłeś Przeglądarkę główną na jednym komputerze a na pozostałych wyłączyłeś te "chęci" ??
Żółty
Dodano
01.02.2006 19:03:38
poprawiam sie
niestety nie zadzialalo
nadal znikaja poniektore komputery w otoczeniu:(
n0x
Dodano
01.02.2006 17:07:12
dzieki wielkie
zadzialalo.
n0x
Dodano
27.01.2006 12:46:07
n0x:
gdzie sie ustawia ta opcje w tych systemach ??
http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=104682#104682

kamaa:
czy podczas podania komendy ping (ping www.wp.pl) nie ma zadnego błędu??
Co ma ping do braku kompa w otoczeniu ?
EL NINO
Dodano
26.01.2006 22:17:31
czy podczas podania komendy ping (ping www.wp.pl) nie ma zadnego błędu??
kamaa
Dodano
26.01.2006 13:07:47
jest to siec w mojej firmie.
mam tu koklo 40 komputerow z roznymi systemami. najstarszy system to win98se i on jest najdlozej wlaczony bo ma udostepniona drukarke. wiec on mogl by byc ta glowna przegladarka. pozostale systemy to 2k i xp.
gdzie sie ustawia ta opcje w tych systemach ??
n0x
Dodano
26.01.2006 11:18:36
n0x:
po wlaczeniu kompa widac go w sieci a po chwili poprostu znika.
Kazdy komputer po wlaczeniu "wymusza" wybory nowej glownej przegladarki (master browser), a to (wybory) moze powodowac znikniecie z otoczenia. Po jakims czasie powinien sie pojawic.
Mozna komputerowi wylaczyc "chec bycia" glowna przegladarka, mozna mu wylaczyc w ogole usluge "Przegladarka komputera".
Co to za siec ? Jakas prywatna ? Moze pozostawic ta usluge jedynie na komputerze ktory jest najczesciej i najdluzej wlaczony ? Moze pozostawic wylacznie na jakims starszym systemie (np. w98 ), jesl taki jest ?

Czasami takie klopoty sprawiaja rowniez firewalle, lub nie do konca poprawnie skonfigurowana siec.
EL NINO
Dodano
25.01.2006 21:52:58
n0x
Dodano:
25.01.2006 14:27:03
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1