znikające partycje

Cześć, jakieś 2 miesiace temu kupiłam dysk 250GB. Sprawdziłam, źe będzie współpracował z moją płytą, ale przy kaźdym formacie pojawiają sie problemy. Gdy zainstaluje system na moim mniejszym dysku (40 GB – dwie partycje pół na pół) to większy dysk gubi swoje partycje. Oba dyski mam zrobione od podstaw czyli pozakładane są na obu od nowa partycje i sformatowane są wszystkie pod NTFSem (tworzyłam partycje z płyty XP'ka– bo windows widzi większy dysk jako 128 GB i zaczynaja sie "schody"). Gdy tylko robie format nowy dysk zaczyna świrować i w konsekwencji musze jego teź formatować i stawiać partycje od nowa. Czy ktoś sie moźe z tym juź spotkał? Co zrobić źeby wszystko śmigało tak jak trzeba?

Odpowiedzi: 7

mam niestety XP z SP1, a SP2 musze doinstalować osobno ;)... mówisz, ze wpis powinien juź być... to ciekawe, bo u mnie nie było, musiałam sama stworzyć, moźe to właśnie w tym problem, źe doinstalowuje sama tego SP'a...
moźe z płyty XP z SP2 inaczej by to wyglądało...
jadrys2
Dodano
06.10.2005 15:19:46
Skoro nie zdecydujesz się na integrację XP z SP2 – czy to za pomocą nLite, czy AutoStreamera – to jednak rozsądniej bedzie najpierw zmienić wpis. SP niby go zmieniają same i juź problemu nie ma, ale .....jak coś się ma ..... to się ...... .
Rozwaź jednak czy z tą integracją nie warto spróbować.

PS.
Nie serwis packi, a serwis pack – w SP2 jest SP1 + to co po nim wyszło i nie ma ani potrzeby, ani sensu wgrywanie ich po koleii. Takie obyczaje panują włacznie przy zbiorach dla Office'a.
Rebe
Dodano
06.10.2005 15:14:29
Dodałam ten wpis w rejestrze. Co do przestrzeni dyskowej, to póki co jest w porządku, bo z poziomu instalatora XP rozmiar dysku był poprawny jak robiłam partycje... ale czy po kolejnym formacie kolejność kroków będzie..
1. wpis w rejestrze
2. Service packi
i reszta...? czy odwrotnie?
jadrys2
Dodano
06.10.2005 15:03:07
Uruchom regedit i w wyszukaj wpisz EnableBigLBA – w znalezionym kluczu zmień 0 na 1 .Dokładne namiary są w archiwum forum, bo o tym kluczu mowa była nie raz.

Co do tego czy to wina SATA – trudno orzec – problem przeze mnie opisywany jest stary i nie tyle dysk ile wiek płyty się tu bardziej liczy. Do tego dochodzi jeszcze kwestia kabla sygnałowego – on teź moze być winowajcą róznych "dziwnych" kłopotów – nie sugeruj sie np. tym, źe ten kabel jest nowy – juź było wiele takich wypadków, gdy taki "prosto z fabryki" był zwalony.
Zacznij jednak od tego o czym pisałem poprzednio – partycja
Pewnie szkoda prędkości by system na 40 stawiać, a ten nowy na inne rzeczy zostawić, ale to juź inna kwestia.
Czy z podpięciem SATA czy bez tego system zainstalowany na 40 dysk wykryje – znowu wracamy do wykrytej wielkości i zmiany w rejestrze.

Musiz pamiętać, o ile będziesz stawiać system na SATA, źe naleźy – w trakcie instalacji wcisnąć F6 i podać dyskietkę ze sterownikami do kontrolera . W przeciwnym wypadku nici z "widzenia" dsku przez instalator XP.

O tym, źe i w manualu naleźy isę przy okazji rozglądnąć by stwierdzić jak powinny być ustawione opcje BIOS–u, w wypadku instalacji na SATA, juź tylko z obowiązku przypominam.
Rebe
Dodano
06.10.2005 14:39:56
tak, rzeczywiście to jest SATA, ale 250GB stosunkowo nie tak dawno zaczeły wchodzić na rynek. Jak sądzisz, jakbym robiła system na mojej starej 40GB (bez podpinania nowego dysku) to by później było ok?

Moźesz podać dokładny namiar gdzie to znaleźć w rejestrze?
jadrys2
Dodano
06.10.2005 14:30:49
A to juź ciekawostka, bo XP z SP widzieć powinien cąły dysk, a nie 120(137) GB.
coś jest nie tak.
Chyba, źe instalujesz "goły", a potem SP dogrywasz.
Jeźeli tak jest to stwórz partycję

Dawno temu – nie napisąłeś jaki to dysk – takie sytuacje zdarząły się z duźymi HDD SATA , w których windows miał problem z prawidłową obsługą kontrolera i właśnie gubieniem partycji się to objawiało, ale to było w czasach gdy SATA dopiero wchodziły.

Oczyiwście moze być i tak, źe z samym kontrolerem dysku/płyty coś jest nie tak, ale tego bez "wizyty" w logach nie stwierdzisz.

PS.
Zaraz okaźe isę źe dysk jes z NCQ, a płyta tego nie obśługuje i kolejne schody przed nami.
Rebe
Dodano
06.10.2005 14:26:44
Po pierwszym formacie ten nowy dysk kompletnie ześwirował bo był widziany jako kilka TB, a to nierealne.. po drugim formacie druga partycja ze starego dysku zamieniła mi się z pierwszą partycją nowego... moźe to tylko literki... ale powinno być przecieź 1 dysk – partycje C,D a nie C,E.

Do XP'ka mam oba SP.
jadrys2
Dodano
06.10.2005 14:21:20
jadrys2
Dodano:
06.10.2005 14:14:36
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1