znikające Hz przez pagefile.sys ??
Witam!
Mój komputer to Epoks 8KRA2+ VIA KT600 SATA
1. Pamięć DDR 400 – 512 MB KINGSTON
2. Procesor AMD ATHLON XP 2500+ – 333MHz (BARTON)
3. Dysk twardy SEAGATE 80 GB – 7200 8MB Cache Serial ATA
4. Karta graficzna ATI Radeon 9600 Pro–L 256MB TV
System XP professional na partycji c: 5Giga z czego wolne miesce 499 MB
Postanowiłem zrobić trochę miejsca. Nie odwiedzając wcześniej strony centrumxp.pl :( Znalazłem plik, ktory zajmował sporo miejsca
(Pagefile.sys) więc chciałem go zmniejszyć.
"Moj komputer/właściwości/zaawansowane/wydajność/ustawienia/zaawansowanie/pamięć wirtualna/zmień" jest ustawione na 786MB więc zmniejszyłem do 200MB. Potrzebny był restart lecz przy ponownym uruchomieniu zawiesił się :(
więc "restart twardy" –nie reaguje!! po twardym wyłączeniu plik zmniejszył się do 200MB czyli ok! ale kompik chodzi znacznie wolniej. Zdziwiłem się jeszcze bardziej gdy system wyświetla mi, iź posiadam procesor 1.10 GHz !!!!!!
zrobiłem przywracanie systemu do dnia poprzedniego, plik Pagefile.sys powrocił do swojej wielkości ale procek został 1.10 :((((
Ratujcie czy to wogole wina systemu czy coś się w sprzęcie namieszało !?!?!?
Mój komputer to Epoks 8KRA2+ VIA KT600 SATA
1. Pamięć DDR 400 – 512 MB KINGSTON
2. Procesor AMD ATHLON XP 2500+ – 333MHz (BARTON)
3. Dysk twardy SEAGATE 80 GB – 7200 8MB Cache Serial ATA
4. Karta graficzna ATI Radeon 9600 Pro–L 256MB TV
System XP professional na partycji c: 5Giga z czego wolne miesce 499 MB
Postanowiłem zrobić trochę miejsca. Nie odwiedzając wcześniej strony centrumxp.pl :( Znalazłem plik, ktory zajmował sporo miejsca
(Pagefile.sys) więc chciałem go zmniejszyć.
"Moj komputer/właściwości/zaawansowane/wydajność/ustawienia/zaawansowanie/pamięć wirtualna/zmień" jest ustawione na 786MB więc zmniejszyłem do 200MB. Potrzebny był restart lecz przy ponownym uruchomieniu zawiesił się :(
więc "restart twardy" –nie reaguje!! po twardym wyłączeniu plik zmniejszył się do 200MB czyli ok! ale kompik chodzi znacznie wolniej. Zdziwiłem się jeszcze bardziej gdy system wyświetla mi, iź posiadam procesor 1.10 GHz !!!!!!
zrobiłem przywracanie systemu do dnia poprzedniego, plik Pagefile.sys powrocił do swojej wielkości ale procek został 1.10 :((((
Ratujcie czy to wogole wina systemu czy coś się w sprzęcie namieszało !?!?!?
Odpowiedzi: 18
Nie znasz sie Rudiczek. Rebe po prostu "zazdraszcza" a ze ostatnio dostal w promocji wiaderko wazeliny, to wydaje mu sie, ze wszyscy smaruja :P :wink: .Rudiczek:Co do smarowania tyłka ta uwaga jest chyba nie namiejscu
Co do smarowania tyłka ta uwaga jest chyba nie namiejscu,po takim erudycie spodziewałem sie bardziej wyszukanej ironii a tymczasem klops,karczemna odzywka.... :lol: nie wiem jak twórca tej opini bo za niego wypowiadac mi sie nie wolno ale ja osobiscie widze zasadniczą rozbieznosc pomiędzy lizaniem kapska a stwierdzaniem faktów i wiedzy poszanowania
A co mam dobre rady jeno dla siebie zostawiać ? :mrgreen:
O klawiaturę zaś się nie bojaj – od córki – kieby co – bezprzewodową poźyczę :wink:
O klawiaturę zaś się nie bojaj – od córki – kieby co – bezprzewodową poźyczę :wink:
Widze po tym komplemencie cos go od cube dostal, tos juz wprawy nabral ? :wink:Rebe:Dupsko se,dla spokojności, EL NINO przesmaruj :mrgreen:
Tylko uwazaj zebys na tym smarowaniu, z krzesla pod biurko nie splynal, bo do klawiszy nie siegniesz :mrgreen: .
EL NINO:Nie wiem jak te forumowe eksperty, ale u mnie nabiles sobie punktow :P :P :wink: .Rudiczek:... co do twoich opini uwazam je za swojego rodzaju wykładnik więc odnosze sie z szacunkiem dla wiedzy twojej jak i innych forumowych expertów...
Znaczy szanse na kartkę rosną ? :lol:
PS. Dupsko se,dla spokojności, EL NINO przesmaruj :mrgreen:
Nie wiem jak te forumowe eksperty, ale u mnie nabiles sobie punktow :P :P :wink: .Rudiczek:... co do twoich opini uwazam je za swojego rodzaju wykładnik więc odnosze sie z szacunkiem dla wiedzy twojej jak i innych forumowych expertów...
cube:
Rebe jesteś genialny!!
Wiem :mrgreen:
Co do podniesienia FSB – moźesz spróbowac – w najgorszym razie zobaczysz "czarny ekran" zamiast normalnego przy starcie i ew. komputer/system zacznie isę wieszać/restartować.
moźna w tkaim wypadku podnieść ciut napięcie procesora – to jednak wiąźe się z wiekszym wydzielaniem ciepła i warto z tego powodu rozwaźyć sugestię Rudiczka dot. chłodzenia.
PS.
Przestawiło się pewnie z powodu twardego resetu – czasem BIOS tak potrafi zareagować.
masz racje EL a co do twoich opini uwazam je za swojego rodzaju wykładnik więc odnosze sie z szacunkiem dla wiedzy twojej jak i innych forumowych expertów (taki wasz przywilej takie wasze prawo:) ) :roll:
a co do postu kolegi dotyczącego mnoznika powiem tylko tyle ze jesli chce podkręcic troche procesor powinien pamiętac o chłodzeniu
a co do postu kolegi dotyczącego mnoznika powiem tylko tyle ze jesli chce podkręcic troche procesor powinien pamiętac o chłodzeniu
Rudiczek, nie rozumiem. Jesli popelniam gdzies blad, to wrecz powinienes negowac – co dwie glowy to nie jedna.Rudiczek:El Nino nigdy nie smiem negowac twoich wypowiedzi...
Natomiast co do ustawien takich czy innych, to chyba zaleza one od upodoban oraz potrzeb uzytkownika a tego nie ma sensu narzucac i tym bardziej uzywac w swoich wypowiedziach slow "zawsze", "zalecam", "polecam", itd.
hurrrra !!
Rebe jesteś genialny!! wystarczyło rzeczywiście zmienić na 166 i wsio :D
ale jak to się stało źe się "samo" przestawiło ?
...a czy moźnaby pojść jeszcze dalej i podnieść np do 200 :) czy wtedy moj kompik wybuchnie, spali się, wyskoczy przez okno itp czy będzie ok?
Wszystkim serdecznie dziękuję i źycze smacznej choinki :)
Rebe jesteś genialny!! wystarczyło rzeczywiście zmienić na 166 i wsio :D
ale jak to się stało źe się "samo" przestawiło ?
...a czy moźnaby pojść jeszcze dalej i podnieść np do 200 :) czy wtedy moj kompik wybuchnie, spali się, wyskoczy przez okno itp czy będzie ok?
Wszystkim serdecznie dziękuję i źycze smacznej choinki :)
Format na ustawienia BIOS– nie jest lekarstwem.
Nie odpowiem jak ma być to ustawine, bo płyty nie znam, a opisu czytać mi się nie chce, ale zapene jest jakaś sekcja związan z CPU i wartość taktowania dlap orcesora masz tam ustawioną na 100MHz, a powinna być na 166MHz.
Nie odpowiem jak ma być to ustawine, bo płyty nie znam, a opisu czytać mi się nie chce, ale zapene jest jakaś sekcja związan z CPU i wartość taktowania dlap orcesora masz tam ustawioną na 100MHz, a powinna być na 166MHz.
giery instaluje na d:
programy instaluje na e: biurowe, grafika, narzędzia, internet ...
moje dokumenty to cała partycja f:
c: to tylko system i kodeki, sterowniki itp niezbędne dla systemu (i tak znika mi jakieś 2GB)
ale poza tą dyskusją o instalacji programów czy moźecie podpowiedzieć jak poprawić ustawienia w biosie (i czy format c: pomoźe coś jeśli w biosie jest coś przestawione?)
dzięki
programy instaluje na e: biurowe, grafika, narzędzia, internet ...
moje dokumenty to cała partycja f:
c: to tylko system i kodeki, sterowniki itp niezbędne dla systemu (i tak znika mi jakieś 2GB)
ale poza tą dyskusją o instalacji programów czy moźecie podpowiedzieć jak poprawić ustawienia w biosie (i czy format c: pomoźe coś jeśli w biosie jest coś przestawione?)
dzięki
Chciales chyba napisac ze mało kto instaluje gry wlasnie na systemowej
Zakladajac ze ten urzytkownik posiada chciaz podstawowa wiedze na temat zachowania Windowsów
no hmm przeciętny Kowalski raczej nie bawi sie i nie ustawia sciezki tylko klika i jedzie na ustawieniach domyslnych
ale niechce fikac bo jeszcze bana zarobie za wypowiadanie sie na temat Kowalskich :)
Zakladajac ze ten urzytkownik posiada chciaz podstawowa wiedze na temat zachowania Windowsów
no hmm przeciętny Kowalski raczej nie bawi sie i nie ustawia sciezki tylko klika i jedzie na ustawieniach domyslnych
ale niechce fikac bo jeszcze bana zarobie za wypowiadanie sie na temat Kowalskich :)
Rudiczek:...mało kto instaluje np gry gdzie indziej jak na partycji systemowej...
Chciales chyba napisac ze mało kto instaluje gry wlasnie na systemowej
Rudiczek:ufam ze nikomu nie podpadłem :?
Chyba nie pod warunkiem ze dopisujesz ze to co niekiedy piszesz to Twoje zdanie
El Nino nigdy nie smiem negowac twoich wypowiedzi ale racja lezy wydaje mi sie po srodku sam sys zajmuje jakies huk 1.5 gb ale mało kto instaluje np gry gdzie indziej jak na partycji systemowej więc jesli dodamy sobie np farcry który wazy jakies 3gb z hakiem juz mamy 4,5 gb zawalone zostaje nam 500 mega są tacy którym to starcza innym nie zgodzisz sie ze mną ze zawalona systemowa spowalnia sys...co do przywracania moze to szczęscie ze zawsze chadziało u Ciebie jak trzeba ja niestety (i kikq moich znajomych) po przywracaniu po kilku dniach robilismy formata tylko dlatego ze robił sie bałagan i sys przywracał zainstalowane aplikacje i inne smieci i owszem mozna to wywalic ale w moim przypadq to sie niestety nie sprawdzało co do pamięci wirtualnej moze jestem w błędzie ale jestem megalomanem i wyznaje zasade czym więcej tym lepiej windows ma jednak swoje wymagania...
ufam ze nikomu nie podpadłem :?
ufam ze nikomu nie podpadłem :?
dzięki bardzo za odpowiedzi ale nie wiem ktore ustawienia w biosie odpowiedają za taktowanie procka. Jeśli moglibyście w skrucie podać ścieźkę i paramatry jakie powinienem zmienić? (dziwi mnie teź jakto moźliwe, źe zmiany pliku z poziomu windows zmieniają ustawienia w biosie ?!)
jeszcze jedno czy przywrócenie systemu z dni jeszcze wcześniejszych da jakiś rezultat?
z góry dziękuję
P.S. (nie chcę znowu stawiać systemu nieeee błagam nieeee !!!!)
jeszcze jedno czy przywrócenie systemu z dni jeszcze wcześniejszych da jakiś rezultat?
z góry dziękuję
P.S. (nie chcę znowu stawiać systemu nieeee błagam nieeee !!!!)
Sorry Rudiczek, ale oprocz tego pogrzebania w BIOSie, gdzie masz racje, pleciesz bzdury.
XP zupelnie spokojnie miesci sie i pracuje na 5GB–towej partycji, zawsze, ale to zawsze zmieniam wielkosc pliku wymiany z uwagi na to, ze zalozony przez system jest dla mnie za duzy. No a samo przywracanie – kto Ci powiedzial ze ono cos psuje ? Znowu mam pecha bo u mnie nic ?
XP zupelnie spokojnie miesci sie i pracuje na 5GB–towej partycji, zawsze, ale to zawsze zmieniam wielkosc pliku wymiany z uwagi na to, ze zalozony przez system jest dla mnie za duzy. No a samo przywracanie – kto Ci powiedzial ze ono cos psuje ? Znowu mam pecha bo u mnie nic ?
przyjacielu zdaje sie ze z poziomu biosu bedziesz musiał przestawic taktowanie i niestety bedziesz musiał załozyc nieco wiekszą partyje systemową najlepiej 15 gb i nigdy ale to nigdy nie zmieniaj wartosci pamięci wirtualnej na mniejsza niz jest ponadto z doswiadczenia wiem ze sys po przywracaniu nigdy nie jest taki jak byc powinien więc powoli sie szykuj do postawienia na nowo systemu
Powodzenia 8)
Powodzenia 8)