Znów Prad czyli koszty
mam problem! starsi ciagle prują sie do mnie o to źe komp działa 24h. i źe ta cała puszka ciągnie za duźo prądu. I tu sie rodzi mój dylemat. Chciałbym aby pracował on ciągle bez przerwy poniewaź ciągle ściagam jakieś dema gier i darmowa muzyke jeszcze nie znanych artystów :twisted: I mój problem brzmi: czy istnieje jakas moźliwa aby komp działał 24h i zeby rodzice juź sie nie darli, czyli czy mozna jakos zrobic (jak mozna to jak?) zeby komp pobierał mniej prądu (ja jedynie teraz wyłaczam Monitor :wink: )źeby pobierał mniej pradu a eMule ciagle działał bez zarzutu (głównie chodzi o eMule zeby działał)
przejrzałem posty na forum tutaj ale nic nie znalazłem
prosze o pomoc ! :!:
przejrzałem posty na forum tutaj ale nic nie znalazłem
prosze o pomoc ! :!:
Odpowiedzi: 20
Naturalnie co do wzoru masz rację, cosφ pominąłem celowo gdyź błąd przez to popełniany jest niewielki.
cosφ zaleźy od charakteru obciąźenia, i wynosi on jeden dla obciąźenia czysto rezystancyjnego gdyź wtedy nie ma źadnego przesunięcia fazowego. Zasilacze komputerowe z układem PFC korygują cosφ w granicach 0,9–0,99. Wynika z tego źe wykonane przeze mnie obliczenia mocy nie mogą być zdyskwalifikowane szególnie źe błąd jest w granicach 1–10%. Z pewnością mogą one być traktowane jako orientacyjne.
Pozdrawiam <><
cosφ zaleźy od charakteru obciąźenia, i wynosi on jeden dla obciąźenia czysto rezystancyjnego gdyź wtedy nie ma źadnego przesunięcia fazowego. Zasilacze komputerowe z układem PFC korygują cosφ w granicach 0,9–0,99. Wynika z tego źe wykonane przeze mnie obliczenia mocy nie mogą być zdyskwalifikowane szególnie źe błąd jest w granicach 1–10%. Z pewnością mogą one być traktowane jako orientacyjne.
Pozdrawiam <><
Co do wzoru to musze się nie zgodzić
Wzór P=U*I stosujemy tylko w przypadku prądu stałego.
A poniewaź w gniazdku płynie prąd przemienny to odpowiedni wzór wygląda tak: P=U*I*cosφ
Wzór P=U*I stosujemy tylko w przypadku prądu stałego.
A poniewaź w gniazdku płynie prąd przemienny to odpowiedni wzór wygląda tak: P=U*I*cosφ
TicTac:jak sie ma taki dom to raczej koszty za prąd sa malo wazne...powiedzialbym ze to igla w stogu siana...nie wiele jest osob ktore stac na dom z 10 pokojami
Oj tam ja tylko taki przyklad podalem. Mieszkam w domku jednorodzinnym ale nie takim wielkim :)
bmalz:ryba2004:Otrzymujemy koszt miesięcznej pracy naszego komputera = 54,75zł.
No zalezy jak dla kogo. Jak dla mnie sporo. Przeciez to sam komputer!!! A lampka na biurku, radyjko, telewizor... troche to wyjdzie tylko w jednym pokoju. A jak sie ma 10 pokoji, wielki salon, kuchnie... to troche sie nazbiera.
jak sie ma taki dom to raczej koszty za prąd sa malo wazne...powiedzialbym ze to igla w stogu siana...nie wiele jest osob ktore stac na dom z 10 pokojami
w Polsce energetyka ma monopol na volty, wiec nie mozesz miec wiatraka w ogrodku bez odrowadzania odpowiedniego podatku :wink:
Hmm. Napiętnowany zostanę zapewnie, linuksa polecając.
Usługę p2p jako demona w nim skonfigurować moźna, co pozwoli na włączanie komputera w telinit3 – co znacząco obniźy mocy pobór.
Pozdrawiam.
Usługę p2p jako demona w nim skonfigurować moźna, co pozwoli na włączanie komputera w telinit3 – co znacząco obniźy mocy pobór.
Pozdrawiam.
woyteg:..tak pol zartem, pol serio– przeprowadz sie tam, gdzie prad jest tani.
Pozdrawiam stamtad, gdzie prad jest bardzo tani,
No nie bardzo by miał gdzie się przeprowadzić – chyba źe łoj na wschód,, ale tam to znowu z netem by miał problem. :lol:
W Polsce niestety indywidualny odbiorca nie moźe zamówić prądu tam gdzie taniej :? jedynie firmy maja moźliwość negocjacji ceny i wyboru dostawcy.
Pozostają alternatywne środki wytwarzania w postaci wiatraka ew. kolektora słoneczego .
..tak pol zartem, pol serio– przeprowadz sie tam, gdzie prad jest tani.
krzys–as porozmawiaj z rodzicami o taryfie dwustrefowej G12 ( taryfa nocna ).
Oczywiście jeśli takie rozwiązanie się im kalkuluje.
Oczywiście jeśli takie rozwiązanie się im kalkuluje.
Przeciez to sam komputer!!!
Komputer z monitorem i to średnio obciąźony. Wyłączasz monitorek i masz telewizor gratis. Lampkę teź moźesz wyłączyć, wkońcu z włączonym telewizorem nie dosięgną Cię egipskie ciemności. Jeźeli chodzi o radio to moźe ono trochę przeszkadzać przy oglądaniu telewizora, teź je wyłącz :wink:
ryba2004:Otrzymujemy koszt miesięcznej pracy naszego komputera = 54,75zł.
No zalezy jak dla kogo. Jak dla mnie sporo. Przeciez to sam komputer!!! A lampka na biurku, radyjko, telewizor... troche to wyjdzie tylko w jednym pokoju. A jak sie ma 10 pokoji, wielki salon, kuchnie... to troche sie nazbiera.
Mierzyłem prąd jaki był pobierany przez komputer na którym była uruchomiona gra UT2004 ( włączony monitor oczywiście ), było to ok 0,8A. No to liczymy:
P=U*I=230V*0,8A=184W =0,184kW. W godzinę zostanie pobrana enrgia = 0,184kWh Mnoźymy ją przez 24 ( bo tyle godzin ma doba), otrzymany wynik mnoźymy przez 31 ( liczba dni najdłuźszego miesiąca). Otrzymujemy zuźytą energię przez komputer => 136,89 kWh. W tym momencie pozostaje nam tylko pomnoźyć otrzymany wynik przez cenę jednej kWh ( u mnie ok 0,4 zł). Otrzymujemy koszt miesięcznej pracy naszego komputera = 54,75zł. Nie jest chyba tak źle 8)
Pozdrawiam.
P=U*I=230V*0,8A=184W =0,184kW. W godzinę zostanie pobrana enrgia = 0,184kWh Mnoźymy ją przez 24 ( bo tyle godzin ma doba), otrzymany wynik mnoźymy przez 31 ( liczba dni najdłuźszego miesiąca). Otrzymujemy zuźytą energię przez komputer => 136,89 kWh. W tym momencie pozostaje nam tylko pomnoźyć otrzymany wynik przez cenę jednej kWh ( u mnie ok 0,4 zł). Otrzymujemy koszt miesięcznej pracy naszego komputera = 54,75zł. Nie jest chyba tak źle 8)
Pozdrawiam.
podowaj sobie kilowatogodziny wszystkich tych sprzeto w i przelicz na 31 i sie okaze.
TO tak ile taki kompik moze zrec prądu na miesiać czyli ile PLN pochłonie tak na Pi razy oko.
Żebym miał argument w domowej bitwie
Żebym miał argument w domowej bitwie
Komp chyba nie ciagnie az tak duzo pradu zeby nie wiadomo ile zer do rachunku dopisywal.
Mozna jeszcze kilku murzynow zlapac w siatke i zeby na wczesniej wspomnianym rowerku jechali non stop.
Masz chlopie problem, nie powiem...
Mozna jeszcze kilku murzynow zlapac w siatke i zeby na wczesniej wspomnianym rowerku jechali non stop.
Masz chlopie problem, nie powiem...
MarcinX:Bobi_robert:zakup chomika w klatce z taka bierznia co by sobie pobiegac w kolko mogl (to sie chyba karuzela zwie) i przy tym prad wytwarzac jest IMO lepszym rozwiazanien
:mrgreen: :wink:
Od chomików to się odchomikuj,sadysta
Kurna jaki mordek mr.green juz nie wystarcza :mrgreen:
W zastepstwie chomika jaki szczur albo swinka morska moze byc :wink: Chomika zostawiam w spokoju
Bobi_robert:zakup chomika w klatce z taka bierznia co by sobie pobiegac w kolko mogl (to sie chyba karuzela zwie) i przy tym prad wytwarzac jest IMO lepszym rozwiazanien
Od chomików to się odchomikuj,sadysta
A tak serio średni komp 24/h to kilkanaście pln miesięcznie.
To nie są znowu takie straszne kwoty.
Zmienic miejsca zamieszkania gdzies kolo elektrowni.
Zmienic miejsca zamieszkania gdzies kolo elektrowni.
Kuba:Ten pomysł z dynamem nie jest trafiony :–(
W takim razie w jakis kondensator enegii słonecznej trza zainwestowac i pradzik nie tylko dla kompa ale i do domu produkowac
Pomyslec mozna o malej elektrowni wiatrowej w ogrodku czy na balkonie oraz wodnej jezeli jakis strumyk nieopodal plynie
Co do pomysly z rowerem to zakup chomika w klatce z taka bierznia co by sobie pobiegac w kolko mogl (to sie chyba karuzela zwie) i przy tym prad wytwarzac jest IMO lepszym rozwiazanien