Zmiana układu partycji, kopia systemu

Witam. Muszę jakoś powiększyć partycją systemową ponieważ mam tam za moło miejsca. Chciałbym to zrobić bez reinstalacji systemu. Czy jest jakiś program którym zrobię kopię systemu i który będzie w stanie odtworzyć system z kopii po zmianie układu partycji? Pozdrawiam

Odpowiedzi: 4

Udało się. Urzyłem Norton PartitionMagic ale zanim zrobiłem to na moim laptopie, przetestowałem to na komputerze siostry :) Na szczęście na obu nie było żadnych problemów.
Demonaz
Dodano
24.11.2008 00:07:18
Kosztem wolnego miejsca na drugiej? Skoro zmniejszasz partycję, to pozostaje obszar nie przydzielony żadnej z nich więc przydzielasz go innej. Czemu by nie miało to działać i w drugą stronę?
XanTyp
Dodano
23.11.2008 16:34:57
Wiem że możliwe jest [u]zmniejszenie[/u] partycji systemowej bez utraty danych (robiłem to wiele razy) ale czy mozliwe jest jej powiększenie?
Demonaz
Dodano
23.11.2008 11:56:56
Nie jest wcale konieczne robienie kopii systemu. Jest sporo narzędzi dyskowych oferujących zmianę rozmiaru partycji (w tym systemowej) bez usuwania danych, i to zarówno spod uruchomionego systemu, jak i Live CD. Acronis, Paragon czy słynny Partition Magic takie funkcje posiada. GParted również, a do tego jest darmowy.
Bobi
Dodano
23.11.2008 01:06:16
Demonaz
Dodano:
22.11.2008 18:40:24
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1