Zmiana sprzętu i BSOD
Miałem płyte Abit KX7–333 i AMD XP 2200, zamieniłem na ABIT AN7 i AMD XP 2600THORTON(2100MHz,FSB333), reszta tzn. 2xDDR SPECTEK 256/333, 2xHD 80(Maxtor 8mb cache) i 40(Seagate),CD–DVD LG,CD–RW LG,Prolink FX5200Ultim 128/128,AverMedia tvStudio 303 Secam, SB AUDIGI,Faxmodem CObra, no i zasilacz CODEGEN model 300.I chyba większość zwisów zawdzięczam temu zasilaczowi. Co jaki czas najczęściej w czasie grania np.GTAIII,UnrealT,U II itp. zwis i BSOD, kaźdy inny chociaź czasem sie powtaźa.Jak nie IRQL_not less, to 0X0..23,0x0..8E,0x0..50,0x0..BE,0x0..C5, ostatnio 0x0..4E.Zauwaźyłem źe czasem pod obciąźeniem wyłącza się na ultra krutki czas HD. To daje duźo do .. wymiany ATX na jakiś 360W z aktywnym PCF markowej firmy. Na Starszym sprzęcie nic takiego nie bywało..Czy mam racje co do prądorzernego sprzętu.. HELP...[/b]
Odpowiedzi: 3
Dzięki chłopaki za rady. Najdziwniejsze to było to źe przejźałem wszystkie błędy i rozwiązania( i mam je teraz w małym palcu.), przkładamem w róźne sloty urządzenia, odłączałem niepotrzebne w danej chwili urządzenia i w sumie pomagało ale... nie na długo.Po jakimś czasie ZNOWU..!!!!! Zauwaźyłem źe kable zasilające sprzęt (+5V) i (ATX) bywały ciepłe niź kiedykolwiek. W dniu kiedy pisałem wcześniejszy POST byłem wkurzony na ciągłe zwisy i zamówiłem w KOMPUTRONIK–u zasilacz dokładnie taki jak podaliście puźniej HTC 460–303DF.Teź uwaźałem go za godny zakup. No i problemy raczej znikły.Co prawda został jeszcze jeden błąd typu "PAGE_...._NOT_AREA" ale to prawdopodobnie będzie od tych błędów na dysku i prubie zapisu lub odczytu z pliku stronicowania czy coś takiego... Zasilacz spisuje się dobrze,trochę podniosła mi się tempetatura CPU ale wypas z kablami i napewno z mocą to ma na full. Dzięki jeszcze raz..Jeśli macie jeszcze jakie uwagi co do ostatniego z moich BSOD w/w to walci śmiało..
Jak masz moźliwość to sprawdź działanie sprzętu pod zasilaczem o lepszych parametrach prądowych. Co do winy sterowników to naprawdę wątpie. Do tego sprzętu jaki nam opisałeś polecam Chiefteka conajmniej 360W, model 420Watowy jest niewiele droźszy i naprawdę godny polecenia. Moźesz jeszcze zbadać miernikiem napięcia (najłatwiej +12V i +5V z molexy), wskazania systemowe bywają niezbyt dokładne więc potraktuj je jedynie orientacyjnie, dla przypomnienia maksymalne bezpieczne wachania wynoszą +/– 5% wartości danego napięcia, odpowiednio:
+5V maks. +4,75V – +5,25V
+12V maks. +11,4V – +12,6V
+3,3V maks. +3,14V – +3,46V
Takźe spore wachania napięć (takźe w ramach +/–5%) mogą być przyczyną braku stabilności.
+5V maks. +4,75V – +5,25V
+12V maks. +11,4V – +12,6V
+3,3V maks. +3,14V – +3,46V
Takźe spore wachania napięć (takźe w ramach +/–5%) mogą być przyczyną braku stabilności.
Not_less oznacza ze proces lub sterownik trybu jadra probowal uzyska dostep do obszaru pamieci bez autoryzacji. Zwroc uwage, czy na niebieskim ekranie masz podana jakas nazwe sterownika urzadzania. Moze to ulatwic znalezienie konkretnej przyczyny. Zwroc uwage rowniez na programy antywirusowe, niepodpisane sterowniki, narzedzia dyskowe czy programy do robienia kopii zapasowych.
Zasilacz chwilowo zostaw w spokoju. Zmien sterowniki.
Zasilacz chwilowo zostaw w spokoju. Zmien sterowniki.
Strona 1 / 1