zmiana numeru seryjnego windows

Mam komputer w domu (Windows XP OEM), który słuźy dzieciom do gier oraz mi do pracy.
Planuję zakup nowego komputera do domu (wraz z Windows XP OEM), a ten domowy, "stary" chciałbym przenieść do pracy.
Na ten nowy komputer chciałbym przenieść wszystko ze "starego".
Myślę więc sobie, źe zrobić obraz dysku i przenieść na nowy komputer.
Ale w ten sposób będę miał takźe kopię "starego" systemu na nowym komputerze, a chciałbym mieć tam "nowy" system. Ponowna instalacja systemu spowoduje, źe moje słuźbowe programy i wszystkie gry się "posypią" i będzie trzeba instalować wszystko od nowa (dzieci mi tego nie darują).
Pomyślałem więc, źe dobrze by było po prostu w tym "nowym" podmienić numer seryjny na ten od windowsów zakupionych z nowym komputerem.
W końcu to takie same Windows XP Home.
Domyślam się, źe to nie do końca zgodne z warunkami licencji, ale ja tu w końcu nie manewruję źadnymi nielegalnymi kopiami programów.
Oczywiście w "starym" usunę wszystkie domowe sprawy i zostawię tylko oprogramowanie do pracy.
Być moźe rozwiązanie mojego problemu naleźy do kategorii "oczywistych" dla bardziej zaawansowanych szanownych kolegów na forum, ale ja siebie do tego szacownego grona nie śmiem zaliczać.
Dzięki za pomoc.

Odpowiedzi: 7

"R" jest 2 razy – pierwszy przy konsoli i ten nas nie interesuje i drugi gdy reinstalację zamiast świeźej kopii się wybiera.
Co do obrazu przy pomocy Nero się nie wypowiem – zawsze uźywałem programów dedykowanych.
Rebe
Dodano
30.08.2005 21:23:36
No to przez "R" czy "to drugie".
Coś takie jak "konsola" czy "wiersz polecenia" mnie przeraźa.
Nie instaluję zbyt często, więc moźe coś plączę.
A zrobienie obrazu z wykorzystaniem Nero 6 to chyba jest moźliwe? Jeszcze tego nigdy nie robiłem.
Kakol
Dodano
30.08.2005 20:54:10
"R" – napraw, ale "to drugie" nie przy konsoli, a po licencji.
Moźe i nie rewolucja, ale pewnie i chipset teź inny, a i nie tylko on.
Na wstanie największa szansa jest w wypadku gdy system nie był odchudzany – zawartość drivercache, dllcache itp. została po instalacji na dysku.
Rebe
Dodano
30.08.2005 20:27:59
Jak będę się juź bawił z obrazem, to nie zaszkodzi spróbować z reinstalacją.
Jak się coś posypie, to zobaczę co się bardziej opłaca – zainstalować jeszcze raz posypane czy jednak pozostać przy obrazie.
Stare syfy moźna trochę pousuwać, uźyć czegoś do czyszczenia rejestru itp.
Co do rodzajów reinstalacji, to trzeba by uźyć opcji "r" czyli "napraw", czy teź "zainstaluj nową, świeźą kopię"?
Stary to P4 1.8, nowy to pewnie jakieś P4 3,2 – więc moźe nie taka rewolucja – tyle źe nowsza płyta, pamięć, karta graficzna itd. itp. Moźe wstanie.
Kakol
Dodano
30.08.2005 18:20:33
Jeźeli nawet ząłoźyć, źe system wstanie – nie podałeś róznic między stasrym, a nowym sprzętem – to będziem ocno zaśmiecony poprzednią konfiguracją , a to sie na wydajności odbije.
Reinstalacja, o którem pisałem wyźej pozwala zachować wszystkie ustawienia odstępu do programów de facto obejmuje tylko pliki systemu. Tym samym taki własnie tok działania wydaje isę najrozsądniejszy z uwagi na higienę.
Rebe
Dodano
30.08.2005 13:28:09
Dzięki za odpowiedź.
Zajrzałem do microsoftu. Nie mam jeszcze nowego komputera, więc nie mogę wypróbować procedury w praktyce, ale mam nadzieję, źe jakoś się w tym połapię.
A co do drugiej rady, to właśnie reinstalacji systemu chciałbym uniknąć. Zawsze po reinstalacji programy mi się "sypały", a szczególnie oczywiście te waźniejsze i potrzebniejsze.
Jak rozumiem, prawdopodobnie się tego nie uniknę :(
Kakol
Dodano
30.08.2005 12:40:11
Obraz dysku – zgoda, ale potem i tak zaraz naprawa – reinstalacja systemu, by się pozbyć nadmiarowych urządzeń. Jeźlei dokonosz tej operacji płytą z "nowym" XP to podasz numer do niej przypisany i ..... po kłopocie.
Rebe
Dodano
30.08.2005 12:16:20
Kakol
Dodano:
30.08.2005 12:04:31
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1