Zmiana litery dysku na ktorym jest system ;/

Witam serdecznie!

mam problem i nie wiem czy jest mozliwosc jego obejscia. w komputerze mam wbudowany czytnik kart, system zainstalowalem sobie nie zwracajac uwagi jaka literka tam jest bo od kilkunastu lat jest zawsze C. okazalo sie ze niestety nie. te literki c, d, e, f ma czytnik. w narzedziach systemowych mozna je bez problemu zmienic, niestety nie mozna przypisac C do dysku twardego poniewaz wyskakuje informacja ze nie mozna zmienic litery dysku systemowego. czy jest jakis sposob na obejscie tego windowsem lub jakims dodatkowym programem?

Odpowiedzi: 14

wylaczylem usb na plycie zainstalowalem system w nocy i jestem juz z systemem na C :) ideal. dziekuje wszystkim za pomoc
Anonymous
Dodano
07.01.2006 14:59:06
Żółty:
marcing:
z programami to juz najmniejszy problem jest. chce tylko zeby z h miec C

Tak sobie rejestr przeglądałem i widzę, źe prawie wszystko co windowsowe opiera się na ścieźkach typu %systemroot% i szczerze powiedziawszy nie wiem czy nie trzebaby było zmienić wpisu systemroot w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. Oczywiście do zmiany byłoby więcej rzeczy – typu ProgramFiles, CommonFiles – musiały by one wskazywać na ścieźki z literką c na początku.

Tak by trzeba zrobic, a efekt i tak mizerny, bo robota benedyktyńska i 100% gwarancji efektu nie daje.
Przechodziłem kiedyś przez to ,ale za kaźdym razem coś nowego do zmiany wyłaziło.
Tym niemniej jak ktoś ma zacięcie i lubi ...... moźe się bawić. Choć czasu to na pewno zajmie duźo więcej niź świeźa instalacja.
Rebe
Dodano
07.01.2006 09:11:34
No jesli Ci tak zalezy to co za problem sprawdzic ? Bierzesz manula w reke od MoBo,czytasz gdzie sie w biosie USB wylacza, robisz myk, odplasz OS i patrzysz czy zniknol czytnik,jesli tak to juz jestes na dobrej drodze, toc to 5 minut roboty zeby sprawdzic...
mettal
Dodano
07.01.2006 02:47:28
hmmm tego takze nie wiem ;/
Anonymous
Dodano
07.01.2006 02:42:46
A czytnik pewnie do plyty jest wpiety przez USB ? Jesli tak i jesli bios na to pozwala, to wylacz USB na czas instalacji OS'u
mettal
Dodano
07.01.2006 02:35:35
no zebys nie mogl sie cieszyc z dobrej odpowiedzi to niestety ale czytnik jest w komputerze a na komputrze sa plompy gwarancyjne ktorych zerwanie jest rownoznaczne z zerwaniem gwarancji. mam nadzieje ze ktos mi pomoze :(
Anonymous
Dodano
07.01.2006 02:33:24
marcing:

Jezeli to nie problem i nie instalowales jeszcze duzo softu, to czy nie latwiej bedzie na nowo postawic system z odpietym czytnikiem ? W tym czasie,w ktorym zastanawiales sie nad tym,czy zmiana literki jest wykonalna, pewnie juz dawno mial bys nowego OS'a z literka C :wink:
mettal
Dodano
07.01.2006 02:25:10
marcing:

Tak sobie rejestr przeglądałem i widzę, źe prawie wszystko co windowsowe opiera się na ścieźkach typu %systemroot% i szczerze powiedziawszy nie wiem czy nie trzebaby było zmienić wpisu systemroot w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. Oczywiście do zmiany byłoby więcej rzeczy – typu ProgramFiles, CommonFiles – musiały by one wskazywać na ścieźki z literką c na początku.
Żółty
Dodano
07.01.2006 02:20:17
Anonymous
Dodano
07.01.2006 02:09:39
marcing:

ja nie chce odzyskac tylko swiezo po instalacji zmienic – czy to tez zadziala ?

Pewnie zadziała (głowy nie dam :P ). Ale – instalowałeś juź jakieś programy ?? Jeźeli tak to moźe być konieczne przeinstalowanie ich.
Żółty
Dodano
07.01.2006 02:04:01
Zostaw dysk systemowy w spokoju.
EL NINO
Dodano
07.01.2006 02:02:19
na tej stronie pisze "Opisaną procedurę naleźy stosować wyłącznie w celu odzyskania po zmianie litery dysku, a nie do zmieniania istniejącego dysku komputera na dowolny inny"

ja nie chce odzyskac tylko swiezo po instalacji zmienic – czy to tez zadziala ?
Anonymous
Dodano
07.01.2006 01:46:48
Zmienić moźna ale po co ?? Przecieź system działa bezproblemowo na dyskach o innych literkach niź c. Jak się upierasz to http://support.microsoft.com/?id=223188 (ze szczególnym zwróceniem uwagi na http://support.microsoft.com/kb/249321/PL/)
Żółty
Dodano
07.01.2006 01:24:17
Z tego co mi wiadomo to nie.
Wszystkie programy, ścieźki dostępu rejestr. Raczej nie da rady.
sh@dow
Dodano
07.01.2006 00:55:09
Anonymous
Dodano:
07.01.2006 00:49:44
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1