Witajcie!
Padl mi ostatnio XP - bardzo niefortunnie, ale to juz inna historia.
Nie dalo sie dziada uratowac trzeba bylo robic reinstalacje. Laptop Asusa z orginalnym windowsem xp home i boot partycja.
Recovery dysk zgubilem, wiec pozostaje tylko ta boot partycja. No i z czym problem?
Z tym,ze chcialem sobie zainstalowac XP pro i po zainstalowaniu go pozmienialy mi sie litery dyskow
Mialem 3 partycja
1. z recovery dyskiem (niewidzialna pod windowsem)
2. C:
3 D:
Po zainstalowaniu XP Pro litery sie pozmienialy i tak
1. Recovery -> C: (widoczne przez moj komuter)
2. D: zostalo D:
3. Partycja z Windowsem zmianila nazwe na E:
jak to naprawic i przywrocic normalny stan rzeczy?
Tzn. Windows na C:
a partycja z obrazem startowym niewidoczna.
Instalator windowsa pozwala na zainstalowanie systemu na partycji z kopia poczatkowa, ale niechcialbym tego robic, bo:
- strace jedyna kopie recovery diska
- partycja jest dosc mala
bede wdzieczny za pomoc.
Odpowiedzi: 6
Dziekuje za odpowiedz Panowie. :)
Akurat o zainstalowane programy nie mam sie co martwic, bo system postawilem sobie, nainstalowaujac jedno na drugie, by bylo szybciej i bym mogl przegrac np. pozostawione przed awaria "Moje Dokumenty" i zawratosc "Pulpitu"
Teraz jak przegralem wszystko moge mieszac dowolnie. Czy zmiana E: na C: wedlug Waszej procedury sprawi,ze partycja z recovery dyskiem bedzie niewidoczna? Chyba nie, prawda?
Czy zmiana w rejestrze z poziomu windows spowoduje,ze po formacie litery dyskow pozostana w takiej konfiguracji?
Do czego zmierzam? Ze jak znow dzieciaki nawywijaja i system nie bedzie chcial sie nawet wlaczyc to tak jak teraz nacisne w trakcie bootowania F9 i bez kozery poprostu przywroce system z partycji rozruchowej. Dziekuje za pomoc, bo dzieciaki niedlugo mnie zjedza ;)
Przez menadżer dysków nie zmienisz litery partycji systemowej/rozruchowej. Robi się to poprzez edycję rejestru. AFAIR to było to: http://support.microsoft.com/kb/223188/pl Jeżeli chodzi o konsekwencję zmiany liter to jest tak jak wspomniał Xan: Zmiana ścieżek skrótów i ewentualnie małe grzebanko w rejestrze jak się okaże że będzie kazał przeinstalować jakiś program, bo bez tego nie ruszy. Po tej operacji polecam wyczyścić rejestr bo może się dużo niepotrzebnych wpisów namnożyć...
W starej i poczciwej 98-ce była taka możliwość, żeby ustawić sobie dowolny katalog jako domyślny dla instalowanych programów - edytując rejestr.
Pewnie w XP też to jest, ale nawet już nie szukałem.
Ścieżka C:\Program Files jest takim właśnie katalogiem - tyle, że ustawionym przez system.
Jeśli system stoi na E:\, to wszystko powinno domyślnie instalować się na E:\Program Files i tylko każdorazowa ingerencja osoby instalującej kolejny program będzie w stanie to zmienić na inną lokalizację.
A w kwestii zmiany liter dysków:
[b]Miej świadomość, że zmiany litery partycji - obojętnie której, mogą spowodować błędy w działaniu zainstalowanych wcześniej programów. [u]Dotyczy to zwłaszcza tych, które zostały zainstalowane na partycji systemowej.[/u] U Ciebie to jest E.[/b]
Ale jeśli nie masz ni przeciw próbie, to proszę bardzo:
Prawoklik na ikonę Mój komputer i wybierz Zarządzaj.
Następnie: Zarządzanie dyskami.
W wyświetlonym oknie znów prawoklik na partycji C, tak jak na obrazku.
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images35.fotosik.pl/65/91995ff3c854eac8.jpg[/IMG][/URL]
Tu wybierasz literę.
Ja zwykle robię to w ten sposób, że przestawiając starszą literę dysku na młodszą, trzeba tę (tutaj 'C') najpierw zwolnić, więc zmieniam 'C' na np. 'Z' a potem Twój systemowy 'E' zmienisz na 'C'. A potem już 'Z' na 'E' i po sprawie.
Ja tak czasem robiłem, ale nie miałem potrzeby zmieniać litery partycji systemowej więc nie wiem jak to może podziałać na sam Windows. Może się coś pokopać, ale i może nic się nie stanie.
Kiedy zmieniałem litery na innych partycjach - jedynym problemem było tylko to, że skróty do programów wymagały zaktualizowania położenia samych programów.
I być może, na systemowej też nic się nie pokopie.
Ale gwarancji Ci na to nie dam.
P.S.
Na ustawienia moich partycji się nie oglądaj. Ja mam tam jeszcze jedną, linuksową, której Windows nie rozpoznaje, dlatego nie ma ona przypisanej żadnej litery ;)
W starej i poczciwej 98-ce była taka możliwość, żeby ustawić sobie dowolny katalog jako domyślny dla instalowanych programów.
Pewnie w XP też to jest, ale nawet już nie szukałem.
Ścieżka C:\Program Files jest takim właśnie katalogiem - tyle, że ustawionym przez system.
Jeśli system stoi na E:\, to wszystko powinno domyślnie instalować się na E:\Program Files i tylko każdorazowa ingerencja osoby instalującej kolejny program będzie w stanie to zmienić na inną lokalizację.
A w kwestii zmiany liter dysków:
[b]Miej świadomość, że zmiany litery partycji - obojętnie której, mogą spowodować błędy w działaniu zainstalowanych wcześniej programów. [u]Dotyczy to zwłaszcza tych, które zostały zainstalowane na partycji systemowej.[/u] U Ciebie to jest E.[/b]
Ale jeśli nie masz ni przeciw próbie, to proszę bardzo:
Prawoklik na ikonę Mój komputer i wybierz Zarządzaj.
Następnie: Zarządzanie dyskami.
W wyświetlonym oknie znów prawoklik na partycji C, tak jak na obrazku.
[URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images35.fotosik.pl/65/91995ff3c854eac8.jpg[/IMG][/URL]
Tu wybierasz literę.
Ja zwykle robię to w ten sposób, że przestawiając starszą literę dysku na młodszą, trzeba tę (tutaj 'C') najpierw zwolnić, więc zmieniam 'C' na np. 'Z' a potem Twój systemowy 'E' zmienisz na 'C'. A potem już 'Z' na 'E' i po sprawie.
Ja tak czasem robiłem, ale nie miałem potrzeby zmieniać litery partycji systemowej więc nie wiem jak to może podziałać na sam Windows. Może się coś pokopać, ale i może nic się nie stanie.
Kiedy zmieniałem litery na innych partycjach - jedynym problemem było tylko to, że skróty do programów wymagały zaktualizowania położenia samych programów.
I być może, że na systemowej też nic się nie pokopie.
Ale gwarancji Ci na to nie dam.
W jaki sposob moge to zrobic?
Generalnie nie powinno byc wiekszych problemow tak jak mowisz, ale z racji tego,ze ten konkretny komputer jest "pol-publiczny" i dostepny dla przynajmniej kilku osob chcialbym,zeby jedyny recovery disc jaki zostal byl odpowiednio bezpieczny. A tak predzej czy pozniej, ktoremus "strzeli" do glowy,zeby zainstalowac cos na C: (to jest zreszta domyslna lokalizacja dla wszystkich programow), a jak braknie miejsca to dzieciaki zaczna usuwac co popadnie. Dlatego chcilabym,zeby ta partycja byla poza zasiegiem dzieciakow. W razie awarii tylko szybkie przywrocenie z niej systemu tak jak to mialo miejsce do tej pory.
Chcialbym poprostu powrocic do pierwotnego stanu, gdzie ta partycja byla ukryta. :)
Próbowałeś zmienić litery, które są przypisane poszczególnym partycjom?
A tak poza tym, co za różnica, jaka jest litera partycji systemowej? Instalując programy, będą trafiały na E:\ zamiast na C:Dla nich to i tak bez różnicy.