Zmiana liter dysków

Podczas instalowania systemu /robiłem to po raz pierwszy/ na nowy komputer nie oznaczyłem dysków literami C,D,E - jak być powinno i dyski zostały oznaczoe literami H,I i J. Ponadto w folderze Mój komputer istnieją cztery dyski wymienne C,D,E i F oraz napęd. Próbowałem dokonać zmiany poprzez Urządzenia administracyjne>zarzadzanie dyskami lecz bez powodzenia. Pojawia się komunikat, że System Windows nie może zmodyfikować litery dysku woluminu systemowego lub rozruchowego. Czy można to naprawić i co to za dyski wymienne 4 szt ?

Odpowiedzi: 3

Strzelectwo - Żółty zgaduje na podstawie opisu, choć zapewne strzela celnie ( zgaduje trafnie ). Bardziej się IMHO opłaca ponowna, świeża instalacja niż próby zabawy ze zmianą, bo błąd może wyjść dopiero po jakimś czasie - gdy juz będziesz miał więcej programów i własnych danych. Inna rzecz, że naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie by zostawić wszystko tak jak jest. Litera partycji systemowej to tylko . litera i - poza ewentualnymi względami estetycznymi - nie ma znaczenia czy to c:, czy z:.
Rebe
Dodano
06.02.2008 17:59:11
Instalację wykonałem 28.01 i niewiele mam programów, ale zastanawiam się czy warto - dla zmiany liter - dokonywać ponownej instalacji.Proszę mi poradzić, czy warto. A co oznacza "strzelectwo"?
koczed
Dodano
06.02.2008 17:54:31
Te wymienne - to pewnie czytnik kart - ale to strzelectwo z mojej strony. Niby mozna zmienić - http://support.microsoft.com/kb/223188 - ale w kiedyś po krótkiej dyskusji wyszło na to, że nie kalkuluje sie bo poza zmiana samej litery dysku jest zbyt dużo zapisanych na sztywno ścieżek aby była gwaranacja poprawnego działania wszystkich elementów systemu.
Żółty
Dodano
06.02.2008 15:29:00
koczed
Dodano:
06.02.2008 15:17:51
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1