Zmiana Biosu
Mam płyte ASUS P4S533–e na chipsecie SiS 645DX. Chce zmienić bios W tej chwili mam wersje 1006. Na stronie asusa są dwa biosy do mojej płyty. Jeden 1007 Final (beta05), i drugi 1008 beta 07. Na który bios mam sie zdecydować?
Lepiej zmienić bios programem ASUS update(pod windows) czy awflash.exe(z dyskietki startowej) ?
Lepiej zmienić bios programem ASUS update(pod windows) czy awflash.exe(z dyskietki startowej) ?
Odpowiedzi: 8
XeviL:
Moja płyta główna z załoźenia obsługuje do 333MHz ddr ram. A na starym biosie mogłem ustawić tylko do 200MHz.
Mówisz o pamięci czy magistrali?
Pamięć DDR działa z podwójną prędkością magistrali.
A więc 2x166 MHz juź daje 333 MHz.
Zresztą w większości płyt głownych moźna ustawić częstotliwość ramu niezaleźnie od magistrali.
dudek81:
Zaktualizowałeś do 1008, czyli do rad się nie zastosowałeś.
A teraz powiedz jakie widzisz zmiany, bo zaktualizowaniu biosu.
np. Moja płyta główna z załoźenia obsługuje do 333MHz ddr ram. A na starym biosie mogłem ustawić tylko do 200MHz.
dudek81:
np. Moja płyta główna z załoźenia obsługuje do 333MHz ddr ram. A na starym biosie mogłem ustawić tylko do 200MHz.
To właściwie po co on aktualizował.
Przecieź nie napisał źeby miał jakieś objawy.
Przecieź nie napisał źeby miał jakieś objawy.
Wyników aktualizacji biosu nie da się tak szybko zauwaźyć (jeśli wogóle się da). Dopiero po jakimś czasie na jaw mogą wyjść jakieś ulepszenia (lub pogorszenia w wersji beta).
Pomyślnie zaktualizowałem bios na wersje 1008 beta. Dzieki za rady.
Nie wiem czy wogóle powinieneś aktualizować. Przy obydwu nazwach jest napisane beta. Ale w pierwszej nazwie beta5 kłóci się z final. Ja bym spróbował 1007 z dyskietki startowej. Przed aktualizacją wykonaj kopię aktualnego biosu (awdflash). Jeśli coś pójdzie nie tak podczas aktualizacji, nie restartuj kompa tylko wgraj spowrotem starszy bios.
Strona 1 / 1