Zła konfiguracja boot.ini POMOCY
Cześć!
Mam kompa z dwoma dyskami. Na każdym z tych dysków mam osobny system. Wczoraj na jednym z nich robiłem format i wszystko było OK do czasu gdy zmienilem wartość w pliku boot.ini. Teraz nie uruchamia się żadny system, wyskakuje tylko napis, że nie można znaleść pliku lub dostęp do niego jest zablokowany. Chodzi o plik WINDOWS\system32\hal.dll.
Jak mogę to naprawić, żeby chociaż jeden z systemów się uruchamiał???
Odpowiedzi: 1
Spróbuj bootcfg /rebuild z poziomu konsoli odzyskiwania.
Strona 1 / 1
<DIV>Ok zrobiłem.</DIV> <DIV>Pokazuje się że całkowita liczba zidentyfikowanych instalacji systemu Windows: 2</DIV> <DIV>Czy dodac instalację do listy rozruchu? TAK/NIE/WSZYSTKIE</DIV> <DIV>Co wybrać?</DIV>
<p>A ile masz instalacji Windows ? A ile chcesz aby się dodało ? Jedna ? Dwie ? Czy dwie to wszystkie ?<br> </p><p>Pomyśl i ... wybierz tak, by dla Ciebie było dobrze ;)<br></p>
ale co mi się doda? Mam nadzieję, że nie skasują mi się stare dane. Mam dwa systemy, na dwóch dyskach i chcę żeby one dzialały. Ja widzę te dwa systemy na ekranie ale przy wybraniu jednego bądź drugiego pokazuje się błąd i jedyne co mogę zrobić to restart!
Może przeczytaj sobie do czego słuzy polecenie bootcfg - <a href="http://support.microsoft.com/kb/291980/pl" target="_blank" title="http://support.microsoft.com/kb/291980/pl">http://support.microsoft.com/kb/291980/pl</a> - sam ocenisz co ono Ci może dać i czy po jego uzyciu skasują sie jakieś dane ...<br>
zrobiłem tak jak poleciłeś. Wybrałem że ma dodać i pojawia się niebieski ekran z błędem. Może <STRONG>bootcfg /default?</STRONG>
<p>Niebieski ekran z błędem ?? Kiedy sie pojawia ?? Podczas uruchamiania Windowsa ?? Podczas dodawania wpisu do boot.ini ?? A błąd to ... ?</p><p>W konsoli - chkdsk /p /r zrób.</p><p>BTW - przeczytaj sobie w linkowanym artykule co robi polecenie bootcfg /default.<br></p>
<P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><FONT face="Times New Roman" size=3>Jestem już na systemie. Chciałbym cię prosić o pomoc w uporządkowaniu tego pliku BOOT.ini</FONT></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><o:p><FONT face="Times New Roman" size=3> </FONT></o:p></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><FONT face="Times New Roman" size=3>Mam coś takiego:</FONT></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><o:p><FONT face="Times New Roman" size=3> </FONT></o:p></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="mso-ansi-language:EN-US;"><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">[boot loader]<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="mso-ansi-language:EN-US;"><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">timeout=5<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="mso-ansi-language:EN-US;"><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(2)\WINDOWS<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="mso-ansi-language:EN-US;"><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">[operating systems]<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="mso-ansi-language:EN-US;"><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(2)\WINDOWS="Adam" /fastdetect<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="mso-ansi-language:EN-US;"><FONT size=3><FONT face="Times New Roman">multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Adam" /fastdetect /NoExecute=OptIn<o:p></o:p></FONT></FONT></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><SPAN style="mso-ansi-language:EN-US;"><o:p><FONT face="Times New Roman" size=3> </FONT></o:p></SPAN></P> <P class=MsoNormal style="MARGIN:0cm 0cm 0pt;"><FONT face="Times New Roman" size=3>Głównym systemem który się uruchamia jest ten pierwszy Adam. Muszę jeszcze zrobić coś, żeby powrócił ten drugi system z drugiego dysku.</FONT></P> <P> </P>
<p>Jest w tym dziale przyklejony temat o boot.ini - przeczytaj go sobie i zastosuj informacje w nim zawarte w swoim przypadku.</p><p>PS Dało sie jednak wyedytować posta ?? </p>