Zjadacz miejsca dyskowego – wirus????

Witam,
mam problem z moim Windowsem XP Pro. Otóź na moim komputerze grasuje "zjadacz miejsca na dysku". Gdy włączam komputer owe "coś" zjada mi miejsce na dysku C:\ (który notabene jest chroniony przed zapisem, prawo do niego ma tylko Administrator komputera). To "coś" poźera miejsce w niewidzialny sposób: po zsumowaniu ilości miejsca zajmowanego przez wszystkie foldery na dysku C:\ wychodzi mi około 12–13 Gb (partycja ma 20 Gb), natomiast po kliknięciu na właściwości dysku widzę coś w rodzaju: Wolne miejsce 2 Gb, zajęte 18 Gb. Program zjada miejsce bardzo szybko: w około 10 godzin, przez które komputer był włączony, poźarł mi około 6 Gb. Wielokrotnie skanowałem komputer Nortonem 2005 aktualizowanym na bieźąco oraz MS AntiSpywarem, równieź systematycznie aktualizowanym i oba programy nic nie wykryły, źadnego wirusa, niczego. Mam oczywiście zainstalowane wszystkie poprawki z witryny windowsupdate. Po analizie problemu doszedłem do wniosku, źe:
1) Program uruchamia się przy starcie systemu z konta SYSTEM (bo po zalogowaniu na uźytkownika z ograniczeniami miejsce jest zjadane).
2) Program nie jest wykrywany przez antywirusa – nie jest to "tradycyjny" wirus.
Moje pytanie brzmi: co to jest? Jak to wyłączyć/usunąć? W razie potrzeby mogę zamieścić listę procesów działających po uruchomieniu systemu. Z góry dziękuję za pomoc

Odpowiedzi: 7

Nie mam włączonego przywracania systemu.
conio
Dodano
05.10.2005 15:52:09
A ze tak zapytam, co z przywracaniem systemu. Masz wlaczone, a jesli tak to ile ustawiles miejsca na punkty przywracania?
mettal
Dodano
04.10.2005 22:22:15
Zmiana w rejestrze nic nie dała – miejsce nadal jest tracone. I to tylko na dysku C:\ , na dodatek nie widać jego utraty (jak juź mówiłem po zsumowaniu miejsca zajmowanego przez wszystkie katalogi na dysku, nie wychodzi liczba podawana gdy klikam właściwości dysku).
conio
Dodano
04.10.2005 22:16:30
Zmieniłem tą wartość w rejestrze na 0, zobaczymy. Apropo bootvisa – nie mam, bo nie jestem pewnien czy będzie współpracował z bootloadrem innym niź NTLDR (mam konfigurację dwusystemową, jako bootloadera uźywam LILO).
conio
Dodano
04.10.2005 22:14:07
Mam NTFS. To nie jest na 100% wina klastrów, bowiem miejsce jest tracone w czacie pracy systemu (COŚ zapełnia dysk).
conio
Dodano
04.10.2005 22:11:56
Jak masz system plikow? Moge sie mylic ale moza to wina zbyt duzej wielkosci kalstrow. Na przyklad gdy klaster ma 6 kb a plik zajmuje 9 kb to na dysku dany plik zajmuje 12 kb.
Mateush
Dodano
04.10.2005 21:26:29
Zobacz w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WMI\GlobalLogger czy nie masz wpisu Start z wartością 1. Jak tak to zmień tą wartość na 0.
Masz Bootvisa ?? Jak tak, to moźe wystarczy go uruchomić i Trace –> Stop tracing.
Żółty
Dodano
04.10.2005 20:51:24
conio
Dodano:
04.10.2005 20:30:33
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1