Zginęło mi 2 GB
Mam dysk 40 GB i od jakiegoś czesu widzę źe jedna z partycji (systemowa) ma ok. 8GB zamiast 10 GB; druga ma tak jak miała 30 GB. Gdzie zginęły moje 2 GB??
Odpowiedzi: 5
Tak było od początku – tzn. na ekranie bootowania komputera – w "tabelce", ale to nie znaczy, źe tak ma być i w systemie.To kwestia przeliczeń z dójkowych na dziesietne i odwrotnie. Standardowa 40 ma ok 38 i tak mieć ma, choć bywają i takie, które są jako 40 oznaczane i tyle mają rzeczywiście, ale w tkaim wypadku "w tabelce" będzie tego ok.43.
Partycja systemowa 7,79 MB a partycja d: 29,46 MB. Tak mi pokazuje i to wszystko. A zdawało mi się źe kiedyś te 40MB to było 40; nie wiem moźe tak było od początku ale coś mi sie zdaje źe nie.
to jak to jest z tymi 8 Gb.kiedys miałeś 10GB.bo ja mam dysk 40 GB,ale mam tez tylko 37,2 GB które sa.moźe poprostu nie zwracałeś na to uwagi.
mówisz źe od jakiegoś czasu, czyli źe niby kiedyś miała 10GB. Skoro tak, to w start –––> uruchom i wpisz compmgmt.msc i wciśnij enter.
Przejdź do magazyn ––> zarządzanie dyskami i sprawdź jak tam wygląda sytuacja (czy masz miejsce wolne, nie przydzielone na paertycje i ile pokazuje pojemności partycji C).
Przejdź do magazyn ––> zarządzanie dyskami i sprawdź jak tam wygląda sytuacja (czy masz miejsce wolne, nie przydzielone na paertycje i ile pokazuje pojemności partycji C).
W matematyce. 40 GB –> producenci tak oznaczają dyski, króre mają 40 miliardów bajtów. Czyli de facto trochę ponad 37 GB.
Strona 1 / 1