Zewnętrzny HDD i "Opóźniony zapis nie powiódł się (...)"

Witam, Kupiłem zewnętrzny dysk 500GB Samsung na USB 2.0 z zasilaczem. Kupiłem na allegro ale od razu wymieniłem obudowę na lepszą i...działającą. Tamta padła po 2. dniach (jakiś badziew który miał te same obiawy co nowa obudowa - praktycznie gratis do dysku) - nawet na Macu sprawdzałem, akurat miałem do takiego dostęp - no i dead...nie przejęłem się tym. Generalnie dysk jest bardzo OK - podłączyłem go wewnątrz kompa i wszystko śmiga aż miło. Tyle że jak podłączę do USB to jest koszmar z błędem "Opóźniony zapis nie powiódł się..blablabla". Zmieniałem wszystko - kable USB, zasilacz do HDD, listwę, każde ustawienie USB jakie menadżej urządzeń daje, optymizacje, klucze w rejestrze proponowane na stronach Supportu. WinXP Pro - oryginalny z wszelkimi aktualizacjami, zarządzanie dyskami i przestawianie opcji, nawet zworki ustawiałem na HDD. Generalnie dysk kupiłem żeby mieć dane dostępne i na kompie stacjonarnym i na laptopie HP+Vista (jakiś z nowszych i droższych) gdzie mogę kopiować pliki na dysk, ale też jest problem - dane przez pierwsze 10s idą szybko, później zwalnia do 2-3MB/s - nie ważne czy to 60MB kopiuję, czy 4GB. Wina dysku? Raczej nie...wewnątrz kompa śmiga Kabli? też nie...bo jednak może iść szybko co widać po pierwszych 10s na Viście i na XP do czasu aż błąd sie nie pojawi, albo przy odczycie - bo odczyt działa i to całkiem ok. Ustawień? chyba próbowałem każdego..oba kompy nowe i wydajne z USB 2.0 i dobrze skonfigurowanym BIOSem, nawet SMART wyłączyłem żeby sprawdzić - i nic. Trochę się znam na kompach - człowiek używa już parenaście lat Windowsów i wydaje mi się że całkiem dobrze się obsługuję kompem. Ten błąd mnie jednak przewyższa...nic co znalazłem na str. Supportu i Googlach nie pomogło. Nie mam możliwości sprawdzenia innego dysku w obudowie - która musi działać - to tylko puszka z małym chipem - zabuliłem za nią 150zł więc nie jest to badziew. Samsungowi w kwestii dysków też ufam - nigdy się nie przejechałem - dysk działa. Może jakieś rady czego jeszcze spróbować? Zarówno na XP i na Vista? Ile można formatować i babrać się w ustawienia? Z góry dzięki Damian vel Cypher

Odpowiedzi: 0

cypherdid
Dodano:
11.12.2008 15:46:15
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0