Zestaw 5.1 nie działa
Witam, mam głoiśniczki Creative T5900 Inspire i nową kartę dźwiękową – SB Live! 24–bits...
wszystko ładnie, tylko źe dźwięk wydobywa się tylko z dwóch ( lewego i prawego ) a wszystko mam na 100% dobrze podłączone, gdyź słychać w nich takie 'syczenie' ;)
i probmel w tym, źe nie wiem jak ustawić aby działały wszystkie. Moźe mi ktoś pomóc? będę wdzięczny...
wszystko ładnie, tylko źe dźwięk wydobywa się tylko z dwóch ( lewego i prawego ) a wszystko mam na 100% dobrze podłączone, gdyź słychać w nich takie 'syczenie' ;)
i probmel w tym, źe nie wiem jak ustawić aby działały wszystkie. Moźe mi ktoś pomóc? będę wdzięczny...
Odpowiedzi: 8
XenonX:
gdyź słychać w nich takie 'syczenie'
ze syczy to nie znaczy ze dobrze podłączone, sprawdz jeszcze raz na wszelki wypadek czy to dobre dziruki. bo chyba chodzi ci o ten model http://creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=206&product=10315 ? no i nie jestem pewien jak masz, bo przynajmniej ja moge zmieniac dzwiek w surround mixerze ktory jest w w Panelu Ster. –> AudioHQ (to sie instaluje razem ze sterownikami). bo jak sterowniki sa podobne do SB Live! 5.1, to moze zadziala. no i na wszelki wypadek zdobądz najnowsze sterowniki.
^ to tylko moje sugestie
XenonX:
a gdzie znajdę creative diagnostics? a to drugie?
Po instalacji w menu start potworzyły się nowe skróty, tam tego szukaj.
Spróbuj czegoś takiego:
Odinstaluj kartę, wyjmij ją, uruchom raz system bez niej, potem zamontuj ją spowrotem, tyle źe w innym slocie pci i zainstaluj sterowniki. Karty creativa, czasami nie lubią niektórych slotów pci, sterowniki do płyty głównej masz zainstalowane?
Update:
A i jeszcze jedno. Podczas instalacji sterowników jest chyba moment w którym moźna wybierać komponenty do instalacji, sprawdź czy konsola eax jest zaznaczona.
owszem, mam ten pasek.. ale EAX Console tam nei mam :/ ale piodejrzewam, źe i tak by się nie odpaliła
resety robiłem juź wcześniej.. :(
reinstalke robiłem raz, ale to nie pomogło.. spróbować jeszcze raz? przy pierwszej próbie zainstalowania sterowników z płyty wyskoczył mi jakiś błąd wołający o płytkę, ale plytkę miałem w napędzie.. dziwne :| i właśnie dlatego zrobiłem ten reinstall o ktorym mówiłem :)
resety robiłem juź wcześniej.. :(
reinstalke robiłem raz, ale to nie pomogło.. spróbować jeszcze raz? przy pierwszej próbie zainstalowania sterowników z płyty wyskoczył mi jakiś błąd wołający o płytkę, ale plytkę miałem w napędzie.. dziwne :| i właśnie dlatego zrobiłem ten reinstall o ktorym mówiłem :)
Nie zainstalował ci się moźe jakiś pasek, który pojawia sie u góry ekranu, coś na kształ tego co zamieszczam w załączniku. Jeźeli jest srpóbuj z tamtąd odpalić konsole eax.
Jezeli nie zadziała, zrestartuj system i spróbuj jeszcze raz.
Jeźeli po restarcie dalej nie będzie działać – zobacz czy karta przejdzie wszstkie testy w creative diagnostics, spróbuj takźe uźyć creative restore defaults.
Moźliwe, źe trzeba bedzie odinstalować całe oprogramowanie karty i zainstalować je na nowo.
Jezeli nie zadziała, zrestartuj system i spróbuj jeszcze raz.
Jeźeli po restarcie dalej nie będzie działać – zobacz czy karta przejdzie wszstkie testy w creative diagnostics, spróbuj takźe uźyć creative restore defaults.
Moźliwe, źe trzeba bedzie odinstalować całe oprogramowanie karty i zainstalować je na nowo.
próbowałem wcześniej weść do EAX Console ( ale nie wiedziałem co to jest – chciałem wejśćdla sprawdzenia ) poprzez Tools –> EAX Console.. ale gdy to klikam nic się nie dzieje :cry: :?
co to moźe być?
edit:
gdy chcę to uaktywnić w Play –> Enable EAX to to jest nieaktywne ( czyt. nie da się kliknąć.. wiecie.. takie szare :/ )
co to moźe być?
edit:
gdy chcę to uaktywnić w Play –> Enable EAX to to jest nieaktywne ( czyt. nie da się kliknąć.. wiecie.. takie szare :/ )
Soundblaster live 24 bit, ma chyba oprogramowanie bardzo podobne do tego z audigy.
W audigy jak się wejdzie do eax console i na zakładce cmss3d zaznaczy enable cmss 3d – to dźwięk stereo jest odtwarzany na wszystkich głośnikach. Ale nie wiem napewno czy w sb live 24 ustawia się tak samo, nie uźywałem.
W audigy jak się wejdzie do eax console i na zakładce cmss3d zaznaczy enable cmss 3d – to dźwięk stereo jest odtwarzany na wszystkich głośnikach. Ale nie wiem napewno czy w sb live 24 ustawia się tak samo, nie uźywałem.
PlayCenter? mam tylko MediaSource Player :?
hmm.. chyba źe nie wiem gdzie znaleźć playcenter
hmm.. chyba źe nie wiem gdzie znaleźć playcenter
spróbuj uruchomić Creative PlayCenter później "open tray window" i na dole cmss ustawić na off. moźliwe, źe pomoźe...
pozdrawiam
pozdrawiam
Strona 1 / 1