Zawieszenie w identyfikacji sprzętowej, w Biosie i systemie.
Oglądałem sobie dziś film.
Zwiesił się system, bywa.
Reset, i powinno być ok.
Ale nie było.
System nie chciał ruszyć.
To samo w trybie awaryjnym.
Po kilku podejściach z resetem - ruszył tryb awaryjny. Uruchomiłem Avasta w trybie przedsystemowym.
Wiele mi to nie dało, bo zawiesił się na skanowaniu (ok. 1%).
Kolejny reset i tym razem zwieszka na identyfikacji sprzętu.
Kolejny reset i wchodzę w Bios.
Widzę dyski, napęd - wszystko niby ok, klikam enterem na dyski, mogę je ustawiać, klikam na napęd... i zwieszka.
Ok... padł napęd?
Wyłączyłem kompa, wypiąłem wtyczkę z dvd.
Ponowny rozruch i wszystko śmiga aż miło.
Rozwiązanie samo mnie naszło.
Jednak...
Zauważyłem pewną różnicę w działaniu samego systemu.
Dotąd kliknięcie na menu start wiązało się z pewnymi opóźnieniami (sekunda, może dwie), teraz po wypięciu napędu całe menu start wyświetla się błyskawicznie, zawartość okienek też, zwłaszcza tych z mnóstwem plików i folderów.
Zasilacz jest praktycznie nowy, ma nieco ponad pół roku - specjalnie był dobierany pod większą ilość urządzeń.
Czy może to mieć jakiś związek? Że odetchnął trochę, bo ubyło mu jednego urządzenia?
Odpowiedzi: 1
[quote=XanTyp]Zasilacz jest praktycznie nowy, ma nieco ponad pół roku - specjalnie był dobierany pod większą ilość urządzeń.[/quote] Tutaj może być bardzo różnie. Co innego moc podawana przez producenta, a co innego moc rzeczywista. Tą ostatnią (czyli tą, która nas interesuje) podają producenci (nie wszyscy !! badziewiacy nie podają !!) na tabliczce znamionowej naklejonej na obudowie zasiłki z podziałem na napięcia. Stąd wszystkiego się dowiesz o prawdziwych możliwościach zasilacza. Gdyby nie dawał rady to objawy byłyby zupełnie inne. Dlatego też:
[quote=XanTyp]Czy może to mieć jakiś związek? Że odetchnął trochę, bo ubyło mu jednego urządzenia?[/quote] IMO nie. Raczej sposób podłączenia na taśmach, albo same taśmy, albo tysz po prostu to, że system nie musi sprawdzać obecności kolejnego urządzenia, jak to się ma prawie za każdym razem jak np. eksploratora odpalasz.
Strona 1 / 1