Zawieszanie sie komputera
Witam
Moj problem polega na tym, ze moj komputer bardzo czesto sie zawiesza. Watpie zeby byl to jakis problem z oprogramowaniem bo formatowalem dysk, instalowalem windowsa 98 i xp i na obu dzieje sie tak samo, Zawieszal sie czasem nawet przy instalacji windowsa. Sprawdzalem inny dysk i nadal bylo tak samo, wymienialem pamiec ram i nadal nic. Przewaznie komputer zawiesza sie tak ze poprostu robi sie czarny ekran ale czasem sa tez na nim rozne pionowe kolorowe paski, za kazdym razem inne. Zawiesza sie w roznych momentach ale jest jeden regularny moment, zawsze gdy wlacze fife 2003, czasem juz w menu, a czasem tuz po rozpoczeciu meczu. Sprawdzalem jeszcze fife 2002 i nie bylo takiego problemu. Czy ktos moglby mi pomoc? Z gory dziekuje
Odpowiedzi: 2
Podpisze sie pod kolege.Na pierwszym miejscu sprawdz chlodzenie - albo napisz jakie masz!!Jeżeli grzebaleś w biosie to ustawa na optymalne ustawienia - moze coś kombinowałeś z overclockingiem??Przełóż kości do innych slotów , ewentualnie zamień miejscami(jajwiększa kość zawsze przy procesorze) - sprawdz czyc grafa na pewno dobrze siedzi w slocie- sprawdz pod windą zurzycie procka i zoabcz jaka usługa ci najwięcej pamięci zrzera!No i napisz jakie masz podzespoły , bo to wsumie byłoby istotne - i monotoruj przez jakiś czas temp procka , płyty itd itp
no i oczywiście daj znac!!
Na moje oko szfankuje chłodzenie sprawdz czy radiator przyleg do procka dobrze. Jednak jak mówisz o paskach na ekranie to możliwą przyczyną są też kondensatory na płycie głównej.
Warto też opisywać dokładniej jaki mamy sprzęt itp. Bo może po prostu masz za słyby komp na fife 2003:)
Pozdrawiam!!
-
<p>Nie chodzi o za slaby sprzet ;) chlodzenie tez chyba nie, ostatnio wyczyscilem dokladnie radiator i wentylator, bios tez napewno ok, ale martwia mnie te kondensatory... Sa troszke, ze tak powiem, wypukle u gory ;p Czy to naprawde moze byc przyczyna? :/ jesli tak to od czego sie takie mogly zrobic.</p><p>Pozdrawiam :)</p>
-
<p>Wlaczylem jeszcze raz fife zeby sie zawiesil komputer i sprawdzilem w dzienniku zdarzen jaki bedzie blad. Otrzymalem 4:</p><p>1.</p><font size="1"><p>AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby zapisu do niedozwolonego adresu portu We/Wy (0xcf8), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0xcf8 - 0xcff. To może prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.</p><p>2.</p><font size="1"><p>AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0xcfc), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0xcf8 - 0xcff. To może prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.</p><p>3.</p><font size="1"><p>AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby zapisu do niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x70), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 - 0x71. To może prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.</p><p>4.</p><font size="1"><p>AMLI: System BIOS ACPI dokonuje próby odczytu z niedozwolonego adresu portu We/Wy (0x71), który znajduje się w chronionym zakresie adresów 0x70 - 0x71. To może prowadzić do niestabilności systemu. Skontaktuj się z dostawcą systemu w celu uzyskania pomocy technicznej.</p><p>Edit: Nie dodalem jeszcze ze czasem sie tez uruchamia ponownie ;P rzadko ale jednak ;)</p></font></font></font></font>
-
<a href="http://support.microsoft.com/kb/283649/pl" target="_blank" title="http://support.microsoft.com/kb/283649/pl">http://support.microsoft.com/kb/283649/pl</a><br />
-
<p>No wiec cześc i chwała BOBIEMU:) Trzeba wgrać nowy bios i powinno byc OK.</p><p>Daj znać jak to zrobisz pozdrawiam!!</p>
-
Sciagnalem ze strony producenta najnowsza wersje biosu do mojej plyty glownej: SL-75kv+ i nadal to samo :/ dzisiaj jeszcze moze sprobuje wgrac nowego biosa do mojej karty graficznej, co wy na to?
-
<p>Jak już bedziesz mieć oba nowe biosy to proponuje reinstal winaXP. jesli to nie pomoże to wina jednak leży w sprzęcie.</p><p> </p>
-
<P>Ja bym nawet już nie ściągał tych biosów bo jak już poleciały kondensatory to kiszka. Zreguły lecą od stabilizatora napięcia dla procka ale ostatnio miałem płytę gdzie poleciały kondensatory od pamięci.</P> <P>Testy procka i memtest z UBCD przeszedł oki a w Windzie się wykładał. Oczywiście na początku niezwróciłem uwagi na te kondensatory przy pamięci i myślałem że jest to wina brudu. Przeczyściłem i przez godzinkę chodziło oki a po niej klapa.</P> <P>Masz w tym momencie 2 opcje: zmiana kondensatorów na płycie lub zmiana całej płyty.</P>