zawieszanie komputera

Komputer zawiesza sie losowo, temperatura procesora jest ok, zasilacz Huntkey bardzo dobry trzyma dobrze napięcia. Najczęściej zawiesza sie przy kopiowaniu danych i przy instalacji programów oraz nagrywaniu płyt CD. Czasami równiez przy odtwarzaniu muzyki oraz filmów. CO nalezy sprawdzić wstępnie w komputrze? Jakim programem szczegołowo przetestowac wszystkie komponenty.

Konfiguracja komputera:
Athlon 1800XP
512 DDR 333mhz kingston
Geforce 2Tt Pixel View
Gigabyte Kt400 + Raid
Huntkey 350 WAT
2 dyski 80gb WD oraz 40 GB Segate U6

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Jarek

Odpowiedzi: 3

Mam podobny problem...przyczyny dokładnie nie wyczaiłem. Przed kopiowaniem czy instalowaniem czegokolwiek lub nagrywaniem płyt po prostu wyłączam kartę sieciową i antywirusa.Skutkuje...komp chodzi bez zawieszania.Powodzenia....
Wiech
Dodano
31.03.2005 00:52:52
ja mam identyko problem ;| i nikt nie odpowiedzial jak na to zaradzic, wiec droga dedukcji eliminowalem po kolei przyczyny, i zostal mi RAM albo plyta glowna(posiadam ECS). Ja stawiam na to źe u mnie to badziewstwo po prostu nie wyrabia z DMA 2, albo ten ram noname sdr zreszta, nie wyrabia. moge ci powiedziec jak zrobic zeby komp sie nie zawieszal(pewnie masz Blue Screen? i pisze zrzucanie pamieci?). wejdz w menadzer urzaden, znajdz "Kontrolery IDE", tam kliknij na wlasciwosci 'Pomocniczego Kanalu IDE', zakladka 'ust. zaawansowane' i tam jak zmienisz na PIO to bedzie wszystko chodzilo, tyle ze nagrywanie plyt i instalacja przedluzy sie strasznie ;/// tak btw. to watpie ze zmienianie napedow z mastera na slave, cos pomoze, i jak bedziesz grzebal przy tych listwach to uwazaj, bo jak zla wlorzysz do dysku twardego to juz po nim
Lucky
Dodano
30.03.2005 17:48:13
...::: Jak dobrze rozumiem do kompa podłączone są 4 urzadzenia IDE.. mysle ze tutaj nalezy zadzialac metoda prub i błedów. Poodłączaj po kolei cd–rom potem jeden dysk..i drugi.. moze w nich tkwi przyczyna. Nie zaszkodzilo by tez sprawdzic CHKDSK /F/R.. jesli to FATY.:::...
AdasB
Dodano
30.03.2005 01:28:24
jaro850T5
Dodano:
30.03.2005 00:54:29
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1