Zawieszający się instalator

Witam,
mam problem z zainstalowaniem systemu Windows XP.
Dysk (maxtor) mam podzielony następująco:
/boot :arrow: pierwsza partycja podstawowa (ext3)
/swap :arrow: druga partycja podstawowa (ext3)
c: :arrow: trzecia partycja podstawowa (fat32)
partycja rozszezona:
/ :arrow: partycja linuxa (ext3)
... pare partycji linuxa
d: :arrow: partycja fat32

chce zainstalować windowsa xp na dysku c: czyli na 3 partycji podstawowej. Uruchamiam instalatora z bootowalnej plyty, ukazuje się tekst na czarnym tle : "Instalator sprawdza konfigurację sprzętową komputera ..." no i się w tym momencie wiesza – dioda od dysku caly czas się świeci i jest czarny ekran juź bez tego napisu, powinien oczywiście w tym momencie przejść do tego niebieskiego ekranu ...
Wymyslilem ze podepne drugi dysk (quantum)(jedna partycja fat32) i podpiąłem go na master a maxtora na slave, no i uruchamiam z plytki, instalator sie zaladowal (wiec coś mu nie pasuje w partycjach maxtora) ale daje mu zeby zainstalowal system na maxtorze na tym "c:" z fat32 czyli 3 partycji podstawowej tego dysku, rozpoznaje ją jako fat32 ale jak daje zeby na niej zainstalowal to pisze mi ze nie jest to partycja zgodna z systemem windows xp i nie zainstaluje jej na niej, doradza mi zebym ja usunal i stworzyl nowa :P
dodam ze partycje tworzylem linuxowym fdiskiem jesli to ma jakies znaczenie.

Odpowiedzi: 6

nie ma takiego polecenia ...
a jesli by bylo nawet to czemu niby Fixmbr ? czemu by mial byc zepsuty ?, grub startuje, linux sie odpali z gruba ale windows sie nie odpali ...
rzezbi
Dodano
13.11.2005 23:50:40
rzezbi:
nie moze uruchomic windowsa tego z maxtora

Konsola i Fixmbr ?
MarcinX
Dodano
13.11.2005 19:40:15
Fajnie :). A teraz kto mi powie jak rozwiązać ten problem bez uzycia innego dysku? :roll:
muskk
Dodano
13.11.2005 18:38:25
no dziwna sprawa, zainstalowalem windowsa na dysku quantum, poziej podpialem quantuma na master i maxtora na slave i sprubowalem zainstalowac jeszcze raz na maxtorze i instalator juz nic nie protestowal ze nie chce zainstalowac go na tej partycji (i go tam zainstalowalem), jednym slowem cos mu sie w glowie .......dolilo
ale teraz za to grub cos nie moze uruchomic windowsa tego z maxtora daje mu ustawienie zeby szukal go na (hd0,2) ale go nie znajduje, co to znow moze byc?
rzezbi
Dodano
13.11.2005 17:41:12
...
rzezbi
Dodano
13.11.2005 00:07:56
rzezbi:
partycje tworzylem linuxowym fdiskiem jesli to ma jakies znaczenie.

Tak,czasem są z tym problemy.

Jeźeli dysk jest czysty usuń partycje sformatuj i ustaw partycjonerem XP.
Lub sformatuj C: Ranishem (Ranish Partition Menager) na fat ustaw mbr i próbuj jeszcze raz odpalić instalatora XP.
MarcinX
Dodano
12.11.2005 21:56:12
rzezbi
Dodano:
12.11.2005 19:32:39
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1