Zawiecha windowsa xp sp2 - help
Witam...problem być może banalny ( bo w koncu komu sie xp nie zawiesza) ale...
cala sprawa zaczela sie odkad oddalem laptopa do serwisu celem wymiany nagrywarki. Nagryware wymieniil na ten sam model (Matsushita) i sie zaczeło: co jakis czas gdy zostawi sie komputer na iles minut bezczynnie siada system...nie dziala menu start ani inne otwarte w danej chwili okienka chociaz np miedzy oknami da sie przelaczac a nawet prowadzic konwersacje na gg.
Wiec wyglada to na jakas zawieche shella.
Pytania:
1. czy to moze byc problem sprzetowy a nie softwarowy? na tym samym dysku mam Ubuntu i tam wszystko jest ok.
2. Czy mozna przywrocic plik eksplorer.exe z dysku instalacyjnego tak jak w 98? jest jakas kontrola plikow systemowych wbudowana w xp?
3. sa jakies narzedzia monitorujace ktore by moglby pokazac i zapisac w logu co sie dzieje w momencie zawiechy shella?
4. event viewer pokazuje mi takie bledy ktore towarzysza chyba tym zawiechom:
The Computer Browser service terminated with the following error:
This operation returned because the timeout period expired.
DCOM got error "The service cannot be started, either because it is disabled or because it has no enabled devices associated with it. " attempting to start the service StiSvc with arguments "" in order to run the server:
{A1F4E726-8CF1-11D1-BF92-0060081ED811}
Bede wdzieczny za pomoc. jestem w trakcie pisania pracy mgr i nie usmiecha mi sie reinstall calego xp z wszystkimi narzedzami jakie sa mi potrzebne zwlaszcza ze to moze nie pomoc...
Odpowiedzi: 0
Strona 0 / 0