Zarządzanie kontami i partycje w Home Edition

Witajcie. Zwracam się do was z następującymi problemami: Miałem jeden dysk C: na którym był i XP i inne programy (wiem nierozsądne, ale głupi byłem :-D ) i nadszedł dzień gdy wirus zaatakował system i musiałem usunąć pliki systemowe. Konieczna była reinstalacja XP'ka. Utworzyłem więc dysk D: na którym go zainstalowałem. 1. Chcę zrobić by dysk D: był dyskiem C: i na odwrót. 2. Z obecnego dysku C: chcę pousuwać stare pliki systemowe i zostawić same aplikacje. Jednak system nie pozwala mi na to. 3. Chcę jakoś spartycjonować dysk C: bez usuwania plików. Jaki program polecacie - niekoniecznie darmowy i po polsku. Czytałem że Partition Magic w wersji Trial pozwala tylko zobaczyć jak działa program a nie wykonuje żadnych operacji na dysku (ale sam to sprawdzę). 4. Utworzyłem kilka kont użytkowników. Chcę by Administrator miał dostęp do dysku C: i D: a reszta użytkowników do E:, F: i G:. W Professional'u zrobiłbym to chyba bez problemów ale w Home nie wychodzi - jest może jakaś nakładka lub program? 5. Mam niedziałającego Windowsa na C: a ten na którym pracuję jest na D:. I chcę się sformatować dysk C: ale tam jest boot.ini. Na D: go nie ma. W takim razie jeśli na dysku D: na którym jest Windows nie będzie pliku bootującego czy komputer uruchomi się bez problemów? Czy boot.ini jest tworzony dopiero wtedy gdy pojawia się inny system? Bo jeśli uda się zamienić C: z D: to partycją systemową będzie C: ale boot.ini będzie na dysku D: - więc gdzie mam go przenieść? Do jakiej lokalizacji? Nazbierało się tego trochę ale liczę na waszą pomoc.

Odpowiedzi: 6

Ale najlepiej pamietam te pite z gwinta ;)
Żółty
Dodano
18.10.2008 00:33:43
Teoretycznie do wypicia flaszki kielonów nie potrzebujesz, ale tak się jakoś utarło, że ze szkłem ciut kulturalniej ;D Niech to porównanie posłuży jako linia mojej obrony. ;)
Bobi
Dodano
17.10.2008 17:17:17
Nie musi być boot.ini o ile dobrze pamietam :D Ale warunek jest jeden - system musi byc na pierwszej partycji w katalogu Windows. Stosowny komunikat ([url=http://www.google.com/search?hl=pl&q=Nieprawid%C5%82owy+plik+boot.ini+rozruch+z+c%3A%5Cwindows&lr=]cos w ten deseń[/url]) zostanie wyświetlony ale system tak czy inaczej sie uruchomi
Żółty
Dodano
17.10.2008 17:06:47
Boot.ini zawiera dane niezbędne do bootowania systemu, i nie ważne czy jest jeden czy kilka. Musi zostać jeżeli głównym systemem ma być Windows XP. Pomijam już bootloadera z Visty czy linuksowego Gruba.
Bobi
Dodano
17.10.2008 13:32:45
A jeśli jest jeden system to czy boot.ini musi istnieć na dysku? Jeśli tak to w jakiej dokładnie lokalizacji?
Mroczny Pito
Dodano
16.10.2008 18:38:48
Od końca: 5. Jest taki przepis: http://support.microsoft.com/kb/q223188/ Generalnie plik bootujący musi znajdować się na pierwszej partycji pierwszego dysku Od tego nie ma wyjątku, także nawet jeżeli system będzie na D:\ to boot.ini będzie sobie siedział na C:\. PM ma opcję zmiany litery partycji systemowej, ale nie ma pewności czy po taki zabiegu system wstanie. 4. W Home uprawnienia dla NTFS będziesz mógł zmieniać tak jak w Pro jeżeli uruchomisz system w trybie awaryjnym. Jest jeszcze cacls, ale to już troszkę zabawy. Możesz alternatywnie użyć np. Windows SteadyState, albo dla wygody FaJo XP File Security Extension. 3. Spartycjonować bez usuwania plików - czyli rozbić jedną większą partycję na kilka mniejszych? Może GParted jako alternatywa dla Partition Magic, albo odpowiednik od firmy Paragon? 2. Nie pozwala, bo system nie lubi sobie strzelać samobójów mimo wszystko. Można bawić się w przejmowanie uprawnień do wszystkich plików na dysku, albo użyć MoveOnBoot. 1. Wyżej. Ja jestem tradycjonalistą i mimo wszystko zainstalowałbym system standardowo na dysku C:\ metodą - sformatować i postawić od nowa.
Bobi
Dodano
16.10.2008 09:06:21
Mroczny Pito
Dodano:
15.10.2008 19:11:19
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1