zamulanie komputera

Witam. Problem juz kiedys opisywałem...

Jestem podlaczony do sieci LAN, i w momencie gdy ktos zaczyna sciagac ode mnie – z predkoscia powyzej ok 0,5 MB/s – komputer praktycznie nieruchomieje... Nie ma mowy o jakiejkolwiek operacji związanej z poruszaniem myszką, ba – pisanie literek w Wordzie stanowi problem.

Podobnie rzecz dzieje sie przy kopiowaniu plików pomiędzy dwoma dyskami... pomijając dosc niską prędkosc przesyłu – podczas takiej operacji nie ma mowy o innych czynnosciach przy kompie.

Prosze o fachowe podpowiedzi... czy to zamulanie moze byc spowodowane uszkodzeniem płyty głównej? jak to sprawdzic? Dokladalem pamięci – problem zamulania nie znikal... Najbardziej chodzi mi o poprawe wysylania w LANie...

Pozdrawiam i dziekuje za ewentualną pomoc...

Mój sprzęt to Asus P4B533, Celeron 1800, 256MB DDR a dyski to Barracuda IV 80 GB oraz Maxtor 40 GB. najnowsze stery Intela wgrałem, dyski pracują na UDMA 5 i są podłączone prawidlowo (na róźnych konf. było podobnie). Nie jest to problem starej instalacji XP, bo czy nowa czy stara – nie ma roźnicy.

Odpowiedzi: 2

Doloźona pamięć nie pomagała za bardzo – nadal muliło... Procesor zajęty w ok 20 % ale o zadnych operacjach dyskowych mowy nie ma podczas zarówno wysylania jak i kopiowania...

Szkodników brak na pewno, na czystym systemie robiło to samo...

Wysyłanie w sieci powyzej 0,5 MB/s to juz makabra – nie mówiąc jak ktos ciągnie 2–4 MB/s...
marcinek79
Dodano
24.01.2005 20:25:45
Pamięci dołóź.

Moźe szkodniki.

Trzeba przetestować kaźdy komponent kompa.

Program którego uźywasz do ściągania moźe zamula lub inny program np antywirus,firewal.

Programy i usługi uruchamiane przy starcie kompa.
JNJN
Dodano
24.01.2005 19:38:38
marcinek79
Dodano:
24.01.2005 19:28:19
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1