zamiast C: jest E:

Witam wszystkich Zawsze miałem tak: dysk C: (NTFS) na którym był windows i D: (FAT32). Przed instalacją winXP na nowo zmieniłem rozmiar partycji tak żeby na C było więcej miejsca. Po instalacji okazało się że partycja z systemem ma literkę E ta która do tej pory była D teraz jest C a cdrom ma D. Trochę się to wszystko pomieszało. Można to teraz zmienić? tak żeby tam gdzie jest system było C? Czy może mam na nowo instalować windowsa? Pozdrawiam

Odpowiedzi: 3

Zainstalowałem go na nowo. Wiem, że mógłbym zostawić tak jak było, ale to tak "nieelegancko" mieć E ;) Dzięki
gorge
Dodano
03.07.2007 01:54:38
Nie można zmienić litery dysku systemowego, ponieważ jest to partycja rozruchowa. Litery pozostałych partycji możesz zmienić w Panel Sterowanie -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie Komputerem -> Zarządzanie dyskami -> prawym na partycji i "Zmień literę dysku"
Aman
Dodano
02.07.2007 15:35:47
  • Żółty 02.07.2007 15:50:10

[quote=Aman]Nie można zmienić litery dysku systemowego, ponieważ jest to partycja rozruchowa. [/quote] Bzdura -> [url]http://support.microsoft.com/kb/223188/pl[/url]

Zmienic można ale raczej będzie się to wiązało z reinstalacją systemu. Zmiana literki to nie problem - problem w odwołaniach systemu odbywajacych się po literce a nie po zmiennych systemowych, liczba odwołań jest ciut za długa aby ręcznie to wszystko popoprawiać - swego czasu dyskusja byla na forum na ten temat. Z drugiej strony - przeszkadza to tylko Tobie bo systemowi na pewno nie - będzie dzialał jak najbardziej poprawnie na dysku o literce E
Żółty
Dodano
02.07.2007 14:58:40
gorge
Dodano:
02.07.2007 14:25:16
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1