Zamiana Linux na XP
Kolega kupił kompa a w nim Linux. chce przeinstalować na XP+SP2 Czy wystarczy tylko włoźyć płytkę i GO czy jakieś specjalne zabiegi trzeba czynić aby instalacja była poprawna.
Pozdrawia wszystkich
Pozdrawia wszystkich
Odpowiedzi: 13
a co do blokady to miałem gdzieś opis jak ją ściagnąć. kolega mi załatwił, jak coś to gg:9534722
Nawet biednego kursorka nie widać. Ukradli go :lol:
Peter_l:
Moźliwe źe po skasowaniu MBR nie będzie problemu. A blokada polega na tym źe np. przy instalacji XP jak ma się pojawić graficzny interfejs zostaje czarny ekran. Podobnie z 2k, 2k3(trial), 98, 95. I próbowalem FreeBSD instalować. Teź nic
I pewnie tylko kursor miga :lol:
Moźliwe źe po skasowaniu MBR nie będzie problemu. A blokada polega na tym źe np. przy instalacji XP jak ma się pojawić graficzny interfejs zostaje czarny ekran. Podobnie z 2k, 2k3(trial), 98, 95. I próbowalem FreeBSD instalować. Teź nic
Chciałbym jeszce dodać, źe blokada tyczyła się teź BIOS–u. Przed ściągnięciem dostępne były tylko opcje czasu i kolejność bootowania. Nawet reset BIOSa przez wyciągnięcie baterii i przez przełoźenie zworki nic nie dawał
Chciałbym jeszce dodać, źe blokada tyczyła się teź BIOS–u. Przed ściągnięciem dostępne były tylko opcje czasu i kolejność bootowania. Nawet reset BIOSa przez wyciągnięcie baterii i przez przełoźenie zworki nic nie dawał
Peter_l:
Blokada jest taka:
Moźesz zainstalować Mandrake którego dołączyli.
Ale nie moźesz zaistalować innego systemu bez zdjęcia blokady i jednoczesnego zainstalowania nowego systemu, np windy
Dalej nie rozumię jaka blokada ? Na jakiej zasadzie to działa.
Przecieź jak zrobie formata to źadna blokada nie zostanie.
A jak zostanie to skasuje MBR, w ostateczności Low Format teź jest wykonalny.
Nie wiedzę przeszkód.
Blokada jest taka:
Ale nie moźesz zaistalować innego systemu bez zdjęcia blokady i jednoczesnego zainstalowania nowego systemu, np windy
Musisz jechać z kompem do serwisu i zapłacić im, źeby zainstalowali system(odpłatnie) i ściągneli blokadę
Musisz jechać z kompem do serwisu i zapłacić im, źeby zainstalowali system(odpłatnie) i ściągneli blokadę
Peter_l:
Na tym, źe odpłatnie instalują system. 50 zeta.
I to według Ciebie jest nieuczciwe ?
To dziwne – bo serwisy zazwyczaj pobierają kasę za zainstalowanie OS. Taka prowizja za robociznę.
A jeśli masz zamiar napisać, źe oni chcą kase za daramowego Linuksa to zainteresuj się licencją GPL.
Moźesz kopiować i rozprowadzać w dowolnych mediach wierne kopie kodu źródłowego Programu w otrzymanej formie pod warunkiem, źe w widoczny sposób i odpowiednio podasz na kaźdej kopii właściwą informację o prawie autorskim i zrzeczenie się uprawnień z tytułu gwarancji; wszelkie napisy informacyjne na temat Licencji i faktu nieudzielania gwarancji musisz chronić przed uszkodzeniem, zaś wszystkim innym odbiorcom Programu musisz wraz z Programem wręczać egzemplarz niniejszej Licencji.
Moźesz pobierać opłatę za fizyczną czynność przekazania kopii i według własnej decyzji moźesz za opłatą proponować ochronę gwarancyjną.
http://www.gnu.org.pl/text/licencja–gnu.html
Na tym, źe odpłatnie instalują system. 50 zeta.
Peter_l:
Jeźeli to nie komp z NTT System. Gnojki zakładają blokadę taką źeby nie dało się zainstalować innego systemu niź oni dołączyli/zainstalowali bez wizyty w serwisie. Oni chcą nieuczciwie zarobić.....
Na czym ?
gajart:
Kolega kupił kompa a w nim Linux. chce przeinstalować na XP+SP2 Czy wystarczy tylko włoźyć płytkę i GO czy jakieś specjalne zabiegi trzeba czynić aby instalacja była poprawna.
Poprostu wkładasz płytke, instalator wykrywa "nieznaną partycję" tam ja usuwasz, tworzysz sobie nową i vłala.
Właśnie widziałem źe dają Mandrake do komputerów, kiedyś było jeszcze ciekawiej bo dawali DOS do komputerów – oczywiście zestaw był tańszy przez to. Takie pół jawne nakłanianie klienta do korzystania z pirackiej wersji systemu :D
Jeśli jest blokada, w co wątpie, to sprawa nadaje się do zgłoszenia u rzecznika praw konsumenta.
Jeśli jest blokada, w co wątpie, to sprawa nadaje się do zgłoszenia u rzecznika praw konsumenta.
Jeźeli to nie komp z NTT System. Gnojki zakładają blokadę taką źeby nie dało się zainstalować innego systemu niź oni dołączyli/zainstalowali bez wizyty w serwisie. Oni chcą nieuczciwie zarobić.....
miałem kiedyś linuxa i chciałem przeinstalowac na windowsa xp jak dobrze się orientuje to wystarczy sformatować partycje i zmienić system plików na NTFS
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Strona 1 / 1