zadanko z elektronki pomocy!!!!!!!
prosze was pomuszcie mi rozwiązac to zadanie poniewasz opuscilem pierse godziny lekci.
zad: oblicz pojemnosc kondensatora ,gdy powieszchnia wynosi 300m kwadratowych ,odleglosc miedzyplytkami wnosi 0,5 minnetrów a elipson 5.
dzieki za pomoc !!!!!!!!!!!
zad: oblicz pojemnosc kondensatora ,gdy powieszchnia wynosi 300m kwadratowych ,odleglosc miedzyplytkami wnosi 0,5 minnetrów a elipson 5.
dzieki za pomoc !!!!!!!!!!!
Odpowiedzi: 14
EL NINO:"nie ma to jak profesjonalna odpowiedź."Daimos:cóź za niezwykle przyjemne tematy :wink: toź to się włos na głowie jeźy!
Nie ma to jak małpować :P
"nie ma to jak profesjonalna odpowiedź."Daimos:cóź za niezwykle przyjemne tematy :wink: toź to się włos na głowie jeźy!
czeba nieras poprosic o pomoc! :)
cóź za niezwykle przyjemne tematy :wink: toź to się włos na głowie jeźy!
300 metrów kwadratowych to 3*10do2
pomoglo bardzo !!!
a 300m kwadratowych to 10 do (której)???
a 300m kwadratowych to 10 do (której)???
jaczek:ale jeszcze mam dowas takie pytanie ,wzielem zeszyt od innego kolegi i on ma podobne zadanie ,ma w danych wpisane coś takiego :
dane:
s=200cm(kwadratowych)do2=200*10do–4(kwadrat)
skąd sie wzielo 200*10do–4(kwadrat)?????
moźe stąd źe 1 cm kwadratowy, to 1*10do–4 metra kwadratowego, więc 200 cm kwadratowych to 200*10do–4 metrów kwadratowych.
PS
200*10do–4 to inaczej 2*10do–2 jeśli ci to pomoźe
ale jeszcze mam dowas takie pytanie ,wzielem zeszyt od innego kolegi i on ma podobne zadanie ,ma w danych wpisane coś takiego :
dane:
dane:
ale jeszcze mam dowas takie pytanie ,wzielem zeszyt od innego kolegi i on ma podobne zadanie ,ma w danych wpisane coś takiego :
dane:
dane:
dzieki za wzor!!!! :)
C=E*(S/d)
gdzie: C pojemność, e (epsilon) przenikalność elektryczna dielektryka wypełniającego przestrzeń między okładzinami kondensatora, S powierzchnia okładzin (płytki przewodzącej) kondensatora, d odległość między okładzinami.
nie jest to moja dziedzina ale wydaje mi sie to banalne – podstawiasz pod wzor i gotowe.
gdzie: C pojemność, e (epsilon) przenikalność elektryczna dielektryka wypełniającego przestrzeń między okładzinami kondensatora, S powierzchnia okładzin (płytki przewodzącej) kondensatora, d odległość między okładzinami.
nie jest to moja dziedzina ale wydaje mi sie to banalne – podstawiasz pod wzor i gotowe.
podaje jeszcze raz dane: s=300m (kwadratowych), r=5, d=0,5 min
co doslowa epsilon niejestem pewien czy jest poprawnie napisane poniewaz ja tego niepisalem tylko moj kompel ,a ja od niego notatke przepisalem !!
dzieki za pomoc!!!!!!!! :D
co doslowa epsilon niejestem pewien czy jest poprawnie napisane poniewaz ja tego niepisalem tylko moj kompel ,a ja od niego notatke przepisalem !!
dzieki za pomoc!!!!!!!! :D
Widze, ze nie tylko nie bylo Cie na elektrotechnice ale i na j. polskim spales.
Otworz ksiazke, poczytaj o kondensatorach i pojemnosci. To nie boli.
Poza tym dane, ktore napisales sa niepelne.
Otworz ksiazke, poczytaj o kondensatorach i pojemnosci. To nie boli.
Co to? :lol:elipson
Ile :?:300m kwadratowych
Poza tym dane, ktore napisales sa niepelne.
wejdz na http://elektroda.pl
Tam napewno znajdziesz odpowiedź 8)
Tam napewno znajdziesz odpowiedź 8)
Strona 1 / 1