Zadanie z fizyki >>HELP<<

oto moje dziwne zadanie:
W jakiej odległości od środka Ziemi znajduje się punkt, w którym natęźenie pola
grawitacyjnego Ziemi i Księźyca jest równe zeru. Przyjąć, źe masa Ziemi jest 81 razy
większa od masy Księźyca, oraz źe odległość od środka Ziemi do środka Księźyca jest równa
60 promieniom Ziemi. Promień Ziemi R=6370km.

Bardzo prosze kogoś aby pomógł mi rozwiązać te "chore zadanie"
Z góry wszystkim dziękuje :D:D:D:D

Odpowiedzi: 7

Zadanie rozwiązałem :D zastosowałem energię całkowitą
hastic
Dodano
09.11.2005 13:11:21
To jest pełna treść zadania, ale moźna przyjąć, źe będzie to energia całkowita.
hastic
Dodano
08.11.2005 13:49:06
hastic:
Mam jeszcze jeden problem z zadaniem, wiem źe podobne zadanie będe miał na kolokwium:
Proton i elektron mają energię 10 MeV kaźdy. Obliczyć ich pędy i prędkości zgodnie z
podejściem (a) klasycznym, (b) relatywistycznym. Co moźna wnioskować z porównania
wyników tych obliczeń?

Hastic, ale jaką energię? Całkowitą (mc^2 + Ek), kinetyczną ((mv^2)/2)?
Amon–Ra
Dodano
08.11.2005 13:44:33
Mam jeszcze jeden problem z zadaniem, wiem źe podobne zadanie będe miał na kolokwium:
Proton i elektron mają energię 10 MeV kaźdy. Obliczyć ich pędy i prędkości zgodnie z
podejściem (a) klasycznym, (b) relatywistycznym. Co moźna wnioskować z porównania
wyników tych obliczeń?
hastic
Dodano
08.11.2005 12:58:27
Amon–Ra Uratowałeś mi źycie wielkie dzięki!!!
Jeszcze raz dziękuje choć by dla tego źe chciało ci się tyle pisąć :D:D:D:D:D:D:D:D:
hastic
Dodano
25.10.2005 10:18:21
Amon–Ra – respect for you
choćby dlatego źe ci się chciało to pisać :shock:
MetaVirus
Dodano
25.10.2005 02:08:40
To zadanie moźna rozwiązać na dwa sposoby. Pierwszy z nich zakłada uźycie pojęcia natęźenia pola grawitacyjnego (czyli de facto przyspieszenia g.), drugi natomiast – sił grawitacyjnych, działających na hipotetyczne ciało zawieszone w próźni. Jako źe edytor PHP nie daje zbyt duźych moźliwości tworzenia skomplikowanych wzorów :wink:, posłuźę się Wordowskim Edytorem równań.

I. DANE

Z zadania wynikają następujące fakty:
promień Ziemi R = 6370 km
masa Księźyca m = (1/81)*M
Przez M oznaczyłem masę Ziemi, której wartość jest nieistotna.
odległość między środkami ciał l = 60 * R = 382200 km (co de facto w przybliźeniu odpowiada rzeczywistości)

Pomocny tutaj będzie dla nas rysunek:

Nie piszę juź szukanych, gdyź jest to w miarę klarownie w zadaniu przedstawione – zostawiam to juź Twojej inwencji :wink:.

II. ROZWIĄZANIE

A. Metoda natęźenia pola

Po pierwsze musimy ustalić, co nazywamy natęźeniem pola grawitacyjnego. Otóź jest to specyficzna wielkość, która w dodatku odpowiada przyspieszeniu grawitacyjnemu. P. g. to oczywiście przyspieszenie, z jakim poruszają się ciała w polu grawitacyjnym – oczywiście wiesz, źe nie zaleźy ono od masy tychźe ciał, prawda?
Przyspieszenie grawitacyjne, a więc i wartość natęźenia pola wyznacza nam wzór:

G – liczbowa stała grawitacji

Pytanie w zadaniu jest z mojego punktu widzenia nieco niepoprawnie sformułowane – gdyby istniał punkt, w którym natęźenie pola grawitacyjnego Ziemi i Księźyca wynosiłoby zero, oba ciała nie oddziaływałyby na siebie grawitacyjnie. Co innego, gdy mówimy o wypadkowych sił, które działają na znajdujące się na prostej l ciało obdarzone masą – jeźeli wartości liczbowe obu sił są takie same (wektory róźnią się zwrotem) to znoszą się wzajemnie (wypadkowa równa jest zeru) i ciało nie porusza się (co w prostej linii wynika z zasad dynamiki Newtona). Naszym zadaniem jest znalezienie takiego punktu.

Przekształćmy teraz nasz rysunek:

Jak widzisz, pojawiły się nowe elementy:
A – punkt, w którym siły grawitacyjne znoszą się wzajemnie
niebieska linia l_1 – odległość środka Ziemi od punktu A
czerwona linia l_2 – odległość środka Księźyca od punktu A

Z powyźszego wynika, źe wartości natęźenia pola grawitacyjnego Ziemi i Księźyca w tym punkcie muszą się wzajemnie znosić, czyli muszą być takie same:

A. Porównujemy wartości przyspieszeń grawitacyjnych dla Ziemi (M) i Księźyca (m) w punkcie A;
B. Po prostym mnoźeniu licznika przez mianownik drugiego z ułamków (standardowe proporcje) otrzymujemy wzór, który de facto wynika i odpowiada linijce A.;
C. Ze wzoru usuwamy G i M, gdyź są one stałe i nie wpłyną na końcowy wynik;
D. Pierwiastkujemy obie strony równania i otrzymujemy wynik.

Okazuje się, źe odległość środka Księźyca od punktu A (czyli odcinek l_2) jest dziewięciokrotnie mniejszy od odcinka l_1. Po rachunkach na poziomie szkoły podstawowej otrzymujemy wynik:
l_1 = 343980 km
l_2 = 38220 km

Pogrubiony wiersz to odpowiedź na pytanie w zadaniu.

B. Metoda sił

Jest to drugi sposób rozwiązania zadania, notabene wynikający z pierwszego. Modyfikujemy nasz rysunek:

Jak widać miejsce punktu A zajęło ciało (jakiekolwiek, np. maleńka planetoida) o dowolnej masie m_3. Zakładając, źe wartość siły grawitacyjnej Ziemi (F_gZ), która działa na to ciało jest równowaźona przez analogiczne oddziaływanie ze strony Księźyca (F_gK), obliczymy odległość ciała od środka Ziemi i potwierdzimy słuszność rozwiązania A.

Otrzymujemy:

G – stała grawitacji; M – masa Ziemi; m – masa Księźyca; m_3 – masa ciała, l_1 odległość między ciałem i Ziemią; l_2 – odległość między ciałem i Księźycem

Zakładam, iź prezentując na forum to zadanie znasz podstawy Newtonowskiej dynamiki sił, zatem wiesz, skąd wzięły się powyźsze wzory.

Dalszy tok rozumowania jest juź prosty, i to pod względem załoźeniowym, i rachunkowym:

Z racji analogii pomiędzy metodami A i B nie będę juź opisywał kolejnych kroków w obliczeniach.

Jak widzisz metoda B potwierdziła słuszność metody A, gdyź tak naprawdę wzory uźyte w obliczeniach metody B wzbogacone zostały jedynie czynnikiem masy m_3 ciała, co wynika przecieź z wzoru na siłę F = m * a (tutaj przyspieszeniem a jest nasze g).

Mam nadzieję, źe nigdzie się nie pomyliłem; jeźeli tak to przepraszam :wink:.
Amon–Ra
Dodano
25.10.2005 01:11:23
hastic
Dodano:
24.10.2005 12:08:21
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1