zablokowanie DVD-RAM

witam! mam pytanie jak zablokować napęd DVD-RAM na koncie "gość" ?na jednym kompie jest konto administratora (moje) i wlaczylem konto "gość" na ktorym nie chciałbym aby korzystano z nagrywarki dvd, jak mam ją zablokować ? oczywiście system winXP, i może dodam tyle, że próbowałem w opcji "zarzadzanie komuterem" klikalem na "magazyn wymienny" tam znalazlem naped dvd i we wlasciwosciach zabezpieczen dodałem uzytkownika "gość" zaznaczając mu opcje "odmowy" wszystkiego ( czyli uzywanie, pelna kontrola, modyfikowanie ) i nic to nie daje.

może ktoś wie jak to zrobic to prosze o odp.

Odpowiedzi: 1

Gosc nie moze nagrywac, czy uzywac nagrywarki ? Jesli nagrywac, ma domyslna blokade systemu.

Jesli uzywac, dodaj konto Gosc do grupy Administratorzy, zaloguj sie na Goscia, w rejestrze w:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
we wpisie: "AllocateCDRoms" zmien wartosc na 0 (zero)
Zaloguj sie na swoje konto, usun Goscia z grupy Administratorzy.
Wsio.

Wroc.
Byc moze trzeba bedzie to zrobic w HKCU zamiast w HKLM.
EL NINO
Dodano
13.08.2006 23:45:51
  • xyz2003 14.08.2006 17:16:05

<p>dzieki za odp., jak narazie na zadnym forum nie odpowiedziano :) </p><p>zrobiłem jak pisales,znalazlem w rejestrze wpis &quot;allocatecdroms&quot; ale tam juz jest domyślnie wpisana wartosc &quot;0&quot; przy okazji sprawdzilem na moim koncie i rowniez mam zero. a chodzi o to zeby wcale nie mozna bylo korzystac z nagrywarki ( nie o nagrywanie ).</p><p>moze masz jeszcze jakis pomysl ?</p>

• EL NINO 15.08.2006 19:03:47

OK, inaczej - odszukaj plik cdrom.sys (\windows\system32), w jego wlasciwosciach zakladka Zabezpieczenia, dla Uzytkownicy w kolumnie &quot;Odmow&quot; postaw ptaszki przy &quot;Zapis&quot; i &quot;Odczyt&quot;.<br />Mam nadzieje ze system plikow to NTFS ?<br />

• xyz2003 16.08.2006 19:11:27

<p>Tak, system NTFS! Odnalazlem plik cdrom.sys ( u mnie jest tylko w folderze \windows\system32\drivers ) i zrobilem jak pisales ale niestety nie pomoglo :( pozniej sprobowalem jeszcze dac &quot;odmow&quot; - pelna kontrola, i rowniez nic&nbsp;z tego . w kazdym razie dzieki za pomoc!</p><p>jakby Ci&nbsp;jeszcze&nbsp;przyszla do glowy jakas mozliwa opcja to pisz odrazu :) moze wkoncu sie uda!&nbsp;</p>

• EL NINO 23.08.2006 23:31:53

W tym samym miejscu klik na Dodaj, nastepnie Zaawansowane, Znajdz teraz, podswietl Gosc, OK, OK.<br />Podswietl Gosc i odmow wszystkiego.<br />

xyz2003
Dodano:
11.08.2006 23:18:00
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1