zablokowanie DVD-RAM
witam! mam pytanie jak zablokować napęd DVD-RAM na koncie "gość" ?na jednym kompie jest konto administratora (moje) i wlaczylem konto "gość" na ktorym nie chciałbym aby korzystano z nagrywarki dvd, jak mam ją zablokować ? oczywiście system winXP, i może dodam tyle, że próbowałem w opcji "zarzadzanie komuterem" klikalem na "magazyn wymienny" tam znalazlem naped dvd i we wlasciwosciach zabezpieczen dodałem uzytkownika "gość" zaznaczając mu opcje "odmowy" wszystkiego ( czyli uzywanie, pelna kontrola, modyfikowanie ) i nic to nie daje.
może ktoś wie jak to zrobic to prosze o odp.
Odpowiedzi: 1
Gosc nie moze nagrywac, czy uzywac nagrywarki ? Jesli nagrywac, ma domyslna blokade systemu.
Jesli uzywac, dodaj konto Gosc do grupy Administratorzy, zaloguj sie na Goscia, w rejestrze w:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
we wpisie: "AllocateCDRoms" zmien wartosc na 0 (zero)
Zaloguj sie na swoje konto, usun Goscia z grupy Administratorzy.
Wsio.
Wroc.
Byc moze trzeba bedzie to zrobic w HKCU zamiast w HKLM.
Jesli uzywac, dodaj konto Gosc do grupy Administratorzy, zaloguj sie na Goscia, w rejestrze w:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
we wpisie: "AllocateCDRoms" zmien wartosc na 0 (zero)
Zaloguj sie na swoje konto, usun Goscia z grupy Administratorzy.
Wsio.
Wroc.
Byc moze trzeba bedzie to zrobic w HKCU zamiast w HKLM.
Strona 1 / 1
<p>dzieki za odp., jak narazie na zadnym forum nie odpowiedziano :) </p><p>zrobiłem jak pisales,znalazlem w rejestrze wpis "allocatecdroms" ale tam juz jest domyślnie wpisana wartosc "0" przy okazji sprawdzilem na moim koncie i rowniez mam zero. a chodzi o to zeby wcale nie mozna bylo korzystac z nagrywarki ( nie o nagrywanie ).</p><p>moze masz jeszcze jakis pomysl ?</p>
OK, inaczej - odszukaj plik cdrom.sys (\windows\system32), w jego wlasciwosciach zakladka Zabezpieczenia, dla Uzytkownicy w kolumnie "Odmow" postaw ptaszki przy "Zapis" i "Odczyt".<br />Mam nadzieje ze system plikow to NTFS ?<br />
<p>Tak, system NTFS! Odnalazlem plik cdrom.sys ( u mnie jest tylko w folderze \windows\system32\drivers ) i zrobilem jak pisales ale niestety nie pomoglo :( pozniej sprobowalem jeszcze dac "odmow" - pelna kontrola, i rowniez nic z tego . w kazdym razie dzieki za pomoc!</p><p>jakby Ci jeszcze przyszla do glowy jakas mozliwa opcja to pisz odrazu :) moze wkoncu sie uda! </p>
W tym samym miejscu klik na Dodaj, nastepnie Zaawansowane, Znajdz teraz, podswietl Gosc, OK, OK.<br />Podswietl Gosc i odmow wszystkiego.<br />