Zabezpieczenie przed obejściem hasła

Witam!
mam pytanie ... jak mozna sie zabezpieczyc przed popularnymi sposobami na obejście hasła w XP ?
Czy są programy ktore umozliwią mi zabezpieczenie danych po ew. złamaniu hasła ?
Proszę o propozycje

Pozdrawiam

Odpowiedzi: 8

jeśli poznasz hasło admina to się zgodzę z tobą. w przypadku jego resetowania przez inny program – nic nie odczytasz na patycji ntfs zaszyfrowanej EFS. Nie będziesz miał dostępu do klucza szyfrującego ( dlatego min. zaleca się tworzenie kopii certyfikatu). Partycji systemowej nie moźna zaszyfrować, ale to oddzielny temat.
Równieź sposoby dostępu do WinXP i ochrony przed nimi jest bardzo rozległy.
P.S omawine wyźej zabezpieczenie stosowałem i działa – zapewne microsyf ma jakieś sposoby na łamanie EFS, ale mi nie jest on znany.
leon1313
Dodano
08.02.2005 12:26:51
DanielK:
EL NINO:
za pomoca szyfrujacego dysk klucza sprzetowego

Właśnie dzisiaj testowałem to zabezpiecznie. Laptop + Flash Disk. Jako zabezpieczenie Windowasa i danych to chyba jeden z lepszych sposobów.
Nie mowie o takim zabezpieczeniu, bo to w zasadzie zadne zabezpieczenie. Chodzi mi o klucz ktory szyfruje dysk. Wystarczy pogrzebac w necie szukajac opisow "Pre–Boot authentication".

leon, nic Ci zadne hasla i EFS nie pomoga, skoro mozna na konto admina wejsc :wink: .
EL NINO
Dodano
08.02.2005 12:14:32
a co z długimi i bezpiecznymi hasłami oraz szyfrowaniem EFS na partycjach ntfs? chyba na "popularne" sposoby to w zupełności wystarczy. resetowanie hasła teź nic nie da...
Nawet LC4 wymięka prz hasłach > 8 znaków przy łamaniu metodą bf.
leon1313
Dodano
08.02.2005 10:32:08
Dokładnie.

Nowe zabezpieczenie uchroni nas w 100% na parę dni bo i ta inni je złamią w niedługim czasie.
SoWiK
Dodano
08.02.2005 07:39:30
Dokładnie.

Nowe zabezpieczenie uchroni nas w 100% na parę dni bo i ta inni je złamią w niedługim czasie.
SoWiK
Dodano
Dokładnie.

SoWiK
Dodano
EL NINO:
za pomoca szyfrujacego dysk klucza sprzetowego

Właśnie dzisiaj testowałem to zabezpiecznie. Laptop + Flash Disk. Jako zabezpieczenie Windowasa i danych to chyba jeden z lepszych sposobów.
http://www.pcworld.pl/news/74112.html

Jest jeszcze zabezpieczenie za pomocą kart magnetycznych lub odcisk palca (odczyt lini papilarnych).
http://windows2003.pl/news.aspx?id=1330

Jak narezie wszystkie te zabezpieczenia są do obejścia. Moźe kiedyś doczekamy się klucza sprzętowego z np. zapisaną połową biosu i nr. seryjnym kompa. tak źeby tylko jeden klucz pasował tylko do jednego komputera (ale i na to będzie pewnie sposób).
DanielK
Dodano
08.02.2005 03:09:26
W zasadzie zabezpieczyc sie mozna za pomoca szyfrujacego dysk klucza sprzetowego, bo to ani haslo w BIOSie, ani haslo Administratora nie stanowia przeszkody. Z tym ze to troche kosztuje.
Sa jednak programy ktore zabezpiecza Ci Twoje cenne dane na dysku. Przed odczytaniem oczywiscie. Bo skasowac zawsze mozna :wink: .
EL NINO
Dodano
08.02.2005 00:47:09
luksi
Dodano:
08.02.2005 00:36:24
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1