Zabezpieczenie dostepu do HDD ?
Jak zabezpieczyc dostep do wybranych partycji HDD dla innych uzytkownikow mojego komputera (na kontach limitowanych)?
Odpowiedzi: 9
Home i porada zadzialala pojawila sie ta zakladka w trybie awarynym. :D dzieki wielkie za rozwiklanie tego problemu. pozdro Zolty
pabloniusz:
nie chce meczyc dupy (dzieki za rady), ale mam odznaczone 'proste udostepnianie (zalecane)' wchodze w zabezpieczenia/udostepnianie na danej partycji, ale nie mam takiej zakladki zabezpieczenia..
moze mam cos jeszcze nieaktywne
Jaki to Windows ?? Professional czy Home ?? Jak Home to odpal go w trybie awaryjnym z obsługą sieci (F8 przystarcie i odpowiednią opcję wybierz) – zakładka powinna się pojawić o ile jest to rzeczywiście NTFS a nie FAT ...
nie chce meczyc dupy (dzieki za rady), ale mam odznaczone 'proste udostepnianie (zalecane)' wchodze w zabezpieczenia/udostepnianie na danej partycji, ale nie mam takiej zakladki zabezpieczenia..
Nie, nie pisze o quota. Pisze o uprawnieniach dostepu.
Masz odznaczone proste udostepnianie ? Kliknij wiec prawym myszki na partycji, wybierz z menu Udostepniaanie/zabezpieczenie, przejdz do zakladki Zabezpieczenia i ustaw prawa.
Masz odznaczone proste udostepnianie ? Kliknij wiec prawym myszki na partycji, wybierz z menu Udostepniaanie/zabezpieczenie, przejdz do zakladki Zabezpieczenia i ustaw prawa.
Nie, nie pisze o quota. Pisze o uprawnieniach dostepu.
bobi_20 czy ty piszesz o 'Quota Managment' (zarzadzanie przydzialem – ikonka ze sygnalizacja swietlna)? inaczej sie nie da jak przez to przydzielanie?
najpierw w menu narzędzia i opcje folderów wybierz zakładkę widok i odznacz "uźyj prostego udostępniania". Potem kliknij prawym na wybranej partycji zakładka zabezpieczenia, dodaj i wpisz nazwę uźytkownika której chcesz ten dostęp zabronić. Moźesz teź określić w jaki sposób inni będą mogli z niej korzystać.
Tak chodzi o to zeby nie mogli korzystac z tych dyskow. System plikow to NTFS
Odebrać im uprawnienia do tych dysków/partycji. O ile system plików to NTFS. Więcej o uprawnieniach w helpie systemowym poczytaj.
Strona 1 / 1