Zabezpiczenie folderu w Win XP
Mam problem bo zabezpieczyłem folder jakiś czas temu ale teraz zrobiłem format i do 2 pod folderów nie mam dostępu.
Poniżej obrazek próby odzyskania pliku z commanda i problem dlaczego nie mogę nawet przejąć uprawnień (folder: obrazy)
Dla nadrzędnego folderu (folder: Kamil) przejąłem uprawnienia ustawiałem żeby dziedziczyły i żeby nie dziedziczyły się na pod foldery ale to nic nie daje.
Jak mam usunąć te zabezpieczenia?
Jakiś program wpis do rejestru?
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1f7dd1d821fc6c34][img]http://images25.fotosik.pl/227/1f7dd1d821fc6c34m.jpg[/img][/URL]
Znalazłem teraz instrukcje na forum, ale nie wiem co mam wpisać w cmd po przejściu do folderu z tym zablokowanym folderem i właczeniu calcs.exe
Jeżeli byłby ktoś tak miły i mi napisał jak to zrobić żeby zadziałało i zadziała to stawiam piwo
[quote]Przejmowanie uprawnień
Przed formatem uczyniliśmy plik/katalog prywatnym. Po instalacji nowego systemu przy próbie dostania się do niego otrzymujemy komunikat:
X:\...... nie jest dostępny.
Odmowa dostępu.
Żeby się do niego dostać musimy:
1. Wyłączyć proste udostępniania plików (Moj komputer » Narzędzia » Opcje folderów » Widok » Użyj prostego udostępniania plików (odznaczyć)
2. Właściwości obiektu i w: zakładce Zabezpieczenia » Zaawansowane » zakładka Właściciel
- Wybieramy nowego właściciela z listy
- W przypadku katalogów zaznaczamy dodatkowo „Zmień właściciela…”
- Klikamy zastosuj.
W Windowsie XP Home Edition, podane opcje dostępne są po uruchomieniu systemu w trybie awaryjnym z obsługą sieci.
Do zmiany uprawnień w tej wersji systemu może również posłużyć aplikacja CACLS.EXE
Start – Uruchom – CMD, wpisujemy: CACLS.EXE
Składnia tego polecenia dostępna po wpisaniu: CACLS.EXE /?
Powrót do góry [/quote]
Odpowiedzi: 4
Dzięki, pomogło.=d>
Pojawiła sie zakładka zabezpieczeń i już mogłem sobie z tym poradzić.
Proponuję umieścić to w FAQ
Na początek bym Ci zaproponował sprawdzenie tej partycji za pomocą chkdsk, bo być może są uszkodzone deskryptory zabezpieczeń w NTFS-ie i dlatego masz kłopot z uprawnieniami.
A po chkdsk proponuję przejęcie w/w folderów na własność i powinno działać.
1. Nie, Windows XP Professional
2. Nie wiem jak włączyć admina wbudowanego, przydała by się instrukcja
3. Problem w tym jak widać na obrazku przy folderze obrazy nie ma w ogóle zakładki zabezpieczenia
I nie mam pojęcia co to jest w oknie zaawansowany pozycja S-1-5-21 ... (widzę tylko że jest dziedziczony z dysku D, ale nie wiem czy to przypadkiem nie jest z poprzedniej instalacji Win a nie mogę tego usunąć)
1. A to na pewno jest XP Home ?
2. Może i coś tma przejmowąłeś, ale po obrazkach sądząc uprawnienia ma Admin wbudowany, a Ty pracujesz na innym koncie.
3. Strzelam - zakładka własciciel i tam też "pogrzebać"
Strona 1 / 1