Za mało prądu? o_0
Witam
Juz dosc dawno temu sprawilem sobie nowego kompa. Komp zostal jednak zlozony w malym sklepiku, a wiadomo jakie przekrety potrafia stosowac ludzie w takich lokalach. Chodzi konkretnie o to, ze komputer resetuje sie samoczynnie. Glownie nastepuje to przy graniu w gry lub przy sluchaniu muzyki. Format nie pomaga, co wiecej zauwazylem, ze komp swiezo po reinstalce windy ma mniejsze tendencje do resetowania niz majac poinstalowane mnostwo programow i 10 ikonek w sys trayu. Podsumowujac – mysle ze resetuje sie gdy musi wykonywac wiele zadan naraz. Poszperalem juz troszke na forum i znalazlem posta, w ktorym ktos mowil o zasilaczu. Sprawdzilem moj i... szczena opadla mi wraz z pokrywa obudowy – 300W, nie za malo? Oj, zapomnialbym podac konfiguracje. No wiec tak:
P4 2,4 HT
GeForce FX 5200 128 MB
2x256 DDR 333 (Dual DDR)
Segate Baracuda 5 80GB
Mysle, ze reszta jest juz raczej nieistotna. Uprzedzam posty o chlodzeniu – nad kompem czuwa Tracer 3.0 ghz wiec powinno byc oka. Jestem poprostu zdesperowany – jezeli ktos sie spotkal z takim czyms prosze o pomoc.
Juz dosc dawno temu sprawilem sobie nowego kompa. Komp zostal jednak zlozony w malym sklepiku, a wiadomo jakie przekrety potrafia stosowac ludzie w takich lokalach. Chodzi konkretnie o to, ze komputer resetuje sie samoczynnie. Glownie nastepuje to przy graniu w gry lub przy sluchaniu muzyki. Format nie pomaga, co wiecej zauwazylem, ze komp swiezo po reinstalce windy ma mniejsze tendencje do resetowania niz majac poinstalowane mnostwo programow i 10 ikonek w sys trayu. Podsumowujac – mysle ze resetuje sie gdy musi wykonywac wiele zadan naraz. Poszperalem juz troszke na forum i znalazlem posta, w ktorym ktos mowil o zasilaczu. Sprawdzilem moj i... szczena opadla mi wraz z pokrywa obudowy – 300W, nie za malo? Oj, zapomnialbym podac konfiguracje. No wiec tak:
P4 2,4 HT
GeForce FX 5200 128 MB
2x256 DDR 333 (Dual DDR)
Segate Baracuda 5 80GB
Mysle, ze reszta jest juz raczej nieistotna. Uprzedzam posty o chlodzeniu – nad kompem czuwa Tracer 3.0 ghz wiec powinno byc oka. Jestem poprostu zdesperowany – jezeli ktos sie spotkal z takim czyms prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 15
Nie :D
Dlaczego rekordzistą ?
Napięcia nie za ciekawe ,ale w granicy normy ATX.
Pytanie,to było sprawdzane pod obciąźeniem (Prime,Cpu Burn,3dmark) ?
Napięcia nie za ciekawe ,ale w granicy normy ATX.
Pytanie,to było sprawdzane pod obciąźeniem (Prime,Cpu Burn,3dmark) ?
No no co do napiec to chyba jestem forumiczowym rekordzista. Ale sie zbytnio nie ciesze co moge uszkodzic takim czyms :?:
Co do zasilacza nie będę się wypowiadał bo sprawa jest oczywista,Codegen to straszne badziewie.
Do płyty gł. musiałeś dostać jakiś soft do kontroli temperatur,obrotów,napięć, zainstaluj sobie go ustaw progowe wartości i zostaw na stałe w trayu.
Wpisz w szukajce forumowej ZASILACZ jest tam sporo o tym,wymienione są propozycje modeli.
Do płyty gł. musiałeś dostać jakiś soft do kontroli temperatur,obrotów,napięć, zainstaluj sobie go ustaw progowe wartości i zostaw na stałe w trayu.
Wpisz w szukajce forumowej ZASILACZ jest tam sporo o tym,wymienione są propozycje modeli.
Takiego napięcia na lini +5V jeszcze nie widziałem, szok. W sumie badanie miernikiem moźna odpuścić sobie, lecz moźe przed wydaniem kasy na nowy zasilacz warto by było się upewnić (punkty pomiaru) Z zasilaczy uźywanych, dobrych i niedrogich polecam Fortony FSP–300BT na Allegro. Z nowych dobre są ModeCom'y, Chieftec'ki. Przy kupnie zwaracaj uwagę głównie na parametry prądowe zasilaczy, tzw. amperarz. Patrzenie wyłącznie na Waty mija się z celem, dobry zasilacz 400W kosztuje sporo kasy (powyźej 300zł), wynalazki z cyklu "Super–hiper 400W zasilacz za jedyne 60zł" moźna wsadzić między bajki.
Sam posiadam takiego Fortona i jestem z niego bardzo zadowolony, trochę przeszkadzał głośny wiatrak na "drugim biegu" ale rozwiązaniem wystarczającym okazała się wymiana na Arctic Fan PRO TC (1600obr/min), jest cicho i stabilnie.
Sam posiadam takiego Fortona i jestem z niego bardzo zadowolony, trochę przeszkadzał głośny wiatrak na "drugim biegu" ale rozwiązaniem wystarczającym okazała się wymiana na Arctic Fan PRO TC (1600obr/min), jest cicho i stabilnie.
Test przeprowadzony, jednak w 13 minucie wystapil jakis blad. http://members.lycos.co.uk/drakeezdh/ss3.PNG
Testowalem na standardowych ustawieniach, nic nie mieszalem w opcjach.
Testowalem na standardowych ustawieniach, nic nie mieszalem w opcjach.
codegen robi bardzo słabe zasilacze, z tego co wiem była tylko jedna seria zasilaczy, które mozna było uznać za nie niedobre... (dobrze ze na taka trafiłem...) Prime 95 http://www.pcc.pl/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=46 program obciąźa bardzo mocno pamięć i procesor. Instalujesz program dajesz turture test i zostawiasz kompa na pol godzinki, sprawdzasz napięcia. Z resztą to jest troche bezcelowe juź w idle widać źe zasilacz nie wyrabia, ale co zaszkodzi. radze Ci wymieniać szybko zasilacz poki plyty nie spali...
Primem, tzn?
Czyli najbardziej prawdopodobna diagnoza = zasilacz za slaby? Mozna na nim przeczytac napis CODEGEN 300W. Nie siedze w zasilaczach, ale mysle ze nie jest to chyba lider w tej dziedzinie...
Przed chwila wlaczylem gre gta3 na full detalach, pogralem z 10 minut tak, ze komputer mial powazne problemy wyrobic z plynnscia i momentami nawet do 15 fps spadala szybkosc i przelaczylem na speedfana. Wyniki:
http://members.lycos.co.uk/drakeezdh/ss2.PNG
Z tego, co widze wynik nie rozni sie zbytnio od wczesniejszego.
Czyli najbardziej prawdopodobna diagnoza = zasilacz za slaby? Mozna na nim przeczytac napis CODEGEN 300W. Nie siedze w zasilaczach, ale mysle ze nie jest to chyba lider w tej dziedzinie...
Przed chwila wlaczylem gre gta3 na full detalach, pogralem z 10 minut tak, ze komputer mial powazne problemy wyrobic z plynnscia i momentami nawet do 15 fps spadala szybkosc i przelaczylem na speedfana. Wyniki:
http://members.lycos.co.uk/drakeezdh/ss2.PNG
Z tego, co widze wynik nie rozni sie zbytnio od wczesniejszego.
O bosh, napięci na linn +5 dwa razy za małe. Dobrze by było jakbyś odpalił speed fana podczas obciąźanego systemu np.. primem. W kaźdym bądź razie zasilacz nie wyrabia...
Wiec tak. Na gniazdach pci nie ma nic – karta sieciowa na plycie, modemu brak – net po lanie. Zainstalowalem progs – nie ukrywam, ze wyniki dot. napiec za duzo mi nie mowia wiec lepiej wrzuce screenshot http://members.lycos.co.uk/drakeezdh/ss.PNG
Zapomnialem dodac – przy robieniu testu odpalona mialem Tibie (malo wymagajaca gra online), worda i opere. Poza tym – norton 2004 w trayu, net limiter, zone alarm, i tlen.
Zapomnialem dodac – przy robieniu testu odpalona mialem Tibie (malo wymagajaca gra online), worda i opere. Poza tym – norton 2004 w trayu, net limiter, zone alarm, i tlen.
speedfan http://www.almico.com/speedfan.php do konfiga mogles dodac urządzenia zainstalowane na złączach PCI itd. Wkaźdym bądź razie zainstaluj sobie ten program i powied zjakie masz napięcia
Co konkretnie z konfiga dodać? Wiatrak – Tracer 3.0 ghz. Slyszalem cos o programach do pomiaru napiecia na zasilaczu (albo zle kogos zrozumialem). Moze podac ktos nazwe jakiegos i/lub link skad mozna takowy sciagnac?
Low low low endowe zasilacze 300W nawet przy słabych (czyt. źrących mało prądu) potrafią nie wyrabiać. Zastanów się nad kupnem innego zasilacza. Podaj cały konfig wbrew pozorom wiatraki tez potrafia zezreć duzo prądu...
Hmm, ale 300w? No chyba deczko malo. Robactwa niczym nie wykrylem, poza tym odkad go mam zdarzylem juz zrobic ze 3 reinstalle windy.
Czesc , ja mam orginalny komp hp P4 3.0 HT , ta sama karte video i 160G HDD i moj zasilacz ma 350 w i nie mam zadnych problemow.
Uwazam jednak ze do obecnych komputerow ( a zwlaszcza do kart viedo z wyzszej polki) powinno sie stosowac zasilacze 400 i wiecej watowe.
Mysle ze powinienes pomyslec o wymianie zasilacza , ale swoja droga przeskanuj swojego kompa na rozne robactwo.
Pozdrawiam B :D :D :D
Uwazam jednak ze do obecnych komputerow ( a zwlaszcza do kart viedo z wyzszej polki) powinno sie stosowac zasilacze 400 i wiecej watowe.
Mysle ze powinienes pomyslec o wymianie zasilacza , ale swoja droga przeskanuj swojego kompa na rozne robactwo.
Pozdrawiam B :D :D :D