Za mało prądu? o_0
Witam
Juz dosc dawno temu sprawilem sobie nowego kompa. Komp zostal jednak zlozony w malym sklepiku, a wiadomo jakie przekrety potrafia stosowac ludzie w takich lokalach. Chodzi konkretnie o to, ze komputer resetuje sie samoczynnie. Glownie nastepuje to przy graniu w gry lub przy sluchaniu muzyki. Format nie pomaga, co wiecej zauwazylem, ze komp swiezo po reinstalce windy ma mniejsze tendencje do resetowania niz majac poinstalowane mnostwo programow i 10 ikonek w sys trayu. Podsumowujac – mysle ze resetuje sie gdy musi wykonywac wiele zadan naraz. Poszperalem juz troszke na forum i znalazlem posta, w ktorym ktos mowil o zasilaczu. Sprawdzilem moj i... szczena opadla mi wraz z pokrywa obudowy – 300W, nie za malo? Oj, zapomnialbym podac konfiguracje. No wiec tak:
P4 2,4 HT
GeForce FX 5200 128 MB
2x256 DDR 333 (Dual DDR)
Segate Baracuda 5 80GB
Mysle, ze reszta jest juz raczej nieistotna. Uprzedzam posty o chlodzeniu – nad kompem czuwa Tracer 3.0 ghz wiec powinno byc oka. Jestem poprostu zdesperowany – jezeli ktos sie spotkal z takim czyms prosze o pomoc.
Juz dosc dawno temu sprawilem sobie nowego kompa. Komp zostal jednak zlozony w malym sklepiku, a wiadomo jakie przekrety potrafia stosowac ludzie w takich lokalach. Chodzi konkretnie o to, ze komputer resetuje sie samoczynnie. Glownie nastepuje to przy graniu w gry lub przy sluchaniu muzyki. Format nie pomaga, co wiecej zauwazylem, ze komp swiezo po reinstalce windy ma mniejsze tendencje do resetowania niz majac poinstalowane mnostwo programow i 10 ikonek w sys trayu. Podsumowujac – mysle ze resetuje sie gdy musi wykonywac wiele zadan naraz. Poszperalem juz troszke na forum i znalazlem posta, w ktorym ktos mowil o zasilaczu. Sprawdzilem moj i... szczena opadla mi wraz z pokrywa obudowy – 300W, nie za malo? Oj, zapomnialbym podac konfiguracje. No wiec tak:
P4 2,4 HT
GeForce FX 5200 128 MB
2x256 DDR 333 (Dual DDR)
Segate Baracuda 5 80GB
Mysle, ze reszta jest juz raczej nieistotna. Uprzedzam posty o chlodzeniu – nad kompem czuwa Tracer 3.0 ghz wiec powinno byc oka. Jestem poprostu zdesperowany – jezeli ktos sie spotkal z takim czyms prosze o pomoc.
Odpowiedzi: 20
Hallo.
Wlasnie jestem po wizycie fachowca i wszystko ok. Jesli w biosie pokazuje ze wszystko w normie to tak jest.Moj problem ,moze i innych powstaje z powodu SP2 !!!!!
Wlasnie jestem po wizycie fachowca i wszystko ok. Jesli w biosie pokazuje ze wszystko w normie to tak jest.Moj problem ,moze i innych powstaje z powodu SP2 !!!!!
tak w biosie napiecia(v core) jest wszystko prawidlowo.Tylko niewielkie odchyly ,ale to jest ponoc normalne,np 3.3v jest 3.1v
W tej opcji coolery pracują z domyśnymi prędkościami,czyli na max.
Po załaczeniu masz moźliwość ręcznych nastawień.
W biosie napięcia pokazuje prawidłowe ?
Po załaczeniu masz moźliwość ręcznych nastawień.
W biosie napięcia pokazuje prawidłowe ?
czy musze w biosie cos zmienic bo zauwazylem ,ze smart cpu fan i inne wentylatory sa na disabled.
Czujnik przekłamuje.
Jest fizycznie niemoźliwe aby 12v było tak niskie.
Jest fizycznie niemoźliwe aby 12v było tak niskie.
nic mi nie ucieklo–.w biosie inaczej w pc alert 04 inaczej.mam juz nowy zasilacz 420w itd ale to nie rozwiazalo problemu !!!!!!!
yarpix:
+12 V 2.50 V
Jesteś pewny :wink: :?:
Jeźeli uciekła ci jedynka to jest w normie ATX ale na pograniczu :wink:
sprawdzalem w biosie aktualne napiecia i parametr +12v byl na 11,50 v . moze to byc problem zwiazany z pc alert 4 ? Everest pokazuje to :
Typ czujnika Winbond W83627THF (ISA 290h)
Nazwa p³yty g³ównej MSI K7N2 Series
Temperatury
P³yta g³ówna 28 C (82 F)
Procesor 42 C (108 F)
SAMSUNG SP0812N 25 C (77 F)
Wentylatory
Procesor 2557 RPM
Wartoœci napiêæ
Napiêcie rdzenia procesora 1.62 V
Napiêcie pomocnicze procesora 3.31 V
+3.3 V 3.09 V
+5 V 5.08 V
+12 V 2.50 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.06 V
VBAT baterii CMOS 2.75 V
?
Typ czujnika Winbond W83627THF (ISA 290h)
Nazwa p³yty g³ównej MSI K7N2 Series
Temperatury
P³yta g³ówna 28 C (82 F)
Procesor 42 C (108 F)
SAMSUNG SP0812N 25 C (77 F)
Wentylatory
Procesor 2557 RPM
Wartoœci napiêæ
Napiêcie rdzenia procesora 1.62 V
Napiêcie pomocnicze procesora 3.31 V
+3.3 V 3.09 V
+5 V 5.08 V
+12 V 2.50 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 5.06 V
VBAT baterii CMOS 2.75 V
?
Ale zescie sie rzucili na te napiecia...
Fakt faktem – Codegen to raczej low–end class i nadaje sie do biurowych zestawow – ale moze SpeedFan po prastu blednie odczytuje napiecie? :idea:
U mojego braciszka na kompie na 12V SF pokazuje napiecie 12.99V I co – i nico, bo napiecie wynosi ledwo pow 12.3, w obciazeniu 12.5...
Dlatego do sprawdzania napiec polecam miernik :)
Fakt faktem – Codegen to raczej low–end class i nadaje sie do biurowych zestawow – ale moze SpeedFan po prastu blednie odczytuje napiecie? :idea:
U mojego braciszka na kompie na 12V SF pokazuje napiecie 12.99V I co – i nico, bo napiecie wynosi ledwo pow 12.3, w obciazeniu 12.5...
Dlatego do sprawdzania napiec polecam miernik :)
Ukey:
MarcinX:
Rozglądnij się za nową zasiłką :wink:
To mnie rozsmieszyles. Ile moze kosztowac zasilaka . Dodam ze ta ma z 1 miesiac :)
A moge cos uszkodzic niezmieniajac zasilacz :?:
Moźe nic, ale uwierz ryzyko uszkodzenia płyty tudzieź procka jest realne i istnieje.
Lekkie(tanie )zasilacze z reguły mają miernej jakości podzespoły – transformator, kondensatory (upływność i wraźliwość na temp), poza tym nie mają układów antyzwarciowych, przeciwprzeciąźeniowych, i przeciwprzepięciowych.
W wypadku przeciąźenia jakiegos elementu jest tragedia i plucie sobie w brodę źe się temu nie zapobiegło.
Tak patrzę na ten screen z Twoimi temeraturami i nie rozumiem go , nie posmarowałeś procka pastą? , masz słabego wentyla?, i wogóle w budzie masz jak w piekarni, dysk to samo.
Zrób cos z tym chłopie bo Ci w końcu cos padnie i po kieszeni przyłozy IMO
jeszcze do kompletu msi fx 5700 u i 2 razy 250 ddr samsunga
Uźywaj przycisku
źeby coś dopisać.
SLAY3R
Uźywaj przycisku

SLAY3R
Panowie pomocy.na nowej plycie glownej msi k7delta2 i procku amd 3000 pc alert4 wywala zawsze komunikat o wadliwym napieciu 12 volt–jest 1.90,mam zasilacz 300 w–czy to jest problem ????
To źe w primie wyskoczył błąd niezaprzeczalnie świadczy źe procesor podczas wykonywania cięźkich operacji ma za małe lub za duźe napięci i wtedy jest problem. Wymień zasilacz jeźeli chcesz pozbyć się problemów http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14428 ten spokojnie wystarczy.
Mam nadzieje ze to tylko zasilacz – skoro najczesciej nie pojawia sie blue screen, ale czasem jednak jest, to moze to oznaczac wiecej niz tylko 1 przyczyne?
Mam nadzieje ze to tylko zasilacz – skoro najczesciej nie pojawia sie blue screen, ale czasem jednak jest, to moze to oznaczac wiecej niz tylko 1 przyczyne?
12v jest zbyt wysokie czy coś padnie ?
Moźe tak moźe nie ,ale takie są efekty tanich zasilaczy.
Moźna reklamować zasiłkę jeźeli nie trzymie napięć,ale źeby być pewnym to juź musisz dokonać pomiaru miernikiem.
Moźe tak moźe nie ,ale takie są efekty tanich zasilaczy.
Moźna reklamować zasiłkę jeźeli nie trzymie napięć,ale źeby być pewnym to juź musisz dokonać pomiaru miernikiem.
MarcinX:
To mnie rozsmieszyles. Ile moze kosztowac zasilaka . Dodam ze ta ma z 1 miesiac :)
A moge cos uszkodzic niezmieniajac zasilacz :?:
Nie patrz na napięcia minusowe.
Ale 12v jest pod obciąźeniem zbyt wysokie 12.75.
Ale 12v jest pod obciąźeniem zbyt wysokie 12.75.
Zrobilem test Prime95 iii napiecia –12v i –5v sie zmieniaja a resta stoi bez zmian. Test robilem z 30 min no cos kolo tego
Dodam ze –5V wskakuje na –4,69 czesto a –12v tak na –8 ale juz nie tak czesto, Ale i –5v spada czasami na –0,43 ale to bardzoooooooooooooooooooooooooo zadko
Dodam ze –5V wskakuje na –4,69 czesto a –12v tak na –8 ale juz nie tak czesto, Ale i –5v spada czasami na –0,43 ale to bardzoooooooooooooooooooooooooo zadko
Ściągnij CpuBurn :
http://users.bigpond.net.au/cpuburn/
odpal dwie kopie,aby obciąźyć proc w 100 %.
Zrób test.
http://users.bigpond.net.au/cpuburn/
odpal dwie kopie,aby obciąźyć proc w 100 %.
Zrób test.